default-image

Μετωπική σύγκρουση Δικτύου Hermes με τον Αλ. Κοκολάκη

Κρήτη
Μετωπική σύγκρουση Δικτύου Hermes με τον Αλ. Κοκολάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκπληξη και απογοήτευση δηλώνει ότι αισθάνεται ο άλλοτε περιφερειακός σύμβουλος και μέχρι πρότινος συνεργάτης του Δικτύου Hermes Αλέξης Κοκολάκης, αναφορικά με την απόφαση του Δικτύου να διακόψει κάθε συνεργασία μαζί του, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι επισήμως ουδέποτε ενημερώθηκε για αυτό. Αφορμή της αντιπαράθεσης τα όσα υποστήριξε ο ίδιος σε εκπομπή του 98,4, μετά τη βράβευσή του στην 3η Ιατρική Ολυμπιάδα, για την αδρονική θεραπεία του καρκίνου.

Στην απάντησή του προς την επιστημονική συντονίστρια του Δικτύου HERMES, ο Αλέξης Κοκολάκης κάνει λόγο για ανοίκεια επίθεση και δηλώνει ότι, παρά τη διακοπή της συνεργασίας, θα συνεχίσει να λαμβάνει πρωτοβουλίες για την εφαρμογή της μεθόδου στην Ελλάδα.

Άμεση όμως είναι και η αντίδραση του Δικτύου HERMES, αφού η επιστημονική συντονίστριά του Ευαγγελία Δημοβασίλη, κληθείσα να σχολιάσει την αντίδραση του κ. Κοκολάκη, κάνει λόγο για υποκριτική συμπεριφορά του άλλοτε συνεργάτη του Δικτύου, νέα σωρεία ανακριβειών και καμία ένδειξη μεταμέλειας για πράξεις που, όπως σημειώνει, επιστημονικά αντίκεινται στην αξιοπιστία του Δικτύου HERMES και τη σχέση επιστημονικής δεοντολογίας που αυτό βασίζεται σε συνεργασίες του, όπως με το κορυφαίο επιστημονικά ερευνητικό κέντρο της Ευρώπης, το CERN.

Η επιστολή Αλέξη Κοκολάκη

Ειδικότερα η επιστολή του κ. Αλέξη Κοκολάκη αναφέρει:

«Αγαπητέ κύριε Σαχίνη,

Ευρισκόμενος εκτός Ηρακλείου, μόλις χθες βράδυ έλαβα γνώση δημοσιεύματος στη "Ν.Κ." της 17ης/12/2015, με τίτλο "Το HERMES κόβει τις γέφυρες με τον Αλέξη Κοκολάκη", το οποίο αναφέρεται σε ανακοίνωση της δρ. Ευαγγελίας Δημοβασίλη, εκ μέρους του Δικτύου HERMES.

Εκφράζω δημόσια την έκπληξή μου για τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα και ιδιαίτερα την απογοήτευση μου για την ανοίκεια επίθεση που δέχομαι, χωρίς ουσιαστικά να αμφισβητείται το έργο και η προσφορά μου στον τόπο μου, σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα που έχει να κάνει με τον αγώνα για ζωή χιλιάδων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον καρκίνο.

Είναι γνωστό σε όλους ότι ουδέποτε διεκδίκησα επιστημονικούς τίτλους, ούτε προσποιήθηκα ότι κατέχω ειδικές γνώσεις στη θεραπεία του καρκίνου. Αγωνίστηκα όμως για να εξασφαλίσω για την Ελλάδα και για την Κρήτη τη δυνατότητα να υπάρξουν το πλαίσιο και οι υποδομές ώστε να δημιουργηθεί μια βάση θεραπείας με αναγνωρισμένες και προωθούμενες σύγχρονες μεθόδους που έχουν αποδειχθεί εντυπωσιακά αποδοτικές. Πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η εξασφάλιση της έγκρισης, από το υπουργείο Υγείας, για την εφαρμογή για πρώτη φορά της συγκεκριμένης θεραπείας και στην Ελλάδα, ανοίγοντας το δρόμο για τα περαιτέρω. Στην προσπάθειά μου αυτή μάλιστα πάντα αναγνωρίζω τη στήριξη της κ. Δημοβασίλη, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για να τιμήσω το ρόλο μου ως μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, τις οποίες και συνεχίζω μετά την αποχώρησή μου.

Είναι γνωστό επίσης ότι με παρεμβάσεις μου αξιοποιήθηκαν λιμνάζουσες πιστώσεις από την οικονομική συνδρομή της Ελλάδας στο CERN, για δεκαετίες, καθώς και οι δυνατότητες για υποτροφίες σε Ελληνόπουλα, γεγονός που άλλωστε δεν αμφισβητεί η κ. Δημοβασίλη.

Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή την απόφαση της επιστημονικής επιτροπής της Ιατρικής Ολυμπιάδας να με τιμήσει με το "πρώτο τιμητικό δίπλωμα" για τη συμβολή μου, καθώς και την εμπιστοσύνη και το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν πλείστοι όσοι επιστήμονες στην Κρήτη και αλλού, μαζί τη διάθεσή τους να συνδυάσουμε το επιστημονικό τους έργο με την κοινωνική προσφορά που θέλω να κάνω στον τόπο μου.

Για τα περί διακοπής της συνεργασίας μου με το "Δίκτυο HERMES", στο οποίο άλλωστε αμισθί προσέφερα τις υπηρεσίες μου, μένει να ενημερωθώ επισήμως για το εάν και τι πραγματικά προέκυψε μετά τη βράβευσή μου.

Πέραν αυτού, θέλω να πω στους συμπολίτες μου ότι το θέμα ίδρυσης κέντρου αντιμετώπισης του καρκίνου με πρωτόνια παραμένει στο προσκήνιο, το εγχείρημα αξίζει, χρήματα έχουν επενδυθεί σε μελέτες και οι προσπάθειές μου θα συνεχιστούν, μαζί με όσους θέλουν να δώσουμε αυτήν τη μάχη ζωής για την Κρήτη και την Ελλάδα. Και σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχουν πολλοί με τους οποίους μοιράζομαι την ίδια αγωνία και ενδιαφέρον.

Με εκτίμηση,

Αλέξης Κοκολάκης».

Η απάντηση του Δικτύου HERMES

Στην άμεση αντίδραση του Δικτύου HERMES, η επιστημονική του συντονίστρια Ευαγγελία Δημοβασίλη γράφει σχετικά με τις αιτιάσεις του κ. Κοκολάκη:

«Γενεύη 19 Δεκεμβρίου

Αξιότιμε κύριε Σαχίνη,

Επανέρχομαι με την παρούσα να ανταπαντήσω εκ μέρους του Δικτύου HERMES - για τελευταία φορά - στην απαντητική επιστολή του κυρίου Αλέξανδρου Κοκολάκη, πρώην μέλους του επιστημονικού Δικτύου HERMES, μετά τη δημοσίευση δικής μου επιστολής την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015 στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη", με τίτλο "Το HERMES κόβει τις γέφυρες με τον Αλέξη Κοκολάκη".

Μας εκπλήσσει η υποκρισία του κυρίου Κοκολάκη σχετικά με την απροσδόκητη - όπως λέει - επιστολή μας, μιας και ο ίδιος ΕΛΑΒΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ στις 23 Νοεμβρίου 2015, με την οποία του επεξηγήσαμε τους λόγους λύσης της συνεργασίας μας. Αναφέρεται επίσης σε ανοίκεια επίθεση εκ μέρους μας: εμείς δεν κατασκευάσαμε καμία κατηγορία εις βάρος του, αλλά για λόγους που μας υπαγορεύουν μόνο η ηθική μας, η αξιοπρέπειά μας και ο σεβασμός στην επιστημονική δεοντολογία ήμασταν υποχρεωμένοι να αντικρούσουμε τις ανακριβείς, ψευδείς και ανυπόστατες δηλώσεις που ο ίδιος έκανε σε ραδιοφωνική εκπομπή στον 98,4 την 7η Οκτωβρίου 2015. Ανοίκεια θα ήταν η αποσιώπηση των δηλώσεών του... Θα περιμέναμε από τον κύριο Κοκολάκη να έχει το ηθικό σθένος και ανάστημα να ζητήσει τουλάχιστον μια ειλικρινή συγνώμη τόσο στο λαό της Κρήτης, τον οποίο βάναυσα παραπληροφόρησε στην προαναφερθείσα ραδιοφωνική εκπομπή, αλλά και στο Δίκτυο HERMES, το οποίο διέσυρε με το σύνολο των δηλώσεών του (βλ. προηγούμενη επιστολή μας της 17ης Δεκεμβρίου).

Αντί συγνώμης, ο κύριος Κοκολάκης συνειδητά και εσκεμμένα αποφεύγει να απαντήσει και επιχειρεί να αποπροσανατολίσει εμπλέκοντας ακόμα και τον Οργανισμό CERN, ενώ έχει προφανώς παντελή άγνοια σχετικά με τη λειτουργία του Οργανισμού. Για ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου, αναφέρουμε ότι κανένα κράτος-μέλος του CERN δεν μπορεί να χρωστάει συνδρομές περισσότερες των δύο ετών. Θέματα οικονομικών συνδρομών είναι αντικείμενα συζητήσεων μεταξύ ειδικών επιτροπών του CERN και των κρατών-μελών και προφανώς δε θα μπορούσαν να αποτελούν πεδίο δράσης του Δικτύου HERMES ή οποιασδήποτε επιστημονικής ομάδας, πόσω μάλλον του κυρίου Αλέξανδρου Κοκολάκη! Δε θα μπούμε επομένως στη διαδικασία να σχολιάσουμε σχετικά με υποτιθέμενες δράσεις που φυσικά ουδέποτε έγιναν επίσημα από τον κύριο Κοκολάκη και είναι εκτός κάθε λογικής.

Ως Δίκτυο HERMES είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που καταφέραμε με πενιχρά μέσα και σε αντίξοες συνθήκες για τη χώρα μας να κάνουμε γνωστή αυτήν τη θεραπεία, να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και την πολιτική ηγεσία, να ενεργοποιήσουμε αρμόδιους φορείς και υπουργεία και να ενημερώσουμε εν δυνάμει επενδυτές για ένα νέο πεδίο στον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας. Ο δρόμος είναι ανοικτός για την ίδρυση κέντρου αδρονικής θεραπείας στην ελληνική επικράτεια και η συνεισφορά του Δικτύου HERMES είναι προφανής και αδιαμφισβήτητη. Σε οποιονδήποτε ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα επιθυμεί να επενδύσει σε ένα τέτοιο θεραπευτικό κέντρο εμείς δεν μπορούμε παρά να του ευχηθούμε θερμά και ολόψυχα Καλή Επιτυχία!

Για το Δίκτυο HERMES,

δρ Ευαγγελία Δημοβασίλη».

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News