default-image

Μ .Μπόση: Οι προσφυγικές ροές θα ενταθούν, η Ε.Ε. δεν έχει ενιαία άποψη (Ηχητικό)

Κρήτη
Μ .Μπόση: Οι προσφυγικές ροές θα ενταθούν, η Ε.Ε. δεν έχει ενιαία άποψη (Ηχητικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την εκτίμηση ότι οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο και προς την Ευρώπη θα ενταθούν τους επόμενους μήνες, εξέφρασε μιλώντας στο Ράδιο 9.84 και στο Γιώργο Σαχίνη, η πανεπιστημιακός  στο χώρο της πολιτικής επιστήμης και ειδική αναλύτρια σε θέματα διεθνούς ασφάλειας Μαίρη Μπόση.

Όπως είπε , δυστυχώς η τάση δεν ανακόπτεται όσο τα πολεμικά μέτωπα σε Μέση και Εγγύς Ανατολή δείχνουν να αυξάνονται.

 Η Ευρώπη σήμερα δεν έχει μία κοινή αντίληψη για το θέμα, περισσότερο έχουμε λογικές εθνών-κρατών και φυσικά χωρίς να ξεκίνησε ως κυρίαρχο μετατρέπεται πλέον και σε θέμα εθνικής ασφάλειας από τον τρόπο ακόμη και με τα «φοβικά σύνδρομα» που εργαλειοποιείται  αυτή τη στιγμή το «προσφυγικό τσουνάμι».

Η  κυρία Μπόση  σημείωσε ότι οι φράχτες δεν λύνουν το πρόβλημα και φράχτες ή τείχη δεν έχει μόνο ό Έβρος, αλλά σταδιακά όλη η Ευρώπη , όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στα νησιά του Αιγαίου με τα πρόσφατα μέτρα και τα hot-spots είναι ημίμετρα , ενώ η συνεννόηση απευθείας Ελλάδας - Τουρκίας δεν είναι απλό θέμα αλλά σύνθετο που αγγίζει τα όρια της εθνικής κυριαρχίας και του ελέγχου στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μας.

Η κ. Μπόση  περιέγραψε το πώς στην Τουρκία τα εγκληματικά κυκλώματα με απολήξεις στο βαθύ παρακράτος , έχουν πλέον τζίρους δισεκατομμυρίων ευρώ από την διακίνηση προσφύγων .

Εκτίμησε δε , ότι η άνοδος των ακραίων δεξιών ρευμάτων ιδίως στον ανεπτυγμένο Βορρά της Ευρώπης θα ενταθεί όσο οι δημοκρατικές δυνάμεις δεν αποφασίζουν να δουν το θέμα στη ρίζα του και στο τρόπο εισδοχής των ρευμάτων αυτών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες .

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News