Γιώργος Σαχίνης

Κλιματική αλλαγή από υπερθέρμανση της γης ή έγκλημα κατά της ζωής εκ προμελέτης και κατ' εξακολούθηση;

Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική και ανθρωπιστική κρίση όλων των εποχών. Από το 1992 μέχρι σήμερα δεκάδες Διεθνείς Διασκέψεις έχουν συζητήσει τις επιπτώσεις στην υγεία, στο περιβάλλον, στην εργασία, στη ποιότητα ζωής, νερού, διατροφής, διαμονής. Πολλές οι προτάσεις για «πράσινη» ανάπτυξη, αλλά οι ρύποι έχουν αυξηθεί παράλληλα με την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, των νέων ασθενειών, του κόστους για την υγεία, της υπογονιμότητας, της αύξησης των αγορών όπλων και φαρμάκων.

Πετράκης Δημήτρης, Παιδοχειρουργός   

Ο προσανατολισμός σε φυσικές μορφές ενέργειας (ήλιος, άνεμος, νερό, γεωθερμία) κοστίζει για εκείνους που δεκαετίες έχουν βασική πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το ουράνιο. Η εξάρτηση της παγκόσμιας εξοπλιστικής και χημικής βιομηχανίας σε καύσιμα πετρελαίου και ραδιενεργών οπλικών ουσιών και οι αυξανόμενες επενδύσεις δείχνουν ότι παρά τις ευχές για μείωση των ρύπων και της συγκράτησης της θερμοκρασίας, κανείς δεν επιθυμεί να προσφέρει χρήματα για την αντιμετώπιση του σύνθετου προβλήματος, που με φαύλο κύκλο επηρεάζει και θα επιδεινώνει την επιβίωση των ειδών στο πλανήτη. Κανένα κράτος δεν επιθυμεί να αλλάξει υπέρ των ανταγωνιστικών τα εξοπλιστικά ή ενεργειακά προγράμματα.

Αντί αυτού, αναλυτές, διοικήσεις πολυεθνικών ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις συνέπειες της περιβαλλοντικής και ανθρωπιστικής κρίσης στους τομείς της πετροχημείας (βιοπλαστικά), φαρμάκων, διαστήματος, υπολογιστών, οπλικών συστημάτων, πυρηνικής ενέργειας για αστική χρήση μέχρι και την ανακύκλωση και εμπορία των οπλικών ραδιενεργών ουρανίου και πλουτωνίου.

Οι υπεύθυνοι της κρίσης από τη παγκόσμια κακοποίηση των ζώντων οργανισμών και του περιβάλλοντος, ανήσυχοι και φοβισμένοι για τη πτώση των τιμών πώλησης του πετρελαίου, και μιας πιθανής επιδείνωσης της κρίσης, προσπαθούν με τη συμμετοχή ή τις χρηματοδοτήσεις τους να εξασφαλίσουν τις ηγεσίες κρατών, τραπεζών, διεθνών οργανισμών, ώστε να περιορίσουν τις απώλειες, να ξεπεράσουν τη κρίση πάνω στις πλάτες τρίτων.

Δεν διστάζουν τέλος, με τα όπλα να αιματοκυλήσουν περιοχές για να επιβάλουν την εξουσιαστική βούληση τους δημιουργώντας οργανώσεις και εστίες πολέμου, ώστε κατά τις επιδρομές και μεταπολεμικά να επιβάλουν επενδύσεις και προγράμματα. Αγνοούν τις επιπτώσεις των πολέμων σε ανθρώπους και περιβάλλον, τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζωής και υγείας των διεθνών οργανισμών. Την ίδια περίοδο «συζητούν» για τη κλιματική αλλαγή, τη «πράσινη» ανάπτυξη και διαφημίζουν τις νέες επενδύσεις σε διεθνείς συναντήσεις. Εκατομμύρια άνθρωποι με την οργανωμένη και καθοδηγούμενη παρέμβαση εμπόρων ανθρώπων, που φτάνουν μέχρι και ηγεσίες κρατών, προκαλούν και συντηρούν την ανθρωπιστική και πολιτισμική κρίση.

Σίγουρα υπάρχει αδυναμία με το υπάρχον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων να αλλάξει η κατάσταση. Δεν είναι όμως και καιρός για επανάπαυση, για υπομονή. Ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί, θα βάλουμε φρένο στην επιδείνωση της κρίσης, καθιστώντας υπεύθυνους τα κράτη, τους διεθνείς οργανισμούς που έχουν θεσμικό ρόλο και ευθύνη... Αυτοί είναι η καταστροφή και ο θάνατος. Εμείς είμαστε το περιβάλλον, η ζωή.

Σχόλια