Γιώργος Σαχίνης

Δύο διάσημοι Ελληνες του Παρισιού μιλούν για το μακελειό

Δύο μεγάλοι Ελληνες που διαπρέπουν στο Παρίσι μίλησαν για το μακελειό που συγκλόνισε την γαλλική πρωτεύουσα και ολόκληρο τον πλανήτη. Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς και ο καθηγητής-ερευνητής πληροφορικής Ιωσήφ Σηφάκης (Joseph Sifakis) που έχει τιμηθεί με το βραβείο Τούρινγκ (αντίστοιχο με του Νόμπελ) περιγράφουν τι ένιωσαν από το τρομοκρατικό χτύπημα που στοίχισε την ζωή σε εκατοντάδες αθώους ανθρώπους.

Γαβράς: Ηταν σαν πολύ κακό φιλμ - Πρέπει να αλλάξει η Ευρώπη

Μιλώντας στον Βήμα fm ο Κώστας Γαβράς περιέγραψε:

«Εγώ είμαι σε μια πόλη λίγο έξω από το Παρίσι, τη λένε Αμί εν Αβέκ, σε ένα προάστιο, σε ένα φεστιβάλ που γίνεται εδώ. Είχα πάει για λίγες ώρες και θα ξαναγύριζα. Και όταν ξαναγύρισα με το αυτοκίνητο, μου είπαν «δεν μπορείτε να γυρίσετε». Και από εκεί άρχισα να μαθαίνω σιγά σιγά τι είχε γίνει. Ήταν πολύ περίεργο. Ακούσαμε 5-10 νεκρούς, ύστερα ήταν 30, ύστερα 40 και ύστερα όσο πηγαίναμε γίνονταν περισσότεροι. Ήταν τελείως απίθανο, ήταν σαν πολύ κακό φιλμ πολύ κακοφτιαγμένο. Δεν μπόρεσα, πήγαν και μου βρήκαν ένα ξενοδοχείο και έμεινα εκεί πέρα. Έφυγα μόνο την επομένη, το Σάββατο το πρωί».

Ο παγκοσμίως γνωστός σκηνοθέτης τόνισε ακόμη πως το πιο θετικό απ' όλα είναι «ότι για πρώτη φορά όλοι καταδικάζουν αυτό που έγινε και ιδίως ο αραβικός κόσμος. Στη Γαλλία έχουμε πάνω κάτω 5 εκατ., το 10% του πληθυσμού είναι Άραβες και όλοι αυτοί καταδικάζουν αυτό που έγινε, είναι η πρώτη φορά που έγινε αυτό το πράγμα. Είναι κάποια ενότητα της χώρας, που είναι νομίζω μοναδική όσον αφορά αυτό».

Μπαίνοντας στην ουσία, τόνισε: «Πρέπει να αλλάξει η Ευρώπη. Δεν είναι εκεί που φανταζόμασταν, που ονειρευόμασταν όλοι μας, όταν άρχισε να γίνεται πριν πολλά χρόνια όλο αυτό. Ίσως αυτή είναι καλή ευκαιρία να αλλάξει. Το πρόβλημα της Ελλάδας καταλαβαίνετε και το βλέπει αυτόματα κανένας, είναι η πολιτική που κάνει πάνω στον κόσμο, πάνω στην κοινωνία, είναι αντικοινωνική η πολιτική, το μόνο πράγμα που τους ενδιαφέρει είναι η οικονομία. Νομίζω πρέπει να αλλάξει, να πάμε πιο βαθιά. Πρέπει να γίνει μια Ευρώπη παιδείας, μια Ευρώπη πολιτισμού και μια Ευρώπη πολύ πιο κοινωνική-ενωτική. Γιατί καταλαβαίνετε σήμερα ότι ο ρατσισμός είναι παντού στην Ευρώπη κι αυτός ωθεί πολλούς νέους να φθάσουν στα άκρα, όπως φθάνουν αυτοί οι νέοι που έκαναν εκείνο που έκαναν».

Ιωσήφ Σηφάκης: Με είχαν προειδοποιήσει, το περίμενα

Μιλώντας επίσης στον Βήμα fm ο διεθνώς βραβευμένος καθηγητής πληροφορικής Ιωσήφ Σηφάκης εκπλήσσει, δηλώνοντας ότι το περίμενε.

«Το περιμέναμε και εγώ, επειδή έχω βραβευτεί, υπόκειμαι σε ιδιαίτερο καθεστώς ασφάλειας. Με είχαν προειδοποιήσει να μην παίρνω μετρό, να μην ταξιδεύω με ορισμένες αεροπορικές εταιρείες. Το περίμενα, αλλά είναι αδύνατον να ελεγχθεί σε μία χώρα, όπως η Γαλλία, η κατάσταση. Δηλαδή, δεν περίμενα ότι θα γίνουν επιθέσεις αυτής της εκτάσεως και αυτής της εμβέλειας, αλλά ήταν αναμενόμενο ότι θα γινόταν. Οι γαλλικές υπηρεσίες ήταν προετοιμασμένες για αυτό το πράγμα». Απαντώντας στο γιατί δεν ελέγχθηκαν οι σχετικές πληροφορίες είπε πως «δεν μπορεί να ελεγχθεί ως έναν βαθμό, γιατί είμαστε κοινωνίες οι οποίες είναι ανοιχτές. Καταλαβαίνετε ότι αυτό μπορεί να γίνει π.χ. σε έναν σταθμό του μετρό όπου υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι, σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό, σε ένα γήπεδο, σε μια εκδήλωση, όπως πήγαν να το κάνουν. Είναι αδύνατο να ελέγξεις όταν κυκλοφορούν άτομα ελεύθερα και αυτό μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη, η οποία δεν είναι στρατοκρατούμενη».

Πηγή: iefimerida.gr  

Σχόλια