default-image

Ευρώπη, Ρωσία, Τουρκία

Απόψεις
Ευρώπη, Ρωσία, Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για «τεράστιο σφάλμα» έκανε λόγο ο Μιγκέλ Μαρτίνεζ Μαρτίνεζ, πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΕ να δώσει στην Τουρκία τρία δισεκατομμύρια ευρώ, ιδιαίτερα την επαύριο μιας «προβοκάτσιας», όπως χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους. Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος στην Ευρώπη που να μη θεωρεί τουλάχιστο λάθος την κατάρριψη, πρόσθεσε ο Ισπανός πολιτικός.

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Ο κ. Μαρτίνεζ, που συμμετέχει στη διοίκηση του Μουσείου Ευρωπαϊκής Ιστορίας, που αποφάσισε να φτιάξει η ΕΕ, μιλούσε στο ένατο φόρουμ Ευρώπης-Ρωσίας, που οργάνωσε η κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων και της «Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας», σε συνεργασία με το ρωσικό 'Ιδρυμα «Μιρ». Στο φόρουμ συμμετείχαν πολλοί ευρωβουλευτές, από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες και προσωπικότητες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Η επιδείνωση των σχέσεων ΕΕ και Ρωσίας ήταν στο επίκεντρο των περισσότερων τοποθετήσεων, όπως του έιμοντ Μακ Γκόβερν, επί πολλά χρόνια στελέχους του σοβιετικού τμήματος της CIA και συνιδρυτή της οργάνωσης «Veteran Professional Intelligence for Sanity», που υπογράμμισε τους κινδύνους ενός νέου ψυχρού πολέμου. Απαντώντας σε ερώτησή μας ο κ. Μακ Γκόβερν είπε ότι δεν αποκλείει την περίπτωση η 'Αγκυρα να δέχτηκε ένα υπερατλαντικό «κλείσιμο του ματιού» που την ενθάρρυνε στην απόφαση κατάρριψης. Στην ερώτησή μας από πού θα θεωρούσε πιθανή μια τέτοια, έμμεση παρότρυνση, μας είπε ότι θα κύτταζε μάλλον προς τη μεριά των νεοσυντηρητικών εντός της κυβέρνησης Ομπάμα. Τόνισε επίσης ότι οι νεοσυντηρητικοί απολαμβάνουν της προσοχής της Κυρίας Κλίντον. Άλλοι βέβαια παρατηρητές, πρέπει να προσθέσουμε, θεωρούν εξίσου πιθανό η ενθάρρυνση να προήλθε από στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Ιταλός δημοσιογράφος, πολιτικός και πρώην ευρωβουλευτής Τζιουλιέτο Κιέζα έκανε λόγο για «πορεία προς πόλεμο» και για «κατοχή» της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και των βαλτικών χωρών από το ΝΑΤΟ, διερωτώμενος που θα εκδηλωθεί η επόμενη «θερμή κρίση». Ο ιταλός δημοσιογράφος, πρώην ανταποκριτής της «Ουνιτά» στη Μόσχα, χαρακτήρισε «μεγάλο σκακιστή» τον Ρώσο Πρόεδρο και υπογράμμισε ότι επί τρία χρόνια αμύνεται, δεν επιτίθεται. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε, πρόσθεσε, είναι γιατί επιτίθενται οι άλλοι.

Είναι «ντροπή» το παρόν επίπεδο σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας, υπογράμμισε ο κ. Μαρτίνεζ, που κάλεσε τις δύο πλευρές να αναθεωρήσουν τη στάση που υιοθετούν η μία απέναντι στην άλλη, αλλά και αντιμετωπίζουν την ιστορία τους. Η Νορμανδία δεν θα γινόταν χωρίς το Στάλινγκραντ, είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι σήμερα οι νέοι δεν γνωρίζουν καλά καλά τι έγινε στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και ο Στάλιν πρόσθεσε, έβγαλε τον Τρότσκι από τις φωτογραφίες, αλλά βέβαια ο Τρότσκι ήταν παρών και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο - δεν αλλάζει αυτό με τα «μονταρίσματα».

Για τη «συμπληρωματικότητα» των οικονομιών της ΕΕ και της Ρωσίας μίλησε ο πρώην εκπρόσωπος των Βρυξελλών στη Μόσχα Μαρκ Φράνκο, του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Βρετανίας, Ο κ. Φράνκο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ελληνική κρίση λέγοντας ότι η ΕΕ είναι αντιμέτωπη με δύο λύσεις, είτε περισσότερη ολοκλήρωση είτε επιστροφή στα έθνη-κράτη. Η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα επέτρεπε, υποστήριξε, μια αποσαφήνιση της κατάστασης μεταξύ όσων επιθυμούν να προχωρήσουν και όσων επιλέγουν την προτέρα κατάσταση.

Βεβαίως, κάποιος του παρατήρησε, αυτές οι δύο λύσεις δεν είναι οι μοναδικές. Υπάρχει και μια τρίτη που είναι η ριζική μεταβολή του τρόπου που πραγματοποιείται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Οι Ρώσοι δεν θέλουν λιγότερο δημοκρατία και δικαιώματα από τους δυτικούς, υποστήριξε ο γνωστός τηλεοπτικός σχολιαστής στη Ρωσία Μαξίμ Σεβτσένκο που πρόσθεσε όμως ότι έχουν απογοητευθεί βλέποντας τον τρόπο που λειτουργούν αυτά στη Δύση, Ταυτόχρονα επέκρινε και πολλούς στη Μόσχα για τον τρόπο που υπερασπίζονται τις θέσεις της. 'Όταν ακούμε, είπε χαρακτηριστικά, ότι δεν υπάρχει ουκρανικό έθνος, αυτό μόνο διευκολύνει τον αντιρωσικό ουκρανικό εθνικισμό. «Εγώ είμαι Ουκρανός, τι πρέπει να κάνω όταν ακούω ότι δεν υπάρχουν Ουκρανοί;», διερωτήθηκε.

Ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Γκιόργκι Πιρίνσκι υπογράμμισε τη σημασία της απεύθυνσης του Ολάντ προς την ΕΕ και όχι προς το ΝΑΤΟ για την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής ασφάλειας.

Από την Ελλάδα στο Φόρουμ συμμετείχαν η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News