default-image

Το Μεταβολικό Σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακό νόσημα

Απόψεις
Το Μεταβολικό Σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακό νόσημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μεταβολικό Σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακό νόσημα, ενημερώνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για την Πρόληψη Υγείας των Πολιτών.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια ομάδα πέντε βασικών παραγόντων κινδύνου (υπέρταση, αυξημένη «κακή» χοληστερίνη, μειωμένη «καλή» χοληστερίνη, σακχαρώδης διαβήτης και παχυσαρκία) που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιοαγγειακό νόσημα.

Σύμφωνα με έρευνες, το 40% των ανθρώπων που είναι άνω των 60 ετών υποφέρουν από μεταβολικό σύνδρομο. Στη διάγνωση του Μεταβολικού Συνδρόμου δίνεται βαρύνουσα σημασία στο αν υπάρχουν τουλάχιστον τρεις από τους παραπάνω παράγοντες ή αν το άτομο τελεί υπό φαρμακευτική αγωγή σε κάποια από τις παραπάνω ασθένειες.

Συγκεκριμένα οι ενδείξεις για το μεταβολικό σύνδρομο είναι:

• Περιφέρεια μέσης πάνω από 94 εκατοστά για άνδρες και πάνω από 80 εκατοστά για γυναίκες.

• Αρτηριακή πίεση υψηλότερη από 130/80mm Hg.

• Το επίπεδο σακχάρου στο αίμα (νηστικός) να είναι υψηλότερο από 100mg.

• Η τιμή των τριγλυκεριδίων να είναι υψηλότερη από 150mg.

• Η τιμή της «καλής» χοληστερίνης HDL να είναι μικρότερη από 40mg για τους άνδρες και μικρότερη από 50mg για τις γυναίκες.

Αν τώρα στα παραπάνω προστεθούν το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η ανθυγιεινή διατροφή και το άγχος, τότε οι αρνητικές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία πολλαπλασιάζονται, αυξάνοντας κατά πολύ την πιθανότητα για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επομένως, το μήνυμα που θέλει να στείλει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος και η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η αποφυγή του έντονου στρες, η καθημερινή ήπια άσκηση και η μεσογειακή διατροφή μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των ασθενειών που αποτελούν το Μεταβολικό Σύνδρομο και να συντελέσουν στη μείωση της θνητότητας και νοσηρότητας από τα Καρδιοαγγειακά Νοσήματα.

Στέφανος Γρ. Φούσας, MD, FESC, FACC

Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News