default-image

Η άλλη όψη του Συριακού προβλήματος και η σημασία του νερού

Απόψεις
Η άλλη όψη του Συριακού προβλήματος και η σημασία του νερού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι ευχάριστο να βλέπει κανείς τη διεθνή πολιτική σε ενότητες, όπου ο καθένας κάνει κάτι ή καλύτερα κάνει κάτι που δεν μπορεί να κάνει ένας άλλος. Οι ΗΠΑ ας πούμε δεν θα μπορούσε να μεταφέρει το πρόβλημα της ISIL μέσα στην ΕΕ. Κατανοητό γιατί άφησε τη Ρωσία να βγάλει το φίδι απο τη τρύπα.

Toυ καθηγητή Γ. Ζουγανέλη

Ο τρόπος που χτυπιέται το ISIL στη Συρία (βλέπετε σχετικά εδώ) δείχνει ότι ήδη έχουν μοιρασθεί οι περιοχές στις οποίες η κάθε υπερδύναμη έχει ερίσματα. Η Ρωσία έχει ερίσματα στις περιοχές που υπάρχουν Αλαουίτες (κόκκινα στίγματα) και οι ΗΠΑ στις περιοχές που υπάρχουν Σουνίτες (μπλέ στίγματα)  Η δημιουργία του κράτους του Κουρδιστάν (κίτρινη περιοχή) που μπαίνει μέσα στο Ιράκ πρέπει να θεωρείται γεγονός.

Οι αγωγοί για τη Ρωσία και το Ιράν πρός τη Μεσόγειο φαίνεται ότι θα περνούν μέσα απο το μελλοντικό Κουρδιστάν και το αναφυόμενο κράτος των Αλαουιτών τoυ Άσαντ (κόκκινη περιοχή) ενώ οι γραμμές πετρελαίου του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας πρός τη Τουρκία θα περάσουν μέσα απο το αναφυόμενο κράτος των Σουνιτών, αφού διαλυθεί το ΙSIL και ότι αυτό εμπεριέχει.

Αυτό πάντως που θα αλλάξει το γεωστρατηγικό χάρτη στη περιοχή δεν είναι τελικά οι υδρογονάθρακες και η αποθήκευση της ενέργειας με μπαταρίες υψηλής ισχύος κλπ, θέματα για τα οποία πρώτος έχω μιλήσει σε παλαιότερα άρθρα αλλά το νερό. Θα θυμάσθε όσοι διαβάζετε το ιστολόγιο αυτό, ότι έχω αναφέρει απο τριετίας τουλάχιστον επανειλημμένα τη φράση "ας ξεπουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα αλλά όχι το νερό". Aυτό θα γίνει κατανοητό σε επόμενα άρθρα.

Το σημερινό άρθρο μου κάνει επίκαιρα και τα εξής εύλογα ερωτήματα. Αφού η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία δεν επιθυμούν τζιχαντιστές, τί τους εξανάγκαζε τόσο καιρό να αγνοούν την ανάγκη ενός φιλτραρίσματος όσων μπαίνουν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας, Ιταλίας κλπ; Γιατί οι χώρες αυτές δεν ερχόντουσαν σε αντίθεση με τις ΜΚΟ που κινιόντουσαν σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και με τις διάφορες "προσωπικότητες" που υπερασπιζόντουσαν στα ΜΜΕ την είσοδο χωρίς έλεγχο μεταναστών στην ΕΕ; Γιατί ευνόησαν αυτή τη παράμετρο οικονομικής αστάθειας και ειδικά σε χώρες εισόδου μεταναστών όπως στην Ελλάδα, όπου ο πυροκροτητής δεν χρειάζεται κάν για να ξεσπάσουν εσωτερικές συγκρούσεις; Γιατί έκλειναν τα μάτια και τώρα τρέχουν; To έχω απαντήσει απο πολύ καιρό. Βλέπετε σχετικά εδώ. Η Συρία λειτούργησε σαν χώρος συμπύκνωσης και επίλυσης πολλών ευρύτερων και ειδικών προβλημάτων. Η Ελλάδα άλλων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News