default-image

Από την ένταξη στην ΕΕ στη... μετονομασία ενός αεροδρομίου

Απόψεις
Από την ένταξη στην ΕΕ στη... μετονομασία ενός αεροδρομίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τη μετονομασία του αεροδρομίου Λάρνακας σε Διεθνή Αερολιμένα  "Γλαύκος Κληρίδης" προέκυψε ένας διάλογος, κατόπιν της απόφασης του Υπουργικού. Αναγνωρίζουμε το ρόλο του Γλ. Κληρίδη μετά το 74, τη σεμνότητα και εντιμότητα του απέναντι στο χρήμα. Για την εντιμότητα του υπάρχει ατράνταχτη απόδειξη, ως ο μόνος που μπήκε στην πολιτική νωρίς και εξήλθε, αφού έφτασε μέχρι το αξίωμα του Προέδρου, φτωχότερος παρά όταν ξεκίνησε! Δυστυχώς, αυτό καυχώνται αρκετοί από τον περίγυρο του, που δεν ισχύει για τους ίδιους. Εν πάση περιπτώσει, τα πιο πάνω δεν αρκούν και ούτε εξυπακούουν πως πρέπει να δοθεί το όνομα του και το πλέον σημαντικό, δεν χρειάζονται  στρεβλώσεις και παραμύθια, ιδιαίτερα από εκείνους που στηρίζουν την μετονομασία του αεροδρομίου.

Του Κώστα Μαυρίδη *

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα πιο επαναλαμβανόμενα επιχειρήματα υπέρ της μετονομασίας είναι η "επιτυχία του (Γλαύκου Κληρίδη) να εντάξει την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση".  Έτσι ακριβώς το κατέγραψε ο πρώην Υπουργός σε άρθρο του, προσθέτοντας μάλιστα αναφορά για την επιτυχία ένταξης μιας διαιρεμένης Κύπρου. Κατανοητή η διεκδίκηση της επιτυχίας με άλυτο το Κυπριακό, αλλά η πραγματικότητα βάσει γεγονότων είναι πολύ διαφορετική.

Πως ακριβώς εντάχθηκε η Κύπρος στην ΕΕ; Η απάντηση βάσει γεγονότων συνοψίζεται στο εξής. Στην ΕΕ εντάχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία ως πλήρες μέλος την 1η Μαΐου 2004, με αναστολή του κοινοτικού κεκτημένου στο κατεχόμενο μέρος. Μια βδομάδα ΠΡΙΝ, στις 24 Απριλίου 2004, διενεργήθηκε το δημοψήφισμα για το Σχ. Ανάν, που αν επικρατούσε η Κυπριακή Δημοκρατία ΔΕΝ θα εντασσόταν στην Ε.Ε. γιατί θα είχε καταργηθεί. Αυτά είναι τα γεγονότα. Έντεκα μόλις χρόνια από το 2004, διεκδικούν σήμερα την επιτυχία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας (=της Κύπρου), εκείνοι που πρωτοστάτησαν στην μετατροπή της σε ... ανανικό κρατίδιο μέσω του δημοψηφίσματος, το οποίον επί σκοπού προηγήθηκε της 1ης Μαΐου. Αν επικρατούσε το Σχ. Ανάν στο δημοψήφισμα,  πως ακριβώς θα επηρεαζόταν η επικείμενη σε μια βδομάδα πλήρης ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας/Κύπρου στην ΕΕ; Αυτό επιδέχεται διαφορετικές απόψεις, αλλά με δεδομένο πάντα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία όπως την ξέρουμε σήμερα, δεν θα  εντασσόταν γιατί δεν θα υπήρχε. Συνεπώς, η επιτυχία ένταξης της διαιρεμένης Κύπρου στην ΕΕ, έγινε επειδή απορρίφθηκε το Σχ. Ανάν, το οποίο ο Γλ. Κληρίδης στήριξε με ... όρκο στο ιερό ευαγγέλιο πως θα προτιμούσε να αποδομήσει εις Κύριον παρά να ζήσει την απόρριψη του Σχ. Ανάν.

Πάντως, ο λόγος που ο ξένος παράγοντας επέμενε να προηγηθεί το δημοψήφισμα της ημερομηνίας για πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ (όπως και έγινε), πρέπει νάταν πολύ σοβαρός! Η απάντηση πρέπει να λάβει υπόψην ότι ΗΠΑ, Αγγλία, Τουρκία και διάφοροι στην ΕΕ, επέμεναν να προηγηθεί το δημοψήφισμα, παρά τις προσπάθειες του Τ. Παπαδόπουλου για ακύρωση και παρά την εισήγηση του ΑΚΕΛ για μετάθεση λίγους έστω μήνες. Πρέπει να ήταν τόσο σοβαρός ο λόγος που απέτυχε κάθε προσπάθεια αναβολής του. Ο ορθολογισμός υποδεικνύει ότι ΗΠΑ, Αγγλία, Τουρκία με τον Φερχόιγκεν της ΕΕ, επιδίωκαν να φορτωθεί η Κύπρος το Σχ. Ανάν για να μην καταστεί ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία μέλος της ΕΕ. Εν ολίγοις, η σειρά των ημερομηνιών, πρώτα δημοψήφισμα και μετά... βλέπουμε, ήταν μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού για αντικατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το … Ανάν, πριν την οριστική και πλήρη ένταξή της. Αυτό μεταξύ άλλων, θα τσιμέντωνε ως πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ, τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινοτικού κεκτημένου που το Ανάν προνοούσε. Κάποιοι σήμερα επιλέγουν να θεωρούν... τυχαία τη σειρά των γεγονότων. Οι πλέον πονηροί, γνωρίζουν τα γεγονότα, αλλά φροντίζουν να τα  αποκρύβουν ώστε η επιτυχία της ένταξης χωρίς τη λύση Ανάν, να πιστώνεται σε εκείνους (μαζί με σημερινούς πρωταγωνιστές για μετονομασία του αεροδρομίου) που στήριξαν την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν την 1 Μαΐου 2004. Τέτοια παραμύθια έντεκα μόλις χρόνια από το 2004 είναι αχρείαστα.

Στο άρθρο του ο πρώην Υπουργός αναφέρεται και στον εαυτό του που πρώτος ανέδειξε το «πετρέλαιο και το φυσικό αέριο… που αποτελούν το οικονομικό μέλλον της Κύπρου…». Το τι θα γινόταν με την Κυπριακή ΑΟΖ αν επικρατούσε το Σχ. Ανάν, είναι πασίγνωστο. Ο πρώην Υπουργός ήταν από τους φανατικότερους υποστηριχτές του Σχ. Ανάν. Ούτε αυτά όμως περιέχονται στο άρθρο και καθένας μπορεί να κρίνει γιατί.     

*Ο Κώστας Μαυρίδης είναι ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News