Γιώργος Σαχίνης

14+1 παραδεκτά γεγονότα στο Κυπριακό

Όλοι συμφωνούμε ότι σήμερα έχει προκύψει μια μοναδική κατάσταση στην Κύπρο που συντίθεται από τα εξής δεδομένα:

Του Νίκου Κατσουρίδη*

1) Πρωτοφανής οικονομική κρίση

2) Ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Α.Ο.Ζ. μας

3) Εξελίξεις στο Κυπριακό. Αυτή η κατάσταση επιτάσσει τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο επιβάλλεται να κάνουμε μια κοινή αντικειμενική ανάγνωση των υπαρκτών γεγονότων. Παραδεκτό γεγονός πρώτο:

1) Δεν πρέπει να πάθουμε ό,τι πάθαμε με τη Ζυρίχη. Άρα η λύση πρέπει να μην έχει σπέρματα μελλοντικής αντιπαράθεσης και συγκρούσεων. Η λύση πρέπει να είναι ο θεμέλιος λίθος που θα οδηγήσει όλες τις κοινότητες της Κύπρου να σμίξουν πραγματικά. Να δημιουργηθεί μια δημοκρατία όπου να είναι κατοχυρωμένα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες.

2) Μετά το 1974 το κύριο πρόβλημα είναι η κατοχή. Η κατοχή και τα συνεπακόλουθά της είναι ο πυρήνας και η πεμπτουσία του Κυπριακού.

3) Η εισβολή και η κατοχή είναι επακόλουθο του πραξικοπήματος. Το πραξικόπημα ήταν το επακόλουθο διεθνούς συνωμοσίας με τη συμμετοχή της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β.

4) Τα γεγονότα του 1974 οδήγησαν στον αναπόδραστο ιστορικό συμβιβασμό της λύσης ομοσπονδίας.

5) Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο για να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα και επιδιώξεις τα οποία είναι καλά γνωστά και δυστυχώς από τότε η Τουρκία δεν έχει κάνει το βήμα για να βρεθεί η λύση.

6) Πέρα από τις επεμβάσεις των ξένων και της Τουρκίας, το Κυπριακό έχει και μια εσωτερική πτυχή που είναι οι διαφορές ε/κ και τ/κ κοινότητας, που πρόεκυψαν μέσα από δεκαετίες.

7) Η λύση πρέπει να εδράζεται στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι κοινή πατρίδα όλων των παιδιών της.

8) Για να λυθεί το Κυπριακό χρειάζεται να ξεπεραστούν οι διαφωνίες μεταξύ Ε/κ και Τ/κ.

9)Χρειάζεται οι ξένοι να αναλάβουν τη δική τους ευθύνη, γιατί έχουν ιστορική ευθύνη για το Κυπριακό (Χόλμπουργκ) και ειδικά η Τουρκία, ο κύριος ένοχος της κυπριακής τραγωδίας. Πρέπει η Τουρκία να αποποιηθεί των βλέψεών της στην Κύπρο, γιατί καμιά λύση δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει με την όποιας μορφής επικυριαρχία της στην Κύπρο.

10) Για να διασφαλίσουμε μια τέτοια λύση χρειάζεται η συνδρομή των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά του Συμβουλίου Ασφαλείας και κυρίως των μόνιμων μελών, της Ε.Ε. και φίλων ισχυρών κρατών.

11) Το ότι δεν φτάσαμε ώς τα σήμερα σε λύση, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε δικά μας λάθη και προσεγγίσεις, ο καθοριστικός λόγος και αιτία είναι η συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία.

12) Στις συνομιλίες που διεξάγονται τώρα έχει επιτευχθεί πρόοδος αλλά όχι καταλυτική και αυτό οφείλεται στην ανυπαρξία της ουσιαστικής μετακίνησης στις θέσεις της άλλης πλευράς, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί την υπεραισιοδοξία που καλλιεργείται.

13) Η λύση αποτελεί ζωτική αναγκαιότητα για την Κύπρο και τον λαό της. Όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση αρχών τόσο το καλύτερο. Αυτό προϋποθέτει προσήλωση στον στόχο μιας τέτοιας λύσης, με εμμονή σε αρχές και αξίες που θα εξυπηρετούν την Κύπρο και το σύνολο του λαού της και κανέναν άλλον.

14) Επειδή δεν έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε μια τέτοια λύση, για να την πετύχουμε πρέπει να εξυπηρετεί και τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας και ξεχωριστών επιφανών μελών της.

15) Η συγκυρία των εξελίξεων στον κόσμο, στην Ευρώπη, στην περιοχή μας και στην ιδία την Τουρκία δημιουργεί αυτές τις προϋποθέσεις.

Πάνω σ' αυτά πρέπει να οικοδομούμε την προσπάθειά μας. Πάνω σ' αυτά που μας ενώνουν εξ αντικειμένου, γιατί είναι η πραγματικότητα και το στέρεο υπόβαθρο μιας λύσης.

Θα πρέπει σταθερά να στέλλουμε το μήνυμα της ακλόνητης θέλησής μας για λύση αλλά ταυτόχρονα και το μήνυμα που δεκαετίες πριν έστειλε ο Θεοδόσης Πιερίδης, ότι «κι αν μικρός είναι ο τόπος και το θέλει και μπόρει, τον ασήκωτο βράχο να τον φάει με το νύχι».

Την ίδια ώρα ο λαός πρέπει να είναι ενήμερος διότι αυτός θα είναι ο τελικός κριτής από τη μια και από τη άλλη θα είναι αυτός που θα κληθεί να εφαρμόσει τη λύση. Γι΄αυτό ο Πρόεδρος πρέπει, όπως έχει εξαγγείλει, να ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Εμμένοντας σε μια τέτοια γραμμή πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να πραγματώσουμε το όνειρο μιας απελευθερωμένης και ενωμένης Κύπρου.

Ο Νίκος Κατσουρίδης είναι βουλευτής του ΑΚΕΛ

Πηγή: mignatiou.com

Σχόλια