default-image

Το γερμανικό βραβείο Otto Brenner για το AGORA στον Γ. Αυγερόπουλο

Απόψεις
Το γερμανικό βραβείο Otto Brenner για το AGORA στον Γ. Αυγερόπουλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Γιώργο Αυγερόπουλο για το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ AGORΑ απονεμήθηκε φέτος το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Δημοσιογραφίας του γερμανικού Ίδρυματος Otto Brenner στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 17 Νοεμβρίου. Πρόκειται για μια τιμητική διάκριση βαρύνουσας σημασίας στη Γερμανία, η οποία επιβραβεύει Γερμανούς αλλά και ξένους δημοσιογράφους για «εξέχουσες, εξαιρετικές αναλύσεις» που δημοσιεύτηκαν σε γερμανικά ΜΜΕ.

Τα βραβεία του Ιδρύματος Otto Brenner απονέμονται σε ετήσια βάση από το 2005, στο πνεύμα της κληρονομιάς του δημοκράτη αγωνιστή και πολιτικού Otto Brenner (1907-1972).

Αν και το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Δημοσιογραφίας προορίζεται για δοκίμια και άρθρα, φέτος η κριτική επιτροπή αποφάσισε για πρώτη φορά να το απονείμει στον Γιώργο Αυγερόπουλο για μια ταινία τεκμηρίωσης, το ντοκιμαντέρ-κιβωτό της ελληνικής κρίσης AGORΑ, του οποίου η τηλεοπτική μετάδοση από τη δημόσια τηλεόραση WDR τον περασμένο Φεβρουάριο προκάλεσε την ιδιαίτερα θερμή ανταπόκριση του κοινού στη Γερμανία.

Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Pullman Schweizerhof στο Βερολίνο, ο δημοσιογράφος και νομικός Heribert Prantl, επικεφαλής του τμήματος Εσωτερικής Πολιτικής της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, απένειμε το Ειδικό Βραβείο Otto Brenner στον Γιώργο Αυγερόπουλο διαβάζοντας στο κοινό το σκεπτικό της απόφασης:

«[...] Μέσα σε 90 λεπτά, η ταινία αποτυπώνει 4 χρόνια της ευρωπαϊκής κρίσης από την οπτική γωνία της Ελλάδας. Καταδεικνύει τις κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της κρίσης μέσα από εικόνες που υποβάλλουν και συχνά καταπλήσσουν. [...] Η ταινία για την κρίση στην Ελλάδα, τη φτώχεια, την υπερχρέωση του κράτους είναι ένα οξυδερκές κατηγορώ: συνθέτει όλες τις όψεις της κρίσης με εγκυρότητα, ακρίβεια και πάθος για τη λεπτομέρεια. Οι καταστροφικές συνέπειες της αποκαλούμενης πολιτικής διάσωσης της ΕΕ για την ελληνική κοινωνία σπάνια έχουν προβληθεί τόσο επιτακτικά όσο σε αυτή την ταινία. [...] Η Ελλάδα ως οφειλέτης. Παρακολουθώντας την ταινία μου ήρθε στο νου ο «Έμπορος της Βενετίας» του Σαίξπηρ. [...] Αν είναι αρχαϊκό και ανήθικο τα χρέη να πληρώνονται με σάρκα και αίμα, τι πρέπει να σκεφτούμε για τα βάρη, τις περικοπές και τα σκληρά οικονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου; [...] To έργο αυτό είναι ένα εξαιρετικό κύριο άρθρο, ένα συγκλονιστικό δοκίμιο με τα ειδικά εκφραστικά μέσα του ντοκιμαντέρ. Η ταινία αποτυπώνει τις διαστάσεις της κρίσης και την επικίνδυνη άβυσσό της. Δεν απεικονίζει απλά, αλλά πυροδοτεί εντατικές συζητήσεις. Αυτό είναι το σπουδαιότερο που μπορεί να επιτύχει μια ταινία τεκμηρίωσης».

Μαζί τον Γιώργο Αυγερόπουλο και το AGORΑ βραβεύτηκαν από το Ίδρυμα Otto Brenner για το 2015 οι: Ashwin Raman για το ρεπορτάζ του «Ο 13ος χρόνος - Ο χαμένος πόλεμος στο Αφγανιστάν» (Die Story im Ersten, SWR/ARD, 1ο βραβείο), Silja Kummer για τη σειρά άρθρων «Για μια χούφτα δολλάρια» (Heldenheimer Zeitung, 2ο βραβείο) καθώς και το συλλογικό ρεπορτάζ του WDR/SWR «Πουλημένο ποδόσφαιρο - Ο Μπλάτερ και η δύναμη της FIFA» (ARD, 3ο βραβείο).

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Primed στη Μασσαλία

Τον Δεκέμβριο το AGORΑ ταξιδεύει στη Γαλλία για να συμμετάσχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 19ου Διεθνού Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ PriMed (5-12 Δεκεμβρίου 2015) στη Μασσαλία.

Στο φετινό φεστιβάλ διαγωνίζονται 24 ταινίες που εκπροσωπούν 18 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και 3 ταινίες από την Ελλάδα. Το AGORΑ διαγωνίζεται στην κατηγορία του φεστιβάλ «Μεσογειακές Προκλήσεις». Η προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου στις 17:30 στη Villa Mediterrannee.

Παράλληλα με τη διεθνή πορεία του στις μεγάλες αλλά και μικρές οθόνες, το AGORΑ εξακολουθεί να διατίθεται ως VOD (Video on Demand) σε online streaming, μέσω της υπηρεσίας Vimeo On Demand σε πέντε γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ισπανικά.

Συντονιστείτε στο agora.smallplanet.gr

Δείτε την ταινία σε Video On Demand: agora.smallplanet.gr

Επισκεφθείτε το επίσημο site της ταινίας: www.agorathedoc.com

Facebook: facebook.com/agorathedoc

Twitter: twitter.com/agorathedoc

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News