Γιώργος Σαχίνης

Στενά Βοσπόρου - Αναγκασμένη η Ρωσία να προχωρήσει σε ισοδύναμα

Μετά το πρώτο λάθος που έκανε η Τουρκία να ρίξει το Ρώσικο αεροπλάνο μέσα στα Συριακά εδάφη, ακολούθησαν και άλλα πολλά και αδικαιολόγητα λάθη. Λάθη που έδειξαν ότι η Τουρκία επιζητεί το πόλεμο με τη Ρωσία και ότι συμπεριφέρεται σαν επικυρίαρχος σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Του καθηγητή Γ. Ζουγανέλη

Δεν είναι μόνο η κακή της σχέση με την Ελλάδα που συνεχώς παραβλέπει το ΝΑΤΟ, τα πειρατικά προιόντα και οι εγκληματίες πολέμου που περνούν απο αυτή για να πάνε στην ΕΕ μέσω Ελλάδας, ο καθημερινός εκφοβισμός στον οποίο έχει υποβάλλει τα ανδρείκελα που κυβερνούν την Ελλάδα αλλά ο πολιτικός στραβισμός που τη διακατέχει.

Για λόγους πολιτικής αβρότητας η Τουρκία θα έπρεπε ήδη να είχε ζητήσει συγγνώμη απο τη Ρωσία για το συμβάν με το αεροπλάνο, ακόμη και αν είχε δίκιο. Το Ισραήλ αντίθετα ζήτησε συγγνώμη απο τη Τουρκία όταν το πλοίο με "ειρηνοποιούς" για τη Γάζα πήγε να αμφιβάλει την κυριαρχία της ΑΟΖ του. Κανένας δεν είναι άγιος αλλά αυτό που πρέπει να κοιτάει είναι "το μέλλον να είναι καλύτερο απο το χτές και για τον ίδιο αλλά και για τους άλλους", ώστε να υπάρχει σταθερότητα. Η σταθερότητα δεν μειώνει τα κέρδη, όπως πιστεύουν μερικοί γιατί τα εξασφαλίζει και σε ένα παγκόσμιο χωριό δεν μπορεί οι ΗΠΑ και η Ελβετία να είναι οι μόνες περιοχές εξασφάλισης πλούτου με χρυσό κλπ.

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Συνεργάζεται όμως με αυτό; Διατηρεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τη συμμαχία; Δεν το βλέπω. Αφού έρριξε το Ρώσικο αεροπλάνο (όταν ολόκληρο Ισραήλ δεν αντέδρασε όταν Ρώσικο αεροπλάνο ξεπέρασε τα υψώματα του Γκολάν) με πληροφορίες του ΝΑΤΟ και αφού φόρτωσε στο ΝΑΤΟ το πρόβλημα της βλακείας της, τώρα συνεχίζει να μην ακουλουθεί τις εντολές της συμμαχίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν μπορεί για πάντα να καλύπτει ένα πρόβλημα που αυξάνει για μια χούφτα αραβικά δολάρια, όταν έχει τη μηχανή που κόβει συνέχεια. Και αυτό ρατσισμός είναι. Το ΝΑΤΟ ακολουθεί λάθος τακτική με το θέμα Τουρκία απο χρόνια. Υπήρχαν και άλλες λύσεις.

Στο χάρτη φαίνεται η περιοχή των Τουρκοσυριακών συνόρων τα οποία η Τουρκία πρέπει να ασφαλίσει, αφού ταυτόχρονα αποχωρήσει απο περιοχές της Συρίας που έχει καταλάβει σύμφωνα με εντολές της συμμαχίας. Αντί αυτού η Τουρκία μετέφερε εκατοντάδες τανκς στα σύνορα με τη Συρία δίνοντας την εντύπωση ότι θα εισβάλει ενώ παράλληλα άρχισε να επιτίθεται με ελικόπτερα σε Κουρδικές πόλεις μέσα στη Τουρκία. Παράλληλα συνεχίζει να επιτρέπει τη μεταφορά όπλων προς τη Συρία.

Στη πολιτική δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Η Τουρκία προχωράει με ψευδαισθήσεις σε συμμαχίες που δεν μπορούν να κρατήσουν π.χ. με την ΕΕ, γιατί οι δεσμοί δεν μπορούν να συνδέουν για πολύ ανόμοια πράγματα. Εδώ είναι και το πρόβλημα στη μετανάστευση. Ο μεταναστεύων πρέπει να ενταχθεί στις κοινωνίες που πηγαίνει και όχι να δημιουργεί κραδασμούς και άλυτα προβλήματα διαβίωσης στους άλλους, γιατί αναγκαστικά θα βρεθεί εκτός ευκαιρίας και εκτός νυμφώνος. Αυτό δημιουργεί μια διαφοροποίηση ιστορικά ανάμεσα στα διαφορετικά είδη μεταναστών που ανεδείχθηκαν ιστορικά. Βλέπουμε π.χ. πόσο καλά έχουν δέσει μερικές μειονότητες στην Ελλάδα ενώ άλλες κινούνται σε εθνικιστικά πρότυπα και πολιτικές άλλων χωρών.

imageΣε προηγούμενο άρθρο ανέφερα πως η Ρωσία είναι αναγκασμένη να προχωρήσει γρήγορα, για να προλάβει τις βλακείες που η Τουρκία απο πολιτική ανωριμότητα αυτών που τη διαφεντεύουν πάει να δημιουργήσει στη περιοχή αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου π.χ. στα νησιά Σπράτλυ (ήδη έχουν αεροδρόμιο επάνω).

Η Κίνα δεν υπάρχει περίπτωση να μη επιβαρύνει τους Αμερικανούς με επιπλέον προβλήματα και εδικά ενόψει αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ μέσα στα Χριστούγεννα και εν όψει της Κινεζικής Οικονομικής φούσκας που πρόκειται να σπάσει.

Δεν μπορεί τόσα εκατομμύρια ανθρώπων στη Μεσόγειο να περιμένουν τη Τουρκία να επιτρέψει αναβάθμιση ζωής στην Ελλάδα, στη Κύπρο και άλλες χώρες επιβάλλοντας μια πολιτική που θα έχει κεντρικό ήρωα και ευεργετημένο στη περιοχή μόνο τον εαυτό της και αυτούς που είναι στα πίσω γραφεία. Οι συναλλαγές κάτω απο το τραπέζι με τους ευρωπαίους ηγέτες φαίνονται να ήταν αυξημένες αυτή την εβδομάδα αλλά είναι ψήγματα μπροστά στο πρόβλημα που υπάρχει και που λέγεται Τουρκική νοοτροπία.

Η παρουσία του Τουρκικού συστήματος KORAL κοντά στα Συροτουρκικά σύνορα είναι επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσίας, αφού μια τέτοια ενέργεια δεν ασφαλίζει τα σύνορα και τη πειρατεία πετρελαίου, που χάρι στους εφοπλιστές επεκτείνεται και σε άλλες χώρες της Μεσογείου πλήν της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό οι πολιτικοί στις χώρες του Νότου κλείνουν τα μάτια και παριστάνουν τον αριστερό ενώ έχουν δεξιές τσέπες.

Ένα κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου θα δώσει το σήμα για να ξεκινήσει ένας πόλεμος ολίγων ημερών. Αναγκαστικά, θα πέσουν βαρειά πράγματα στη περιοχή.

Οι Ρώσοι λογικά μετακίνησαν της δυνάμεις τους κοντά στα Τουρκοαρμενικά σύνορα αλλά και όπως ήδη πρόβλεψα θα προχωρήσουν στη δημιουργία ενός νέου αεροδρομίου κοντά στο κέντρο της Συρίας (στη Δαμασκό στρατηγικά είναι η καλύτερη επιλογή) για λόγους αμυντικής τακτικής.  Εντός των επομένων ημερών στη Ράκα θα πετούν μόνο μύγες…

Eίναι λογικό με όσα διαδραματίζονται να επιζητείται απο τους Ευρωπαίους εταίρους η έξοδος της Ελλάδας απο τη συνθήκη Σένγκεν. Και εγώ στη θέση τους θα το ζήταγα. Είναι πολιτικά λογικό. Η κυβέρνηση των ξένων στην Ελλάδα έχει δύο λύσεις ή να ξεκουμπιστεί ή να κάνει στην άκρη…

Σχόλια