Γιώργος Σαχίνης

Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Η θαλάσσια οριοθέτηση με την Αίγυπτο» στην εφημερίδα Καθημερινή την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015:

Έστειλα στην εφημερίδα την παρακάτω απάντησή μου που δημοσιεύτηκε σήμερα:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 15 Δεκεμβρίου 2015

Γράμματα Αναγνωστών

Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Κύριε διευθυντά
Ο καθηγητής Aγγελος Συρίγος σε άρθρο του στην εφημερίδα σας με τίτλο «Η θαλάσσια οριοθέτηση με την Αίγυπτο» δείχνει την αντιπάθειά του προς την έννοια της ΑΟΖ αναφερόμενος συνεχώς στην υφαλοκρηπίδα μας και όχι στην ΑΟΖ μας. Ο χάρτης, που δημοσιεύει, αναφέρεται στην ΑΟΖ όλων των κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο εκτός της Ελλάδας, μια και η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ακόμα ΑΟΖ. Αυτός ο χάρτης όμως τον προδίδει γιατί αναφέρεται και στην ΑΟΖ της Συρίας που δεν υφίσταται. Η Συρία είναι το μόνο κράτος μαζί με την Τουρκία που δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ. Προκαλεί πίκρα και θλίψη η θέση αυτή του καθηγητή που, σήμερα, θεωρείται, σωστά, ο καλύτερος αναλυτής της Ελλάδας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πάντως, κάτι θα ξέρει όταν αναφέρει «Εάν, παράλληλα, δεχθεί η Αίγυπτος να οριοθετήσει την ΑΟΖ της με την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αυτό θα συνιστά αδιαμφισβήτητη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας».

Είμαι σίγουρος ότι ο Aγγελος Συρίγος αντιλαμβάνεται ότι προτείνει μια παγκόσμια πρωτοτυπία γιατί δεν έχει γίνει ποτέ οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ενός κράτους με την ΑΟΖ ενός άλλου κράτους. Υπάρχουν οριοθετήσεις υφαλοκρηπίδας με υφαλοκρηπίδα, υπάρχουν οριοθετήσεις ΑΟΖ με ΑΟΖ, υπάρχουν οριοθετήσεις υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ με υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ άλλου κράτους, αλλά ποτέ υφαλοκρηπίδας ενός κράτους με ΑΟΖ άλλου κράτους. Φαίνεται πάντως ότι ο καθηγητής υποψιάζεται ότι η Ελλάδα σκέφτεται να κάνει μια τέτοια οριοθέτηση γνωρίζοντας ότι συνεχίζει να πάσχει από το φοβικό σύνδρομο, αλλά διαφωνώ μαζί του όταν αναφέρει ότι μια τέτοια οριοθέτηση «θα συνιστά αδιαμφισβήτητη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας». Θα είναι μια μεγάλη ήττα της Ελλάδας που παραβαίνει το Δίκαιο της Θάλασσας και θα είναι τόσο τραγική όσο και η προετοιμαζόμενη τμηματική οριοθέτηση με την Ιταλία.

Θεόδωρος Καρυώτης - Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Σχόλια