default-image

Oι 120 ημέρες του Κόνδορα

Απόψεις
Oι 120 ημέρες του Κόνδορα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καλός φίλος γιατρός και ερευνητής σε θέματα γεωργικών φαρμάκων και ψεκασμών, κ. Δ. Πετράκης, με ένα κείμενό του υπενθυμίζει μερικά αυτονόητα σε μία οργανωμένη χώρα, που τελικά στη πατρίδα μας ως φαίνεται μόνο αυτονόητα που δεν είναι  

«CONDOR είναι το εμπορικό όνομα του Διχλωροπροπένιου ή 1,3 D, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, αν και απαγορευμένο από την ΕΕ, που μετά από σχετική επερώτηση στη Βουλή από 15 Βουλευτές της κυβέρνησης στις 7/6/2015 (μεταξύ αυτών και οι κκ Βαρδάκης Σωκρ., Πολάκης Παύλος), ο τότε αναπληρωτής υπουργός κ. Αποστόλου Ευάγγ. δήλωσε δημόσια στις 10/6/2015,  ότι μόλις περάσουν οι 120 ημέρες κυκλοφορίας του θα το απέσυρε οριστικά.

Ε, λοιπόν οι 120 ημέρες από τις 10/6/2015 έχουν περάσει και δεν ακούστηκε κάτι για οριστική απαγόρευση του και στην Ελλάδα.

Ακολουθεί το σχετικό κείμενο με την ιστορία και τηνεπιστημονική άποψη για το θέμα:

Οι κακές συνθήκες στράγγισης και αερισμού, η έλλειψη οργανικής ουσίας και η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων στα θερμοκήπια είναι οι σημαντικότερες αιτίες που οδηγούν στο να αυξηθεί ο πληθυσμός των νηματωδών, σκωληκόμορφων φυτοπαθογόνων οργανισμών με αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα στα καλλιεργούμενα φυτά.

Επιστήμονες, (http://www.agronews.gr/winetrails/arthro/127423/zodano-edafos-eurosta-kai-ugii-premna/) αναγνωρίζουν ότι η αντιμετώπισή τους συχνά είναι έως ακατόρθωτη και προϋποθέτει τη χρήση ισχυρών επαφής και διασυστηματικών νηματωδοκτόνων με αποτέλεσμα, πολύ συχνά, την επιβάρυνση των προϊόντων και του περιβάλλοντος και τη συνεπακόλουθη δημιουργία προβλημάτων υγείας των συνανθρώπων μας. Και όμως η ηλιοθέρμανση, η άφθονη οργανική ουσία, η καλή στράγγιση και κυρίως η παρουσία ωφέλιμων μικροοργανισμών στο έδαφος και το ριζικό σύστημα με δράση ενάντια στους νηματώδεις είναι σε θέση να διευθετήσουν το πρόβλημα καλύτερα από τα φυτοφάρμακα.

Στην ιστορία των θερμοκηπίων στη Κρήτη τα νηματωδοκτόνα ήταν και παραμένουν  βασικός κρίκος της. Από το 1965, τα νηματωδοκτόνα Nemagon, Fumazon, Telone, Shell D-D Soil Fugament, Di trapex, Vapam, Βρωμιούχο Μεθύλιο, Dazomet, Χλωροπικρίνη, Διχλωροπροπένιο ήταν σε συνεχή διαδικασία έγκρισης κυκλοφορίας και απαγόρευσης μετά από τα προβλήματα που προκαλούσαν. Στο πρώτο θερμοκήπιο στην Ιεράπετρα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ξενόφερτα και μυστικά το πρώτο νηματωδοκτόνο, από τον Ολλανδό γεωπόνο Κούπερ. Οι χλωριωμένοι υδρογονάνθρακες είναι υποπροϊόντα κλασματικής διάσπασης του πετρελαίου με βιομηχανική πρόσμιξη αλογόνων. Όπως και οι αλογονομένες οργανικές ενώσεις (DDT, Lindane κ.ά), προκαλούν καταστροφή στο οικοσύστημα, στη στρατόσφαιρα, στη γεωργία και στην υγεία.    

Το 2014 η Νέα Κρήτη αποκάλυψε για 1η φορά τις βλαβερές συνέπειες μιας παράτασης αδειοδότησης κυκλοφορίας του διχλωροπροπένιου, ενώ είχε απαγορευθεί από την επιστημονική σύμβαση του Ρότερνταμ της  ΕΕ. Αναφέρθηκε εκτενώς στη σκανδαλώδη διαδικασία αδειοδότησης, στη λαθραία διακίνηση του, σε μαρτυρίες αγροτών, προκάλεσε απάντηση της κατασκευάστριας εταιρείας που δεσμεύτηκε για νεώτερο προϊόν με λιγότερες βλαπτικές συνέπειες, έγιναν επερωτήσεις στη Βουλή από πολλούς βουλευτές του Ηρακλείου και τον Οκτώβριο μετά από συντονισμένες έγγραφες ερωτήσεις και ανησυχίες βιομηχάνων και αγροτικών συνεταιρισμών της Κρήτης, ήρθε μια απάντηση του Υπουργού ΥΠΑΑΤ κ. Καρασμάνη, ότι όλα είναι νόμιμα και μένουμε στα ίδια.

Στις 7/6/2015 έγινε επερώτηση 15 βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος με πρωτοβουλία Βουλευτών της Κρήτης (κκ. Βαρδάκης Σ, Πολάκης Π.) και στις 10/6/2015 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Αποστόλου Ευαγγ. δήλωσε δημόσια ότι μόλις τελειώσουν οι 120 ημέρες κυκλοφορίας του θα καταργηθεί οριστικά η αδειοδότηση του. Ο κ. Βαρδάκης Σ. δήλωσε τότε δημόσια ότι δέχτηκε πιέσεις να μη καταθέσει την επερώτηση. Οι 120 ημέρες πέρασαν, ο κ. Αποστόλου είναι σήμερα υπουργός ΥΠΑΑΤ, η υπόσχεση παραμένει, και καμία απόφαση αναστολής ή κατάργησης αδειοδότησης του διχλωροπροπένιου δεν έχουμε αντιληφθεί.

Καρκινογόνο ή όχι το 1,3 D?

Από τη σύμβαση του Ρότερνταμ η ταξινόμηση του 1,3 D με το σύστημα του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για το  Καρκίνο (ΙARC) είναι 2Β, που σημαίνει πιθανή καρκινογόνος χημική ένωση. (http://en.wikipedia.org/wiki/1,3-Dichloropropene).

Τοξικό-επιβλαβές, επικίνδυνο για το περιβάλλον ή όχι το 1,3 D?

Από τη σελίδα 9 της σύμβασης του Ρότερνταμ αποδεικνύεται ότι το Διχλωροπροπένιο είναι Εύφλεκτο (Flam), Τοξικό(T), Επιβλαβές(Xn), Ερεθιστικό(Xi) και πολύ τοξικό και επικίνδυνο για το περιβάλλον(Ν)

Για τη Τοξικολογική άποψη της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος Αμερικής (EPA) για το 1,3 D (GAS No. 542-75-6), τα πειράματα, οι περιγραφές ασθενών από τη χρήση διχλωροπροπένιου, ο ρόλος της επιχλωροχυδρίνης, η πρόκληση καρκίνων κ.ά. παραπέμπουμε στη θέση:  

http://www.epa.gov/iris/toxreviews/0224tr.pdf

Για τη σχέση της μακρόχρονης επαγγελματικής χρήσης υποκαπνιστικών φυτοφαρμάκων και νόσου Alzheimer παραπέμπουμε στην εργασία από το Manitoba Canada αρ. 138, που δημοσιεύθηκε το 2001 στο. Int J.epidemiol. 2001; 30(3):590-7.

http://action.psr.org/site/DocServer/chap7_0926.pdf?docID=5924  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News