default-image

Δάσκαλοι: ” Ούτε ένα παιδί πεινασμένο. Μέτρα τώρα”

Απόψεις
Δάσκαλοι: ” Ούτε ένα παιδί πεινασμένο. Μέτρα τώρα”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα από 450.000 Ελληνόπουλα υπολογίζεται ότι  ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ σχεδόν οι μισοί μαθητές που φοιτούν σε σχολεία, ιδιαίτερα των ευπαθών περιοχών, αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.

Της Ολυμπίας Λιάτσου

Με το σύνθημα " Κανένα παιδί πεινασμένο"   δάσκαλοι  και καθηγητές του λεκανοπεδίου, ξεκινούν κινητοποίηση κατά της φτώχειας των μαθητών που έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας . Διεκδικούν από την πολιτεία  κρατικό πρόγραμμα σίτισης και ιατρικής περίθαλψης  για όλα τα σχολεία.  

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών  Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης Α' Αθήνας, πολλοί σύλλογοι εκπαιδευτικών διοργανώνουν κινητοποίηση  στη  1 η ώρα το μεσημέρι  στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Σταδίου 29) για τη φτωχοποίηση των μαθητών.

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «στην περίοδο που οξύνεται και βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, εντείνονται τα φαινόμενα φτωχοποίησης των μαθητών μας.

" Πάρτε μέτρα" λένε δάσκαλοι και καθηγητές . Μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και τις συλλογικές διαδικασίες των συλλόγων μας, διαμορφώθηκε το αίτημα για κρατικό πρόγραμμα σίτισης και ιατρικής περίθαλψης για όλα τα σχολεία, που θα εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει ούτε ένας μαθητής μας πεινασμένος ούτε ένα παιδί χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Το φαινόμενο της φτωχοποίησης των μαθητών εμφανίζεται όλο και πιο έντονα, με όλο και πιο οξυμένες μορφές και απλώνεται σε όλη τη χώρα. Είναι σύμπτωμα της καπιταλιστικής κρίσης και αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών.

Περισσότερα από 450.000 Ελληνόπουλα εκτιμάται ότι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ σχεδόν οι μισοί μαθητές που φοιτούν σε σχολεία, ιδιαίτερα των ευπαθών περιοχών, αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.

        Πόσα παιδιά πεινάνε. Επίσημα στοιχεία

Ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία  του Ινστιτούτου Prolepsis, που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015:

Το 53% των παιδιών -που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα- βίωνε επισιτιστική ανασφάλεια και το 21% πείνα.

Στο 64% των οικογενειών, τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν είχε εισόδημα και στο 15% των οικογενειών δεν υπήρχε καμία πηγή εισοδήματος.

«Οι μειώσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο μέσο οικογενειακό εισόδημα ξεπερνούν το 33%.

Σε συνδυασμό με τις περικοπές δαπανών στην υγεία και την παιδεία, οι οποίες πλησιάζουν επίσης το 33%, έχουν οδηγήσει το 36% του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με δραματικές επιπτώσεις στη ζωή της μέσης ελληνικής οικογένειας και ιδίως των οικογενειών που διαβιούν σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση», ανέφερε η κ. Αθηνά Λινού, καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι επιπτώσεις είναι τραγικές -σύμφωνα με τους δασκάλους- καθώς εκείνα τα παιδιά που πεινάνε, κάνουν περισσότερες απουσίες από το σχολείο ή διακόπτουν τη φοίτηση, ενώ το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζουν συχνά από το σχολείο για λόγους υγείας ανέρχεται σε 18% για τις επισιτιστικά ανασφαλείς οικογένειες, έναντι 8% των παιδιών που προέρχονται από επισιτιστικά ασφαλείς οικογένειες.

Πηγή: presspublica.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News