Γιώργος Σαχίνης

Αντίσταση Θερμοσίφωνα με Λάδι-Mια Καινοτομία που έγινε Πράξη!

Πριν λίγο καιρό είχαμε αναρτήσει ένα άρθρο μας με τίτλο "Οικονομία στο θερμοσίφωνα σημαίνει μικρότερο λογαριασμό στη ΔΕΗ". Το άρθρο αυτό το βρήκαν πολύ ενδιαφέρον αρκετοί αναγνώστες του ιστολογίου. Ένας απο αυτούς, ο κ. Σπύρος Συσκάκης απο τα Μάλλια της Κρήτης είχε την ευγένεια να φτειάξει την οικονομικής κατανάλωσης αντίσταση που περιγράφαμε, για να μας δείξει ότι στην Κρήτη υπάρχουν Έλληνες που τους αρέσει το νέο και που θέλουν τη προκοπή της χώρας. Το έκανε οικειοθελώς και τον συγχαίρουμε. Η Ελληνική φαντασία δούλεψε και το αποτέλεσμα το βλέπετε στη φωτογραφία.

Του Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη

Φαντάζομαι σύντομα θα αναρτήσουμε νεότερα γύρω απο το θέμα. σχετικά με τις επιδόσεις. Το θέμα βέβαια δεν τελειώνει εδώ. Θα ήταν ευχάριστο να υπήρχαν και άλλοι Συσκάκηδες στην Ελλάδα. Θα πρόσφεραν περισσότερα απο τα μπρίκια που κάνουν τον πολιτικό. Η πράξη είναι αυτή που μετράει.

O κ.Συσκάκης δεν σταμάτησε μόνο στη κατασκευή της συσκευής που προτείναμε, με ότι μέσα υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικά στην Ελλάδα, προχώρησε και σε μελέτη για το καταλληλότερο λάδι, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη συσκευή. Με δεδομένα αυτά του διαγράμματος αριστερά είναι ευνόητο, ποιά είναι η καλύτερη επιλογή. Υπάρχουν λεφτά στο τραπέζι.

Απο οικονομική άποψη η συσκευή αυτή τί σημαίνει άμεσα για τον Ελλήνα καταναλωτή; Βασικά σημαίνει μια σημαντική συμπαντική οικονομία ηλεκτρικού ρεύματος, καλύτερη ποιότητα ζωής και μικρότερο λογαριασμό στη ΔΕΗ! Όλα αυτά άμεσα. Πρόκειται για μια πραγματική προσφορά στην Εθνική Οικονομία.

Το λάδι που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε στη συγκεκριμένη εφαρμογή είναι ένα λάδι που μπορεί να μεταφέρει γρήγορα τη θερμότητα, δηλαδή να έχει cp περίπου 2. Χάρη στην επιφάνεια που περιβάλλει την αντίσταση στη καινοτομία μας, η μεταφορά θερμότητας απο αυτή προς το νερό του θερμοσίφωνα μπορεί να γίνεται γρήγορα αυξάνοντας την απόδοση του θερμοσίφωνα και μειώνοντας το ρεύμα που καταναλώνει.

Το Πείραμα της Κατσαρόλας

Επειδή μερικοί φίλοι μπορεί να θέλουν να δοκιμάσουν να βρούν τί ποιότητας είναι τα λάδια που υπάρχουν στην Ελληνική αγορά και πόσο γρήγορα μεταφέρουν την θερμότητα, υπάρχει το πείραμα της κατσαρόλας. Αντιλαμβάνεσθε πώς αν τα λάδια που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά δεν είναι καλής ποιότητας, θα υπάρχει άσκοπη κατανάλωση ενέργειας. Λόγω της μεγάλης κλίμακας εφαρμογής των λαδιών αυτών σε ενεργοβόρες εφαρμογές, ένα τέτοιο πρόβλημα επιβαρύνει την Ελληνική οικονομία. Απο τη στιγμή που η πολιτεία το γνωρίζει αυτό, προκύπτουν ποινικές ευθύνες.

Στη φωτογραφία αριστερά, φαίνεται το αποτέλεσμα ενός πρώτου πειράματος πριν ξεκινήσει η τελική κατασκευή που σας παρουσιάσαμε. Στο εξωτερικό δοχείο υπήρχε πάντα νερό. Στο εσωτερικό δοχείο στη μια μέτρηση υπήρχε νερό και στην άλλη λάδι. Το θερμόμετρο μέτραγε πάντα τη θερμοκρασία στο εξωτερικό δοχείο. Το λάδι το οποίο χρησιμοποιήθηκε ήταν αγνό παρθένο λάδι Κρήτης! Όλα έγιναν, πρίν αποφασισθεί να ξεκινήσει η τελική κατασκευή απο το κ.Συσκάκη. Παρατηρείστε πόσο γρήγορα ανέβηκε η θερμοκρασία στο εξωτερικό δοχείο με το νερό όταν στο εσωτερικό υπήρχε λάδι αντί για νερό, που θερμαινόταν με αντίσταση για παρασκευή καφέ! Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν το αναμενόμενο.

Μήπως η Ακαδημία Αθηνών (και η άλλη της Αχαμνών) πρέπει να δώσει ένα βραβείο για τη συγκεκριμένη εφεύρεση στο κ.Συσκάκη; To Νόμπελ θέλει προσόντα…

Υ. Διαπιστώσαμε "λάθη" στη χρήση λαδιών σε διάφορες εφαρμογές στην Ελληνική επικράτεια. Αυτό δεν μας ξενίζει αφού η χώρα λειτουργεί με νοοτροπίες μεσοπολέμου ή μεσαίωνα.

Σχόλια