default-image

Η κάνναβη στέλνει με υποτροφία στο πανεπιστήμιο 400 μαθητές

Απόψεις
Η κάνναβη στέλνει με υποτροφία στο πανεπιστήμιο 400 μαθητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μέτρο, που εγκρίθηκε από τους πολίτες της Κομητείας Πουέμπλο του Κολοράντο, αφορά στη δημιουργία ενός τοπικού ταμείου υποτροφιών για τους φοιτητές των δύο κολεγίων της περιοχής.

Το Κολοράντο διαθέτει τη μεγαλύτερη υπαίθρια παραγωγή μαριχουάνας στον κόσμο, και πλέον, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι, ενέκρινε και το πρώτο ταμείο υποτροφιών στον κόσμο χρηματοδοτούμενο από τη μαριχουάνα!

Πώς συνέβη αυτό; Οι πολίτες ενέκριναν φόρο 5% στους καλλιεργητές μαριχουάνας, προσδοκώντας να συγκεντρώσουν περί τα 3,5 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο μέχρι το 2020.

Τα χρήματα θα διατεθούν σε φοιτητές των δύο κολεγίων του νομού, του Pueblo Community College και του Colorado State University.

Μάλιστα, κάποια από τα έσοδα προτείνεται να χρησιμοποιηθούν από τα εν λόγω πανεπιστήμια για την έρευνα σχετικά με την ιατρική χρήση της μαριχουάνας.

Βεβαίως, ο αριθμός των υποτροφιών θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των μαθητών, αλλά ο νομοθέτης υπολόγισε ότι τα χρήματα θα καλύπτουν περί τους 400 μαθητές ανά χρόνο (κάθε παιδί θα λαμβάνει το ποσό των 1.000 δολαρίων κατ' έτος).

«Είναι μια ψηφοφορία - ορόσημο, είχε δηλώσει ο Μπράιαν Βισέντε, νομικός ειδικευμένος στη νομοθεσία που αφορά στη μαριχουάνα και υπεύθυνος για τη συγγραφή του νόμου που νομιμοποίησε τη μαριχουάνα στο Κολοράντο το 2012.

«Είναι η πρώτη φορά που χρήματα από τη φορολόγηση της μαριχουάνας χρησιμοποιούνται απευθείας για υποτροφίες. Το γεγονός είναι αληθινά αξιοσημείωτο» είπε ο Βισέντε.

Οι καλλιεργητές της μαριχουάνας δεν προέβαλαν αντιρρήσεις στο μέτρο, το οποίο ανέβασε τον συντελεστή φορολόγησης τους από το 15 στο 20% και δη, μέσα σε διάστημα μόλις πέντε ετών.

Παρότι, όπως εξηγούν, το ζήτημα τους φέρνει σε «παράξενη» θέση, αφού, τα δίδακτρα θα πληρώνονται από χρήματα που προέρχονται από ένα προϊόν το οποίο οι φοιτητές απαγορεύεται να αγγίξουν μέχρι να γίνουν 21 ετών.

«Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα ισορροπήσει το όλο θέμα, όταν θα λέμε στα παιδιά να μείνουν μακριά από τα προϊόντα αυτά μέχρι να γίνουν 21, τη στιγμή που δημιουργείται μια 'εξάρτηση' καθώς πρόκειται για το προϊόν που πληρώνει τις σπουδές τους», είπε ο Τάιλερ Χένσον, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κάνναβης στο Κολοράντο, που εκπροσωπεί τους παραγωγούς και τους εμπόρους λιανικής, μαζί με άλλες επιχειρήσεις που ανήκουν στη βιομηχανία μαριχουάνας.

Οι υποστηρικτές λένε ότι, οι υποτροφίες δεν έχουν τίποτα διαφορετικό από τις υποτροφίες που χρηματοδοτούνται ήδη από εταιρείες αλκοόλ.

«Προσθέτοντας μια υποτροφία που προέρχεται από τη βιομηχανία αυτή επιχειρούμε να λύσουμε θέματα της κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού ανεργίας», είπε ο οικονομολόγος Κρις Μάρκουσον.

Μέσα από επιθετικές πρακτικές προσλήψεων και οικονομικών κινήτρων, το νότιο Κολοράντο έχει προσελκύσει τον ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο καλλιεργητών μαριχουάνας, οι οποίοι  εγκαταλείπουν την περιοχή του Ντένβερ λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής.

Οι περισσότεροι νομοί του Κολοράντο, όπως το Denver County, δεν επιτρέπουν την υπαίθρια καλλιέργεια μαριχουάνας.

Αλλά, το Πουέμπλο, έχει λάβει ακόμη ένα ασυνήθιστο μέτρο: Την επί ίσοις όροις αντιμετώπιση των καλλιεργητών μαριχουάνας με τους παραδοσιακούς αγρότες, σε θέματα όπως τα δικαιώματα στην υδροδότηση που αφοροά στο πότισμα.

Ο νομός έχει περίπου 65 καλλιεργητές, συμπεριλαμβανομένου και του αγροκτήματος 36 στρεμμάτων Los Suenos, το οποίο θεωρείται η μεγαλύτερη καλλιέργεια μαριχουάνας στον κόσμο.

Πηγή: tvxs.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News