default-image

Μελανσόν, Βαρουφάκης, Ζωή μαζί στο «Plan B για την Ευρώπη»

Απόψεις
Μελανσόν, Βαρουφάκης, Ζωή μαζί στο «Plan B για την Ευρώπη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσκαρ Λαφοντέν, Ζαν Λικ Μελανσόν, Γιάνης Βαρουφάκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Κώστας Λαπαβίτσας συναντώνται το σαββατοκύριακο στο Παρίσι και στον δρόμο του Plan B για την Ευρώπη.

Η συνάντηση θα γίνει στο διεθνές συνέδριο «Ένα Σχέδιο Β για την Ευρώπη» στο οποίο βασικοί ομιλητές θα είναι ο Ζαν Λικ Μελανσόν συνιδρυτής του γαλλικού Κόμματος της Αριστεράς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και συνιδρυτής του Die Linke Όσκαρ Λαφοντέν, ο Γιάνης Βαρουφάκης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Στέφανο Φασίνα, ενώ στις ομάδες εργασίας θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο Κώστας Λαπαβίτσας και ο Ερίκ Τουσεν.

Την αναγγελία του συνεδρίου, που θα γίνει στις 14 και 15 Νοεμβρίου, έκανε μέσω twitter ο Ζαν Λικ Μελανσόν.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για το πρώτο βήμα προς την πανευρωπαϊκή κίνηση που είχαν προαναγγείλει ο Ζαν Λικ Μελανσόν και ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συμφωνία για το τρίτο Μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών - μια κίνηση, η οποία τιτλοφορείται «Για ένα Plan B στην Ευρώπη» και έχει ως στόχο την πολιτική αλλαγή και την αναζήτηση του «παράλληλου δρόμου στην Ευρώπη».

Στην διακήρυξη του Plan B, που συνυπογράφουν οι Ζαν Λυκ Μελανσόν, Στέφανο Φασίνα, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Όσκαρ Λαφοντέν και Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:

«Η πλειοψηφία των κυβερνήσεων που εκπροσωπούν την ευρωπαϊκή ολιγαρχία και που κρύβονται πίσω από το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη έχουνε επίσης ένα σχέδιο Α: να μην λυγίσουν μπροστά στην διεκδίκηση δημοκρατίας των ευρωπαϊκών πολιτών και να χρησιμοποιήσουν βία για να βάλουν τέλος στην αντίσταση τους. Αυτό είδαμε τον Ιούλιο στην Ελλάδα. Γιατί κατάφεραν όμως να στραγγαλίσουν την δημοκρατικά εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση; Επειδή είχαν επίσης ένα σχέδιο Β: να πετάξουν την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη με τις χειρότερες δυνατόν συνθήκες, διαλύοντας το τραπεζικό της σύστημα και καταστρέφοντας την οικονομία της.

Ενάντια σε αυτούς τους εκβιασμούς, χρειαζόμαστε το δικό μας σχέδιο Β για να αποτρέψουμε το σχέδιο Β των πιο αντιδραστικών και αντιδημοκρατικών δυνάμεων της Ευρώπης. Για να ενισχυθεί η θέση μας ενάντια στην βάρβαρη δέσμευσή τους για πολιτικές που θα θυσιάσουν την πλειοψηφία για τα συμφέροντα μίας μικρής μειοψηφίας. Αλλά και για να επαναβεβαιωθεί η απλή αρχή πως η Ευρώπη δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο οι ίδιοι οι ευρωπαίοι και πως τα νομίσματα είναι εργαλεία υποστήριξης μιας ευημερίας για όλους και όχι βασανιστήρια ή όπλα για να σκοτώσουν την Δημοκρατία. Εάν το ευρώ δεν μπορεί να εκδημοκρατιστεί, ή αν συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν για να στραγγαλίζουν τους λαούς, θα σηκωθούμε, θα τους κοιτάξουμε ασκαρδαμυκτί και θα τους πούμε: « Για δοκιμάστε, να δούμε. Οι απειλές σας δεν μας τρομάζουν. Θα βρούμε έναν τρόπο να διασφαλίσουμε στους ευρωπαίους ένα νομισματικό σύστημα που λειτουργεί μαζί τους και όχι εις βάρος τους».

Πηγή: tvxs.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News