Γιώργος Σαχίνης

Μάλλον έχει σχέδιο να μας τρελάνει ο άνθρωπος

Ελπίζω τώρα να μη βρουν αφορμή αυτοί που θέλουν να σκοτώσουν την ελπίδα και ν΄ αρχίσουν να κατηγορούν τον Μουσταφά Ακιντζί, επειδή δεν πήγε στη δεξίωση της γερμανικής Πρεσβείας.

Του Αρίστου Μιχαηλίδη

Από τη στιγμή που δεν του έδωσαν διαβεβαιώσεις του ανθρώπου ότι θα είχε ισότιμο καθεστώς με τον Νίκο Αναστασιάδη, γιατί να πάει; Τι σημαίνει, δηλαδή, ότι ο Αναστασιάδης είναι Πρόεδρος αναγνωρισμένου κράτους-μέλους της ΕΕ και του ΟΗΕ ενώ ο Ακιντζί είναι αρχηγός παράνομου κατοχικού καθεστώτος; Δεν συμφωνήσαμε κύριε, σου λέει ο άλλος, ότι έχουμε πολιτική ισότητα; Δεν συμφωνήσαμε ότι θα κάνουμε νέο συνεταιρισμό; Δεν συμφωνήσαμε μία ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και μια τουρκοκυπριακή ίσου καθεστώτος; Μήπως αντιδρά κανένας όταν επίσημοι κρατικοί επισκέπτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ο Γερμανός ΥΠΕΞ προχτές κι ο Βρετανός σήμερα, κάνουν επίσκεψη και στο προεδρικό των κατεχομένων και συναντούν τον Ακιντζί;

Ο τελευταίος που αντέδρασε ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος το 2006 όταν σιχτίρισε περιποιημένα τον Βρετανό ΥΠΕΞ Τζακ Στρο, που πήγε να δει και τον Ταλάτ στο προεδρικό του. Αλλά τώρα είναι πλέον κεκτημένο. Οπότε το επόμενο βήμα είναι αυτό που κάνει ο καλός μας κύριος Ακιντζί. Απαιτεί ισότιμο καθεστώς ακόμα και στις δεξιώσεις. Τον προσκαλούν και κλείνουν όλοι τα μάτια στην κατοχή, κάνουν τη δεξίωση στη νεκρή ζώνη για να αισθάνεται πιο άνετα (πιο κοντά στη γραμμή Αττίλα και πιο μακριά από χώρους που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία) και δεν λένε λέξη οι δικοί μας, αλλά στις προσφωνήσεις γιατί να μην είναι κι αυτός «πρόεδρος της ΤΔΒΚ»; Ή, τουλάχιστον, να είναι κι ο Αναστασιάδης ηγέτης της κοινότητας κι όχι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διότι, μπορεί ακόμα να είναι δύσκολη η αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», αλλά η απο-αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η μετατροπή της σε συνιστώσα πολιτεία, είναι σχεδόν ορατή.

Ε, τι διαμαρτύρεστε εσείς που δεν θέλετε λύση, εσείς που θέλετε να αποδομήσετε τον Ακιντζί; Δεν μας το εξήγησαν τόσες φορές οι δικοί μας κι ο ίδιος ο Πρόεδρος μας, ότι ο Ακιντζί είναι Τουρκοκύπριος και να μην περιμένουμε ότι θα υποστηρίζει ελληνοκυπριακές θέσεις; Προχτές ακόμα μας έλεγε ότι θα διαφυλάξει τη διζωνικότητα που έχουμε συμφωνήσει κι αν εμείς δεν καταλαβαίνουμε τι είναι η διζωνικότητα δεν φταίει αυτός. Κι όταν μας λέει ότι η συμφωνία μας θα είναι για παρθενογένεση κι όχι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας κι ας συνεχίσουν οι Ελληνοκύπριοι να λένε ότι απλώς θα αλλάξει δομή η Κυπριακή Δημοκρατία, τι θέλετε να κάνει για να το καταλάβουμε; Να, δεν πάει ούτε στις δεξιώσεις αν δεν έχει ισότιμο καθεστώς, μπας και πάψουμε να ονειροβατούμε.

Στο κάτω-κάτω, δεν είπε κανένας τίποτε τον περασμένο μήνα που ο παράνομος δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί, αρνήθηκε να πάει με τον Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη στη νεκρή ζώνη σε ξενάγηση της Ευρωπαίας επιτρόπου για την περιφερειακή πολιτική, Κορίνας Κρετσού, που ήταν στην Κύπρο. Δεν πάει, έλεγε, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν διαφύλαξε την πολιτική ισορροπία μεταξύ των προέδρων του Δήμου Λευκωσίας στο βορρά και τον νότο και δημιούργησε ανισότητα» (14/10/2015). Εμείς, πάντως, θα συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε και τον Ακιντζί και τον Χαρμαντζί και τον Ταλάτ ως τους καλούς μας εταίρους και θα συνεχίσουμε να τους παρακολουθούμε αποσβολωμένοι να κτίζουν την επόμενη μέρα του ισότιμου κράτους τους, κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουμε τίποτα. Στην επόμενη δεξίωση, που θα πάει κι ο Πρόεδρος μας ως ηγέτης κοινότητας, μην το σκέφτεστε, θα είναι για να διατηρήσει το καλό κλίμα…

WWW.PHILENEWS.COM

Σχόλια