Γιώργος Σαχίνης

Ανανέωση συμβολαίου Total στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ενώ είχαμε ακούσει από διάφορους ειδικούς του ραγιαδισμού ότι η Total φοβήθηκε τις τούρκικες πράξεις παρενόχλησης κι ότι γι' αυτόν τον λόγο επρόκειτο να φύγει από τα θαλάσσια οικόπεδα 10 και 11, τώρα η πραγματικότητα έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις μας, αφού έγινε η ανανέωση του συμβολαίου της Total με την Κυπριακή Δημοκρατία για άλλα δύο χρόνια, μετά από τα τρία που πέρασαν και μάλιστα με κόστος για την εταιρεία, διότι πρέπει να επιστρέψει το 25% του εμβαδού του θαλάσσιου οικοπέδου, επειδή πέρασε το χρονικό περιθώριο και δεν έγινε ακόμα γεωτρητικό πρόγραμμα πράγμα που αποδεικνύει πρακτικά ότι η Total ενδιαφέρεται πραγματικά για την περιοχή όσο και να χτυπιέται η Τουρκία.

Του Νίκου Λυγερού

Έτσι με τα νέα δεδομένα έχουμε και την επίσημη ανακοίνωση ότι η γεώτρηση πρόκειται να γίνει εντός του 2016 στο θαλάσσιο οικόπεδο 11.

Αυτό όχι μόνο δεν μας ξαφνιάζει, αλλά ήταν μάλιστα και προβλέψιμο λόγω της σχετικά μικρής απόστασης που υπάρχει με το κοίτασμα Zohr.

Μάλιστα είναι πιθανό η γεώτρηση να αφορά ειδικά αυτό το πλαίσιο αλλά και στις παρυφές του υποθαλάσσιου όρους Ερατοσθένη. Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα νέα δεδομένα έρχονται να ενισχύσουν τις θέσεις της Κύπρου και να ανατρέψουν όλους όσους μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους ξένους ειδικούς, διότι τα θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ δεν έχουν τόση μεγάλη αξία.

Διότι τώρα με αυτήν την ανανέωση αλλά και την αγορά από τη BG Group του 35% του μεριδίου της Noble στο θαλάσσιο οικόπεδο 12, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η αλήθεια είναι διαφορετική κι ότι επιπλέον υπάρχουν και νέα κοιτάσματα στόχοι με άλλη μορφολογία ανάλογη με αυτή του κοιτάσματος Zohr.

Σχόλια