default-image

"Πολεμικό κλίμα και ακροδεξιά ρητορική στην Ευρώπη"

Κρήτη
"Πολεμικό κλίμα και ακροδεξιά ρητορική στην Ευρώπη"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σοκ που προκάλεσε η 13η Νοεμβρίου στη Γαλλία, στην Ευρώπη και στον κόσμο όλο ασφαλώς θα εντείνει σε όλες τις δυτικές πρωτεύουσες την αίσθηση της κατεπείγουσας ανάγκης για την εξολόθρευση του "Ισλαμικού Κράτους".

Ωστόσο, οι 15 μήνες μετά την έναρξη των αεροπορικών βομβαρδισμών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους - και οι δυόμισι μήνες μετά τη ρωσική παρέμβαση στο μέτωπο των επιχειρήσεων - έδειξαν ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο και δεν θα έρθει γρήγορα, καθώς οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Ράκα στη Συρία και η Μοσούλη στο Ιράκ.  

Αυτό σημειώνει ο δημοσιογράφος και αναλυτής διεθνών γεγονότων Πέτρος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη. 

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, γίνεται σαφές ότι αυτό που πραγματικά επείγει είναι η πολιτική λύση του συριακού προβλήματος.

Όπως είπε ο Π. Παπακωνσταντίνου οι  τζιχαντιστές δε χρειάζεται καν να εκπαιδεύσουν αεροπειρατές, για να επιχειρήσουν τρομοκρατικά πλήγματα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις.

Στους κόλπους των πολυπληθών μουσουλμανικών κοινοτήτων της Ευρώπης καλπάζει η ριζοσπαστικοποίηση ανθρώπων που αισθάνονται αποξενωμένοι από τις δυτικές δημοκρατίες και βρίσκουν στη μαύρη σημαία του "Ισλαμικού Κράτους" την ευκαιρία τους για μια καταστροφική και αυτοκαταστροφική εκδίκηση.

Το σοκ που προκάλεσε η 13η Νοεμβρίου στη Γαλλία, στην Ευρώπη και στον κόσμο όλο ασφαλώς θα εντείνει σε όλες τις δυτικές πρωτεύουσες την αίσθηση της κατεπείγουσας ανάγκης για την εξολόθρευση του "Ισλαμικού Κράτους".

Σημείωσε ότι θα είναι καταλυτικές, οι επιπτώσεις και στο τεραστίων διαστάσεων προσφυγικό πρόβλημα, που ήδη απειλεί τη συνοχή της Ε.Ε. Η Γαλλία έκλεισε τα σύνορά της και κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κάτι που ζωντάνεψε τις αναμνήσεις από τις "μαύρες" μέρες του πολέμου της Αλγερίας.

Αν παραταθεί αυτή η κατάσταση και αν το γαλλικό παράδειγμα βρει μιμητές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα προκύψει άμεσος κίνδυνος εγκλωβισμού μεγάλων πληθυσμών προσφύγων στις χώρες πρώτης εισόδου, με αυτονόητες επιπτώσεις πρωτίστως στην Ελλάδα.

Μπορεί κανείς μόνο να εικάσει τις επιπτώσεις που θα έχουν τα προχθεσινά γεγονότα στην εσωτερική πολιτική ζωή των ευρωπαϊκών κρατών, όπου η άνοδος των ξενοφοβικών ή και ανοιχτά ακροδεξιών τάσεων ήταν ήδη μια ανησυχητική πραγματικότητα.

Τα ειδικά μέτρα ασφαλείας, η κατάσταση πολιορκίας και ο στρατός με περιστολή ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, αν οι λαοί της Ευρώπης δεν αντιδράσουν με δημοκρατικά αντισώματα, θα μετατραπούν σε μία άκρως συντηρητική στροφή σε βάρος τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News