default-image

Αυξάνονται τα αυθαίρετα στη λεωφόρο των μνημονίων

Απόψεις
Αυξάνονται τα αυθαίρετα στη λεωφόρο των μνημονίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις τελευταίες ημέρες έχει πέσει πολύ "σύννεφο" στην Αθήνα, άλλοι όμως το βλέπουν σαν ομορφιά της φύσης και άλλοι (όπως εγώ) σαν κάτι να κρύβει. Οι δηλώσεις Φίλη, οι δηλώσεις Πανούση και τα δύο "φαγητά" για τον επιστήμονα, δεν είναι αρκετά για να θολώσουν το τοπίο μου.

Του καθηγητή Γ. Ζουγανέλη

Στο ιστόγραμμα, βλέπετε τι πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα προς το παρόν τα επόμενα χρόνια στους δανειστές της.  Θα επιστήσω τη προσοχή σας στα εξής:

Η Ελλάδα το 2015 και το 2016 πρέπει να πληρώσει 15 δις ευρώ σε treasury bill holders (κατόχους εντόκων γραμματίων του δημοσίου, χρέη που δημιουργήθηκαν επι της παρούσας κυβέρνησης με την ανοχή της ΕΚΤ και την αμαρτωλή σιωπή σύσσωμης της αντιπολίτευσης), Σας υπενθυμίζω, ότι πίσω απο τη μεγάλη φασαρία για να μπεί η Ελλάδα στα Μνημόνια ήταν η μετατροπή των χρεών της χώρας σε ιδιώτες, σε κρατικά δάνεια. Όπως βλέπετε, η Ελλάδα άρχισε πάλι να παράγει "πρόβλημα" και μάλιστα η κυβέρνηση θέλει να βγεί ξανά στις αγορές, όπου τα δάνεια θα είναι ακριβότερα. Κάτι δεν πάει καλά. Κάτι κρύβεται. Πρέπει να υπάρχει ή κρυφό χρέος ή δόλος.

H Eλλάδα με το Μνημόνιο 3 θα πάρει 85 δις ευρώ για 3 χρόνια, εκ των οποίων τα 25 δις ευρώ θα πάνε στην "ανακεφαλαιοποίηση" των τραπεζών. Αν αφαιρέσουμε απο τα 85 τα 25 δις ευρώ, μας μένουν 60 δις ευρώ υπόλοιπο για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας σε δάνεια για 3 χρόνια. Μέχρι και το 2018 η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει χονδρικά 8+14+14+7= 43 δις ευρώ. Περισσεύουν 60 - 43=17 δις ευρώ. Αν μάλιστα οι τράπεζες χρειασθούν μόνο 10 δις ευρώ όπως λένε και τα άλλα τα βρούν απο αλλού (…) τότε θα περισσέψουν 17+15=32 δις ευρώ. Κάτι δεν πάει καλά. Αυτά που θα πάνε; Σε δάνεια σε επίλεκτους μεγαλοκαρχαρίες για επαναγορά σε χαμηλότερη τιμή των κόκκινων δανείων τους; Απο το κουμπαρά των τραπεζών λείπουν 100 δις ευρώ καταθέσεις και 100 δις ευρώ κόκκινα δάνεια, ενώ 100 δις ευρώ οφείλονται απο τις τράπεζες στην ΕΚΤ λόγω των δανείων μέσω ELA. Σύνολο 300 δις ευρώ πρόβλημα απο το τραπεζικό τομέα. 10% ρευστότητα είναι 20 με 30 δις ευρώ. Oι τραπεζίτες γιατί αρκούνται μόνο σε 10 δις ευρώ; Θα γίνει και άλλη ανακεφαλαιοποίηση μελλοντικά ή υπάρχει κάτι άλλο;

Η απόκτηση τράπεζας με κεφάλαιο μηδέν είναι το όνειρο του κάθε τυχάρπαστου απατεώνα. Τα 10 δις ευρώ του TΧΣ πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι οι μηδενικής αξίας σημερινές μετοχές των τραπεζών μελλοντικά θα αποκτήσουν αξία (δεν είναι τυχαία αλλά τεχνητή η σημερινή πτώση του ΧΑ). Αυτό δεν θα ήταν ελκυστικό για τους νέους μετόχους που θα έλθουν να προεγγραφούν για να αγοράσουν νέες μετοχές (είναι στο πάτο) και να αποκτήσουν την ιδιοκτησία των συστημικών τραπεζών (χωρίς βασικά να υπάρχει κεφάλαιο). Για το λόγο αυτό οι τράπεζες ζήτησαν απο τους παλαιούς μετόχους (μεταξύ των οποίων και απο το κράτος) να αλλάξουν κάθε 3 μετοχές τους με μία.

Μερικοί νέοι μέτοχοι ή κάποιοι απο τους παλαιούς βέβαια δεν θα έχουν λεφτά και κατά τη συνηθισμένη τακτική (υπο το βλέμμα της ένοχης ΕΚΤ) θα πάρουν με δάνεια χωρίς εγγυήσεις νέες μετοχές (τα λεφτά θα είναι απο τις ανακεφαλαιοποιήσεις). Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τα λεφτά θα αλλάξουν ιδιοκτήτη μέσα στη τράπεζα και θα βγούν έξω. Στη διάρκεια αυτής τη συναλλαγής, τα capital controls θα παραμείνουν ενώ ο αγώνας για τα κόκκινα δάνεια θα συνεχίζεται.  Τί δεν καταλάβατε; Ότι και οι συνεταιριστικές έχουν πρόβλημα; Aυτό το έχω ξαναγράψει πρίν χρόνια…

Ποιά τράπεζα παίζει το ρόλο της τράπεζας Ziraat στη Κρήτη και έχει και κανάλι εκτός απο το τριγωνικό λούκι και τα ΕΠΑ; Το είδα στο ύπνο μου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News