Γιώργος Σαχίνης

Το κράτος που πολεμάει η Ρωσία και γιατί

Σε προηγούμενα άρθρα έχουμε εξηγήσει με σαφήνεια, ότι ο λόγος που γίνεται ο πόλεμος στη Συρία οφείλεται στον έλεγχο τον δύο δρόμων του πετρελαίου (του μπλε και του κόκκινου). Η Ρωσία σαφώς επιθυμεί την επικοινωνία του Ιράκ και του Ιράν με τη Μεσόγειο μέσω Συρίας (κόκκινο βέλος). Η Δύση αντίθετα επιθυμεί να ελέγχει τη ροή των πετρελαίων χρησιμοποιώντας την Ιορδανία σαν ενδιάμεση χώρα απο τη Σαουδική Αραβία (μπλε βέλος).

Του καθηγητή Γ. Ζουγανέλη

Γίνεται αντιληπτό, ότι το θέμα των μικρών πολέμων που δημιουργούνται σε όλο το κόσμο έχουν ως βασική παράμετρο τη μετακίνηση των συνόρων για γεωοικονομικούς λόγους.

Στο χάρτη βλέπετε τη περιοχή (κόκκινη γραμμή) που ορίζουν οι περιοχές που ελέγχονται απο το ISIL. Με πράσσινη διακεκομμένη γραμμή είναι τα υπάρχοντα σύνορα.

Τα σημεία που αναμένεται οπωσδήποτε να προσπαθήσει να ελέγξει η Ρωσία είναι τα σημεία (1), (2) και (3). Για το λόγο αυτό έχουμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο, ότι το αεροδρόμιο της Δαμασκού είναι η καλύτερη επιλογή για τη Ρωσία και όχι κάποιο άλλο βορειότερα. Τη θέση (1) η Ρωσία αναμένεται να τη κάνει γραβιέρα το συντομότερο αλλοιώς ο πόλεμος που κάνει δεν έχει νόημα και ηθική.

Η καταστροφή του ISIL είναι θέμα επιβίωσης για το Ιράκ και το Ιράν. Η Τουρκία με τις επιλογές της θα είναι ο μεγάλος χαμένος. Να το γιατί. Η Ρωσία έχοντας σαν προηγούμενο την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στο Ιράκ (Μοσούλη, σημείο 2 στο χάρτη), μπορεί να περάσει περπατώντας τη Γεωργία και να πάει στην Αρμενία για διακοπές. Ήδη βλέπω τον Πούτιν με κυάλια να θαυμάζει τον κάμπο μέσα στη Τουρκία απο τα σύνορα της Αρμενίας. Αν γίνει αυτό, πάει  ο TAP απο το Αζερμπαιτζάν.  Θα κλείσουν όλα εκεί πέρα. Η Τουρκία όπως μπήκε να φύγει. Το λέω φιλικά.

Υ. Στη ΝΔ είπαμε… Θα υπάρξει περιποίηση… Ο Τσίπρας έβγαλε έρπη, o Σαμαράς έχασε το μάτι του (το είχαμε προβλέψει και αυτό, δίνοντας του μήνες πρίν το πάρασημο του Jack Sparrow…), ο Βενιζέλος 2 φορές στο νοσοκομείο πήγε με το θέμα της ΑΟΖ και όταν τον δείξαμε σε φωτογραφία-σύνθεση μας στο αεροπλάνο του Πρωθυπουργού έσπασε το παράθυρο. Η σημερινή πολιτική κατάσταση δεν σηκώνει φλώρους και κωλοφεράτζες. Ποιός θα πάρει τα ρίσκα; Η Στοά των Πρίτσι;

Σχόλια