Γιώργος Σαχίνης

Εκλογές με σταυρό μετά τις 25 Ιουλίου

 Την κατάθεση ενός νέου εκλογικού νόμου προανήγγειλε από την Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη.

Η είδηση όμως ήταν στο πότε επανέρχεται ο σταυρός προτίμησης σε εκλογική αναμέτρηση. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αν και αρχικά παραδέχθηκε ότι ο εκλογικός νόμος δεν ορίζει με σαφήνεια το πότε ξεκινά το δεκαοκτάμηνο, αν δηλαδή η «αντίστροφη μέτρηση» ξεκινά από τις εκλογές του Ιανουαρίου ή του Σεπτεμβρίου, ωστόσο, υποστήριξε ότι η εκλογική διαδικασία με σταυρό μπορεί να ξαναγίνει από τις 25 Ιουλίου 2016 και μετά.

 Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών το 18μηνο κατά το οποίο γίνονται οι εκλογές με λίστα «μετράει» από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση που έγινε με σταυρό, υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν αποτελούν το «σημείο μηδέν», αντίθετα, το 18μηνο αρχίζει να μετρά από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Κάτι που σημαίνει ότι αν, μετά τις 25 του ερχόμενου Ιουλίου, υπάρξουν πρόωρες εκλογές, αυτές θα γίνουν με σταυρό.

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε ότι πρέπει να κατατεθεί πρόωρα προκειμένου να αρθούν αδικίες, τονίζοντας μάλιστα ότι οι ρυθμίσεις που θα έρθουν στη Βουλή οφείλουν να είναι δικαιότερες όπως για παράδειγμα «το να μην εκπροσωπούνται σε περιφέρειες κόμματα που λαμβάνουν υψηλά ποσοστά».  

Γ.Σ.

Σχόλια