default-image

Μεγάλο γερμανικό βραβείο στο ελληνικό ντοκιμαντέρ AGORA!

Απόψεις
Μεγάλο γερμανικό βραβείο στο ελληνικό ντοκιμαντέρ AGORA!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πρώτιστο καθήκον του πολίτη δεν είναι η ησυχία και η υποτέλεια απέναντι στην εξουσία, αλλά η κριτική και η διαρκής δημοκρατική επαγρύπνηση».

Otto Brenner, 1968

Στον Γιώργο Αυγερόπουλο για το AGORΑ απονέμεται το φετινό Ειδικό Βραβείο Κριτικής Δημοσιογραφίας από το γερμανικό Ίδρυμα Otto Brenner. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα τιμητικό βραβείο το οποίο απονέμεται σε Γερμανούς αλλά και ξένους δημοσιογράφους για «εξέχουσες, εξαιρετικές αναλύσεις στην κατηγορία "Άποψη, ερμηνεία, σχόλιο"» που δημοσιεύτηκαν σε γερμανικά ΜΜΕ.

Το AGORΑ, που στη Γερμανία μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεοπτική τηλεόραση WDR και προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Μονάχου DOK.FEST καθώς και σε ειδικές προβολές σε άλλες γερμανικές πόλεις όπως το Βερολίνο, η Λειψία, το Μύνστερ και η Ουλμ, επιχειρεί μια ενδελεχή ανασκόπηση της ελληνικής κρίσης από τα πρώτα της στάδια, ενώ παρακολουθεί σε βάθος χρόνου τον αντίκτυπό της στην ελληνική κοινωνία: η ραγδαία φτωχοποίηση των πολιτών, η άνοδος του φασισμού και η ανάδυση των κινημάτων αλληλεγγύης μπαίνουν κάτω από το μικροσκόπιο της μακροχρόνιας παρατήρησης και τεκμηρίωσης του Γιώργου Αυγερόπουλου. Ταυτόχρονα η ταινία θέτει κρίσιμα ερωτήματα για μια διεθνή συστημική κρίση σε εξέλιξη και μια ευρωπαϊκή διακυβέρνηση που διεξάγει επικίνδυνα οικονομικά πειράματα εις βάρος των πολιτών όλης της ηπείρου.

Τα βραβεία του Ιδρύματος Otto Brenner απονέμονται σε ετήσια βάση από το 2005, στο πνεύμα της κληρονομιάς του δημοκράτη αγωνιστή και πολιτικού Otto Brenner (1907-1972). Αν και το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Δημοσιογραφίας προορίζεται για δοκίμια και άρθρα, φέτος η επιτροπή αποφάσισε για πρώτη φορά να το απονείμει στον Γιώργο Αυγερόπουλο για το AGORΑ, μια ταινία τεκμηρίωσης.

Η επιτροπή κατέθεσε το σκεπτικό της για τη βράβευση του Έλληνα κινηματογραφιστή:

«Η ταινία για την κρίση στην Ελλάδα, τη φτώχεια, την υπερχρέωση του κράτους είναι ένα οξυδερκές κατηγορώ: συνθέτει όλες τις όψεις της κρίσης με εγκυρότητα, ακρίβεια και πάθος για τη λεπτομέρεια. Οι καταστροφικές συνέπειες της αποκαλούμενης πολιτικής διάσωσης της ΕΕ για την ελληνική κοινωνία σπάνια έχουν προβληθεί τόσο επιτακτικά όσο σε αυτή την ταινία. To έργο αυτό είναι ένα εξαιρετικό κύριο άρθρο, ένα συγκλονιστικό δοκίμιο με τα ειδικά εκφραστικά μέσα του ντοκιμαντέρ. Η ταινία αποτυπώνει τις διαστάσεις της κρίσης και την επικίνδυνη άβυσσό της. Δεν απεικονίζει απλά, αλλά πυροδοτεί εντατικές συζητήσεις. Αυτό είναι το σπουδαιότερο που μπορεί να επιτύχει μια ταινία ντοκιμαντέρ».

Μαζί τον Γιώργο Αυγερόπουλο και το AGORΑ βραβεύονται από το Ίδρυμα Otto Brenner για το 2015 οι: Ashwin Raman για το ρεπορτάζ του «Ο 13ος χρόνος - Ο χαμένος πόλεμος στο Αφγανιστάν» (Die Story im Ersten, SWR/ARD, 1ο βραβείο), Silja Kummer για τη σειρά άρθρων «Για μια χούφτα δολλάρια» (Heldenheimer Zeitung, 2ο βραβείο) καθώς και το συλλογικό ρεπορτάζ του WDR/SWR «Πουλημένο ποδόσφαιρο - Ο Μπλάτερ και η δύναμη της FIFA» (ARD, 3ο βραβείο).

Τα βραβεία του Ιδρύματος Otto Brenner θα παραδοθούν στους νικητές σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο την Τρίτη 17 Νοεμβρίου.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΟΥ AGORA ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί προβολές της ταινίας στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Αυστραλία και τη Γουατεμάλα. Περισσότερα νέα θα ακολουθήσουν σύντομα.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ONLINE ΔΙΑΝΟΜΗ ΜΕΣΩ VIDEO ON DEMAND

Παράλληλα με τη διεθνή πορεία του στις μεγάλες αλλά και μικρές οθόνες, το AGORΑ εξακολουθεί να διατίθεται ως VOD (Video on Demand) σε online streaming, μέσω της υπηρεσίας Vimeo On Demand σε πέντε γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ισπανικά.

Στο πρώτο δεκαπενθήμερο της κυκλοφορίας, εκατοντάδες θεατές σε περισσότερες από τριάντα χώρες του κόσμου είχαν την ευκαιρία να δουν ή να ξαναδούν τη συγκλονιστική αυτή ταινία που τεκμηριώνει τις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας στην Ελλάδα της κρίσης των τελευταίων χρόνων.

Συντονιστείτε στο agora.smallplanet.gr

Δείτε την ταινία σε Video On Demand: agora.smallplanet.gr

Επισκεφθείτε το επίσημο site της ταινίας: www.agorathedoc.com

Facebook: facebook.com/agorathedoc

Twitter: twitter.com/agorathedoc

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News