default-image

Η Ελλάδα στις δέκα πιο «έξυπνες χώρες» του κόσμου, αλλά άνεργη

Απόψεις
Η Ελλάδα στις δέκα πιο «έξυπνες χώρες» του κόσμου, αλλά άνεργη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις δέκα πιο «έξυπνες χώρες του κόσμου» συγκαταλέγεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η κατάταξη, που εξετάζει τα στοιχεία έως το 2012, βασίζεται στο κατά κεφαλήν ποσοστό των πτυχιούχων στα πεδία της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανολογίας και των Μαθηματικών.

Για την αντιμετώπιση των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων, από την κλιματική αλλαγή μέχρι την ασφάλεια τροφίμων, απαιτούνται επιστήμονες και σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει αρκετά, καθώς σε επίπεδο επιστημών συγκαταλέγεται στις 10 εξυπνότερες χώρες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τη μελέτη του «OECD Science, Technology and Industry Scoreboard 2015: Innovation for growth and society» οι 10 πιο «έξυπνες» χώρες του κόσμου είναι:

1. Νότια Κορέα

2. Γερμανία

3. Σουηδία

4. Φινλανδία

5. Γαλλία

6. Ελλάδα

7. Εσθονία

8. Μεξικό

9. Αυστρία

10. Πορτογαλία

To 2013 η Ελλάδα δαπάνησε μόνο το 0,08% του ΑΕΠ της στην έρευνα, ποσοστό που την κατατάσσει στις πιο χαμηλές θέσεις μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.

Σημειώνεται πως σε παλαιότερη έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα αναδεικνυόταν σε παγκόσμια πρωταθλήτρια στους άνεργους πτυχιούχους. Στην εν λόγω έκθεση, που αφορούσε την ανεργία παγκοσμίως, ο ΟΟΣΑ επισήμανε πως η ανεργία των πτυχιούχων Ελλήνων επιστημόνων που εγκαταλείπουν την χώρα αναζητώντας μία ευκαιρία στο εξωτερικό, αποτελεί ίσως το βαθύτερο τραύμα της οικονομικής κρίσης. Το ποσοστό των Ελλήνων ανέργων πτυχιούχων ανέρχεται στο 19,4%, δηλαδή 1 στους 5 Έλληνες επιστήμονες είναι χωρίς δουλειά.

Πηγή: tvxs.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News