Γιώργος Σαχίνης

Κέντρο υποδοχής προσφύγων με χωρητικότητα 3.500 άτομα στη Λέσβο

Ένα σύγχρονο και ασφαλές κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, ικανό να φιλοξενήσει μέχρι και 3.500 άτομα θα λειτουργήσει τις επόμενες μέρες μεταξύ Εφταλούς και Σκάλας Συκαμνιάς στη βόρεια Λέσβο με σκοπό να συμβάλλει τα μέγιστα στην ομαλοποίηση της κατάστασης υποδοχής και διεκπεραίωσης, για τους ανθρώπους που φτάνουν στην περιοχή από τα απέναντι Μικρασιατικά παράλια.

«Πρόκειται για μια απόλυτα σύγχρονη και ασφαλή υποδοχή που φτιάχτηκε σύμφωνα με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές και θα στελεχωθεί από απόλυτα επαγγελματίες στο χώρο τους» δηλώνει ο Πολ Κόρνου, συντονιστής της δράσης της οργάνωσης IRC (International Rescue Committee) στη Λέσβο, η οποία κατασκεύασε το Κέντρο και θα το διαχειρίζεται.

Το κόστος της κατασκευής του ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ και καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από πόρους της IRC. Από πόρους της Οργάνωσης αυτής θα καλυφθεί και το κόστος λειτουργίας του Κέντρου τον πρώτο χρόνο, δηλαδή σε όλη τη διάρκεια του 2016, κόστος που θα φτάσει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Στο Κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων της IRC θα εργάζονται συνολικά 70 άτομα με ετήσιες συμβάσεις και πλήρη εργασιακά δικαιώματα, το 90% δε από αυτούς προσλαμβάνονται από τα χωριά γύρω από το Κέντρο, κυρίως από το Μόλυβο και τη Συκαμνιά.

Φτιαγμένο δίπλα στη θάλασσα και προστατευμένο από ανέμους λειτουργεί σε δυο επίπεδα. Ένα της υποδοχής περί των 2.000 μεταναστών και προσφύγων και ένα της προσωρινής διαμονής μέχρι να αναχωρήσουν για το Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης στη Μόρια, περί των 1500 ανθρώπων.

Όπως λέει ο Τάϊλερ Τζαμπ, συντονιστής διαχείρισης κρίσης της οργάνωσης IRC (International Rescue Committee), «το Κέντρο δεν αποτελεί έναν χώρο που φτιάχτηκε πρόχειρα προκειμένου να διαχειριστεί την κρίσιμη στιγμή. Διαθέτει χώρους υποδοχής γυναικών και παιδιών, υπηρεσίες επανένωσης οικογενειών, ιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης, ακόμα και χώρους ενημέρωσης των προσφύγων με οθόνες, όπου σε έξι γλώσσες θα δίνονται πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονται και τι μπορούν να κάνουν στη συνέχεια».

Φυσικά σε έναν τέτοιο χώρο δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι χώροι υγιεινής, παροχής ρουχισμού και φαγητού.

Στο σύνολό τους κατασκευάσθηκαν σε συνεννόηση με τις τοπικές υπηρεσίες, αυτοδιοικητικές αρχές και τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές, ενώ πριν ξεκινήσει η δημιουργία του υπήρξαν οι απαραίτητες συζητήσεις και επιτεύχθηκε η συναίνεση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας. Ιδιαίτερα ας σημειωθεί ότι πριν τη δημιουργία του υπήρξε αδειοδότηση μετά από αρχαιολογικές τομές και από την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων.

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια