Γιώργος Σαχίνης

Οικονομία στο θερμοσίφωνα σημαίνει μικρότερο λογαριασμό στη ΔΕΗ

Έχετε προσπαθήσει ποτέ να σκεφτείτε αν η πολιτεία αλλά και εσείς θα μπορούσατε να πληρώσετε λιγότερο ρεύμα;

Του καθηγητή Γ. Ζουγανέλη

Σπατάλη στο ρεύμα υπάρχει

Από ένα κακό δίκτυο μεταφοράς

Από κακή διαχείριση και κακό σχεδιασμό

Από τη χρήση ακριβών πηγών παραγωγής ενέργειας

Από χρήση κακοσχεδιασμένων ενεργοβόρων συσκευών

Από κακή μόνωση των κτιρίων

Μετά από μια γρήγορη μελέτη του θέματος διαπίστωσα ότι ο λογαριασμός της ΔΕΗ για τον Έλληνα πολίτη θα μπορούσε να είναι ο μισός αν για τα παραπάνω υπήρχε πρόνοια από τη πολιτεία αλλά και από τον ίδιο.

Θα μείνουμε προς το παρόν μόνο στο θέμα που αφορά τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών καθημερινής χρήσης, όπως είναι ο θερμοσίφωνας.

Στη φωτογραφία βλέπετε μια αλλαγή (4) που μπορεί να γίνει σε κάθε είδος θερμοσίφωνα (π.χ. 1,2,3), που θα μπορούσε να αποφέρει μείωση του ρεύματος στον οικιακό και όχι μόνο λογαριασμό γύρω στα 20%.

Η εφαρμογή έχει μικρό κόστος, μπορεί να κατασκευασθεί από τον καθένα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες υπάρχουσες περιπτώσεις θερμοσιφώνων σε όλη την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Πρόκειται για ένα "απλό" δοχείο λαδιού γύρω από μια αντίσταση ρεύματος ή ένα κύκλωμα νερού προερχομένου από το κύκλωμα νερού του καλοριφέρ (αν υπάρχει) ή του ηλιακού (αν υπάρχει) μέσα ένα "δοχείο" λαδιού. Το λάδι χρησιμοποιείται για να διατηρείται η θερμοκρασία περισσότερο χρόνο υψηλά μέσα στο θερμοσίφωνα, όπως γίνεται σε ένα κονό καλοριφέρ λαδιού.

Είναι τραγικό μια τόσο εύκολη αλλαγή να μη μπορεί να την έχει σκεφτεί κανένας σε Ελληνικό ΑΕΙ ή στο Πολυτεχνείο επί δεκαετίες και από το εξωτερικό να δίνουν βραβεία στα ΑΕΙ της Ελλάδας, για να ξεγελιέται ο πολίτης και να πιστεύει ότι δήθεν κάνουν καλή δουλειά. Από ευγένεια σταματώ εδώ.

Νομίζω ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία αποδεικνύει χωρίς εξηγήσεις, ότι η ανικανότητα, η ανευθυνότητα, η αφέλεια και η αδιαφορία έχουν πατρίδα την Ελλάδα και πως όσοι έγιναν Καθηγητές ΑΕΙ στο εξωτερικό, δεν έγιναν επειδή κάποιοι στην Ελλάδα τους τα "έμαθαν" καλά αλλά από ανάγκη για επιβίωση και επειδή βρέθηκαν στο κατάλληλο περιβάλλον. Το παραμύθι των ΜΜΕ της διαπλοκής περί δήθεν "καλών" Ελληνικών ΑΕΙ καλό είναι να σταματήσει. Το design στην ανωτέρω φωτογραφία αποδεικνύει του λόγου μας το αληθές.

Στην Ελλάδα επιζητείται η σπατάλη ενέργειας από τη πολιτεία, για να οικονομάνε οι μεταφορείς των πετρελαιοειδών, τα κοράκια που δεν πληρώνουν φόρους με τις πλάτες των κυβερνήσεων των ξένων.

Βλέπετε λοιπόν, ότι αν έλεγα δημόσια "θα μειώσω τη τιμή του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Έλληνα καταναλωτή" δεν θα ήταν λόγια σαν αυτά που σας λένε άλλοι αλλά πράξη. Η Ελλάδα πύραυλο να στείλει στο διάστημα δεν μπορεί. Αυτό όμως είναι μια εφαρμογή που μπορεί να τη κάνει.

Σχόλια