default-image

Όπλα, φάρμακα και φυτοφάρμακα δημιουργούν νέους εχθρούς σε ένα φαύλο κύκλο καταστροφής των ειδών

Απόψεις
Όπλα, φάρμακα και φυτοφάρμακα δημιουργούν νέους εχθρούς σε ένα φαύλο κύκλο καταστροφής των ειδών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η ανάπτυξη νέων εχθρών στις κοινωνίες, στις καλλιέργειες, στους ανθρώπους και στα ζώα είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής τρομοκρατικής ή εμπόλεμης συμπεριφοράς, από τη χρήση και κατάχρηση όπλων, φαρμάκων, φυτοφαρμάκων στο όνομα της ελεύθερης εξουσιαστικής βούλησης των πολυεθνικών εταιρειών και των πολιτικών και χρηματοδοτικών υποστηρικτών τους.

Του Δημήτρη Πετράκη

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της πείνας, της ασθένειας, της ανθρώπινης δυστυχίας και ότι άλλο παθογενετικό μηχανισμό έχει μέσα στα σπλάχνα του τα ίδιο το σύστημα, γινόταν και γίνεται και σήμερα με τη χρήση βίας και μαύρου χρήματος. Όπλα, φάρμακα και φυτοφάρμακα δημιουργούν νέους εχθρούς σε ένα φαύλο κύκλο καταστροφής των ειδών.

Χρόνια τώρα ο άνθρωπος παρακολουθεί νέες ασθένειες και προβληματικές καταστάσεις χωρίς να παίρνει σαφείς εξηγήσεις πως προήλθαν και γιατί δεν αντιμετωπίζονται ριζικά. Αναφέρονται για τον άνθρωπο οι ασθένειες του Aids, του Embola, η αύξηση της ανθεκτικότητας των μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά, η αύξηση φλεγμονών, της υπογονιμότητας, της κατακόρυφης αύξησης νέων εμβολίων, των ενδοκρινολογικών, αυτοάνοσων, μεταβολικών, νευροεκφυλιστικών, αιματολογικών και ογκολογικών νοσημάτων.

Για τα ζώα, οι παρατηρήσεις εστιάζονται σε θέματα όπως η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια βοοειδών και αιγοπροβάτων από prions πρωτεϊνες, η οζώδης δερματίτιδα βοοειδών, η σημαντική μείωση του ιχθυοπληθυσμού της θάλασσας σε σχέση με τη κατακόρυφη αύξηση των τροφικά και φαρμακευτικά υποβοηθούμενων ιχθυοκαλλιεργειών. Στα φυτά, οι νέοι εχθροί στις καλλιέργειες από μικροοργανισμούς, βακτηρίδια, μύκητες είναι παράλληλης αύξησης με την αύξηση της χρήσης φυτοφαρμάκων και της αύξησης της ανθεκτικότητας των φυτών στα ζιζανιοκτόνα και των στοχευόμενων ζώντων οργανισμών στα παρασιτοκτόνα.

Για όλους τους οργανισμούς, ο αιτιολογικός παράγοντας της αύξησης της ανθεκτικότητας στα φάρμακα και της εμφάνισης νέων εχθρών είναι οι βιοχημικές, ενζυματικές, επιγενετικές γονιδιακές αλλαγές που συντελούνται από τη χρήση και κύρια τη κατάχρηση των ουσιών που στοχεύουν τη παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια και τους χλωροπλάστες.

Ο μηχανισμός της φαρμακευτικής ουσίας να μειώσει τη παραγωγή ενέργειας στο κύτταρο, να το εκφυλίσει, να του κάνει νέκρωση και απόπτωση είναι και μηχανισμός άμυνας του οργανισμού για επιβίωση, πάλι μέσα από βιοχημικές, ενζυματικές και γενετικές αλλαγές. Αυτός είναι ο κύριος λόγος της στροφής της σύγχρονης επιστήμης στην αντιμετώπιση των εχθρών με εμβόλια, γενετικά τροποποιημένα φυτά και μονοκλωνικά αντισώματα.

Χθες, 16/11/2015, στο δελτίο ειδήσεων της Κρήτη TV έγινε αναφορά για το πρόβλημα της επικείμενης προσβολής της ελαιοκαλλιέργειας με το νέο εχθρό της ελιάς, το βακτηρίδιο Xylella fastidiosa

Για την ιστορία

Στέλεχος του Χylella fastidiosa είχε εντοπισθεί στην Καλιφόρνια και την Αριζόνα, ΗΠΑ, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Αυτή η ασθένεια μεταδίδεται από ένα είδος ακρίδας (εντόμων) που ονομάζεται υαλώδης-φτερωτός σκοπευτής (Homalodisca coagulata). Στην Αμερική εντοπίστηκε σε καλλιέργειες ροδάκινου στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, σε αμπελοκαλλιέργειες της Καλιφόρνιας (νόσος του Pierce), στα εσπεριδοειδή της Βραζιλίας ως χλώρωση φύλλων (CVC). Για τα αμπέλια υπάρχει διαφορετική ευαισθησία σε κάθε ποικιλία και από το 2007 έχουν παραχθεί τροποποιημένα φυτά αμπέλου με αντοχή 94% στη Xylella, μετατρέποντας τα υποκείμενα από Vitis rotundifolia σε Vitis vinifera. To βακτιρίδιο παράγει μια ζέλη που προκαλεί απόφραξη των μικροσωλήνων μεταφοράς νερού στο ξυλώδη ιστό του φυτού με αποτέλεσμα της αφυδάτωση των φύλλων, τη ξήρανση και την απόπτωση τους.

H πρώτη παγκόσμια αναφορά προσβολής ελιάς από τη Xylella fastidiosa έγινε το 2013 στην επαρχία Λέτσε της Απουλίας στη Νότια Ιταλία. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), το βακτήριο Xylella εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Aπούλια τον Οκτώβριο του 2013 και είναι η πρώτη περίπτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρχές του 2015 με στοιχεία της EFSA από τα 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα της περιοχής Λέτσε, έχουν προσβληθεί 1 εκατομμύριο (10%) από το βακτήριο. Στην Απουλία υπάρχουν περίπου 50 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, με ενδείξεις μεταφοράς στη Κορσική και Νότια Γαλλία. Παρατηρήθηκαν επίσης προσβολές σε πικροδάφνες και αμυγδαλιές.

Salento Italy

Έντομα σκοπευτές σε φύλλο αμπελιού που θα προκαλέσουν μόλυνση με το βακτηρίδιο Xylella. Tο όνομα Xylella προέρχεται από το την ονομασία του ξυλώδους ιστού (xylem). Η ασθένεια μεταδίδεται πολύ γρήγορα σε γειτονικές καλλιέργειες με τη μεταφορά μολυσμένων φυτών ή πιο γρήγορα με τα έντομα που τρέφονται από χυμούς μολυσμένων φυτών όπως των φυτών πικροδάφνης που χρησιμοποιούνται από τα έντομα ως δεξαμενές της Xylella fastidiosa.

Πολλά Πανεπιστήμια της Αμερικής έχουν ασχοληθεί με το θέμα όπως τα University of California, Davis (UC Davis); Berkeley, Riverside, και το University of Houston-Downtown. Eκδηλώσεις και επιστημονικές συναντήσεις έχουν γίνει και στην Ιταλία (http://www.agricardclub.com/eventosingolo.php?id=232)

Επίσης έχουν γίνει ρεπορτάζ όπως της Ulrike Sauer (το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 3 Απριλίου 2015στην Suddeutsche Zeitung- http://www.ildeutschitalia.com/scenari/primavera-silenziosa/ ) σχετικά με τη χρήση των φυτοφαρμάκων που αφενός σκοτώνουν τις μέλισσες στο Σαλέντο, και από την άλλη προκαλούν προσβολή του εντόμου Xylella, που πιστεύεται ότι είναι ο λόγος για τον προοδευτικό θάνατο των Ελαιόδεντρων στη περιοχή. Στο άρθρο αυτό, γίνεται προβληματισμός για τις ευθύνες των πολυεθνικών Bayer και Monsanto για τη πρόκληση νέων εχθρών από χρήση φυτοφαρμάκων και όχι κάτι που είναι τυχαίο γεγονός.

Σχολιάζεται η πτώση της παραγωγής μελιού στη περιοχή από 35 βαρέλια ( των 300 κιλών) το 2013 σε 13 βαρέλια το 2014. Μεταφέρεται η εμπειρία των Ελληνογενών κατοίκων του Λέτσε: "Non si puo forzare la natura" dice Greco, ή «Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τη φύση», λέει ο Έλληνας.

Αντιδράσεις για τη Xylella

Η Γαλλία έχει θεσπίσει εσωτερικά μέτρα: Στις 3, Απριλίου, ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Stephan Le Foll, αποφάσισε να μπλοκάρει την εισαγωγή των φυτών από την Απουλία που μπορεί να είναι οι επισκέπτες του βακτηρίου, υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία είχε ήδη ζητήσει τον Ιανουάριο να ισχύσουν αυστηρότερα μέτρα πρόληψης στην Ευρώπη. Ο Donato Boscia, του Εθνικού Συμβούλιου Έρευνας στο Μπάρι, δήλωσε ότι η απόφαση του Γάλλου υπουργού ήταν υπερβολική.

Τι κάνει η Monsanto;

Τίποτα; Η Monsanto είναι μια πολυεθνική εταιρεία που ασχολείται με τη γεωργική βιοτεχνολογία και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Πριν από λίγους μήνες είχε εξαπλωθεί online μια εκτίμηση ότι η Monsanto εξάπλωσε εθελοντικά τα βακτήρια στην Απουλία: Μόλις μολύνθηκαν οι ελιές, σύμφωνα με την παρούσα άποψη, η Monsanto θα προωθούσε στην αντικατάστασή τους από ελαιόδεντρα γενετικά μεταλλαγμένα (GM) με ανοσία στα βακτήρια. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης σημείωσαν ότι το 2008 η Monsanto είχε αποκτήσει μια επιχείρηση, το Allelyx, του οποίου το όνομα είναι Xylella αν διαβαστεί ανάποδα.

Η Monsanto απάντησε ότι δεν προσπαθεί να δημιουργήσει μεταλλαγμένα ελαιόδενδρα, που εξ άλλου το ιταλικό δίκαιο δεν επιτρέπει τη χρήση τους. Παραδέχτηκε ότι η εταιρεία Allelyx ιδρύθηκε το 2002 από μια ομάδα ερευνητών της Βραζιλίας για μελέτη του γονιδιώματος του βακτηρίου Xylella, αλλά χαρακτήρισε γελοία τα δημοσιεύματα περί δαιμονοποίησης των φυτοφαρμάκων και δεσμεύτηκε ότι δεν διαθέτει, ούτε κα θα διαθέσει κάποιο φυτοπροστατευτικό για τη Xylella fastidiosa. ( http://www.ilpost.it/2015/04/10/xylella-ulivi-salento/)

Τι κάνει η Glyphosate της Monsanto και άλλα φυτοφάρμακα στα φυτά;

Στους ζώντες οργανισμούς (ζώα και φυτά) το αντιοξειδωτικό ένζυμο P450 είναι κοινός αντιοξειδωτικός παράγοντας για τη προστασία των μιτοχονδρίων στα ζώα και των χλωροπκλαστών στα φυτά από το οξειδωτικό stress που προκαλείται από τη χρήση και κατάχρηση των περισσότερων φυτοφαρμάκων. Τα οργανοφωσφορικά, οι οργανοχλωρίνες, τα πυρεθρινειδή και τα περισσότερα μυκητοκτόνα και ζιζανιοκτόνα όπως και η Glyphosate αναστέλλουν το P450. Στα φυτά η χρήση Glyphosate προκαλεί μειωμένη ανάπτυξη-άμυνα -πρόσληψη θρεπτικών ουσιών και τροποποίηση της ευαισθησίας ή της ανοχής σε ασθένειες.

Η προκλούμενη αποσιδήρωση καθιστά ανενεργή και μη διαθέσιμα τα θρεπτικά συστατικά σε φυτά και έδαφος και επιπλέον έχει τοξική επίδραση σε ωφέλιμους μικροοργανισμούς εδάφους (Purcell, 2001). Αυτά θα μειώσουν τη φυσιολογική άμυνα των φυτών, θα προκαλέσουν ανάπτυξη μυκήτων και αύξηση μολυσματικότητας των παθογόνων όπως Fusarium, Gaeumannomyces, Phytophthora,

Πύθιο και Xylella. To τελευταίο βακτήριο, αφού κατέστρεψε πολλές καλλιέργειες στην Αμερική, είναι από το 2013 σοβαρή απειλή για τα ελαιόδεντρα της Νότιας Ευρώπης και φυσικά της χώρας μας, όπως έχει αποφανθεί η Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Προστασίας Φυτών (EPPO) με ειδικές αποφασεις το 2013 και 2015.

Όπως και στα ζώα, μειώνει τη διαθεσιμότητα σε σπάνια μέταλλα , όπως Fe και Mn

http://www.eppo.int/QUARANTINE/special_topics/Xylella_fastidiosa/Xylella_fastidiosa.htm

H συστηματική χρήση της glyphosate, μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για τη γεωργία, να μετατρέψει τα γόνιμα εδάφη σε άγονα, τις καλλιέργειες μη παραγωγικές, και υποθρεψία στα φυτά (Altman και Campbell, 1977). Θα μπορούσε κάλλιστα να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο τη βιωσιμότητα της γεωργίας, αλλά και την υγεία και την ευημερία των ζώων και των ανθρώπων (Ozturk et al., 2008)

Glyphosate effects on diseases of plants. G.S. Johal, D.M. Huber, Europ. J. Agronomy 31 (2009) 144-152

http://stopogm.net/sites/stopogm.net/files/webfm/plataforma/GlyphosateEffectsDiseases.pdf

Biochem Biophys Res Commun. 1998 Mar 6;244(1):110-4.Glyphosate is an inhibitor of plant cytochrome P450: functional expression of Thlaspi arvensae cytochrome P45071B1/reductase fusion protein in Escherichia coli.

Lamb DC1, Kelly DE, Hanley SZ, Mehmood Z, Kelly SL.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9514851

Tί κάνει η Glyphosate στα ζώα

Μειώνει σπάνια μέταλλα στον ορό αίματος των ζώων με πρόκληση φλεγμονωδών prions πρωτεϊνών (χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις, εγκεφαλοπάθειες βοοειδών και αιγοπροβάτων).

Οι ευθύνες των εταιρειών είναι δεδομένες στη αύξηση της ανθεκτικότητας στις δραστικές ουσίες που παρασκευάζουν ή στα γενετικά τροποποιημένα φυτά που έχουν τέτοιες γενετικές αλλαγές υποστεί, ώστε να φονεύουν με τοξίνες τα έντομα που επικάθονται σε αυτά, όπως συμβαίνει με τα μεταλλεγμένα φυτά και το Bacillus thuringiensis (CRY 3A Bt toxin) σε φυτά πατάτας, βαμβακιού και άλλα με τη σφραγίδα των εταιρειών Bayer και Monsanto.

H Ελληνική Κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ άμεσα καλούνται;

να πάρουν μέτρα προστασίας των ελληνικών ελαιόδεντρων, απαγορεύοντας κάθε μεταφορά φυτών από Ιταλία που έχουν εκτεθεί στη Xylella, να ενημερώσουν σωστά τους αγρότες, να απαγορεύσουν τη χρήση του Roundup και άλλων οργανοφωσφορικών στις καλλιέργειες της χώρας, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες υγείας και περιβάλλοντος, ως ώριμο αίτημα και να εγκαταλείψει την τυφλή εφαρμογή των προγραμμάτων των πολυεθνικών φυτοπροστασίας σε βάρος της υγείας των Ελλήνων και της επιβίωσης των καλλιεργειών και των αγροτών.

Η Xylella δεν απειλεί μόνο τα ελαιόδεντρα, αλλά και άλλες καλλιέργειες. Είναι η συνέπεια της άφρονης παραγωγής και χρήσης των φυτοφαρμάκων που προκαλούν οξειδωτικό stress σε φυτά, ζώα και στον άνθρωπο. Ένας Έλληνας του Λέτσε είπε: "Non si puo forzare la natura" ή «Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τη φύση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News