default-image

Βάμβουκας: Αν αποτύχει το 3ο θα έχουμε 4ο μνημόνιο ή Grexit;

Κρήτη
Βάμβουκας: Αν αποτύχει το 3ο θα έχουμε 4ο μνημόνιο ή Grexit;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν το τρίτο μνημόνιο αποτύχει και ο πιο αφελής πολίτης αντιλαμβάνεται, ότι, η ζυγαριά της λογικής θα γύρει στην πλευρά του Grexit.

Σε ενδεχόμενη αποτυχία και του τρίτου μνημονίου, η πόρτα εξόδου από την Ευρωζώνη θα είναι ορθάνοικτη και οι δυσμενέστερες αντικειμενικές συνθήκες αντί για τέταρτο μνημόνιο ίσως εξωθήσουν τη χώρα από την ΟΝΕ.

Αυτό εκτίμησε μιλώντας στο Ράδιο  9.84 και στο Γιώργο Σαχίνη ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας  Γιώργος Βάμβουκας, μιλώντας στον 9,84.

Όπως είπε , απεναντίας, αν το τρίτο μνημόνιο πετύχει τους ποσοτικούς και τους ποιοτικούς του στόχους, η ζυγαριά μάλλον θα γύρει στην παραμονή της Ελλάδας στην ΟΝΕ και το ενδεχόμενο του Grexit θα πάρει παράταση για το μακρινό μέλλον.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την παταγώδη αποτυχία των προηγούμενων μνημονιακών πολιτικών και δοθέντος ότι οι βασικοί δημοσιονομικοί-μακροοικονομικοί δείκτες της ελληνικής οικονομίας μήνα με το μήνα ολοένα και περισσότερο χειροτερεύουν, ο κοινός νους συγκλίνει στο καίριο συμπέρασμα ότι και το τρίτο μνημόνιο μάλλον θα αποτύχει και το Grexit θα καταστεί το πιθανότερο ενδεχόμενο.

Σε ενδεχόμενη αποτυχία του τρίτου μνημονίου, το μέγα δίλλημα για την οποιαδήποτε κυβέρνηση θα είναι: Έναρξη συζητήσεων για τέταρτο μνημόνιο ή έξοδος από την Ευρωζώνη έστω και προσωρινή; Η χώρα μας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.

Γι' αυτό, τα κόμματα που βρίσκονται, είτε στην κυβερνητική εξουσία, είτε στην αντιπολίτευση, οφείλουν να έχουν άρτια επεξεργασμένα εναλλακτικά σενάρια, δηλαδή Plan A, Plan B ή Plan C.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News