default-image

Χρειάζεται μόνο μία υπογραφή - Πρωθυπουργέ του Περού: Σώσε τη Sierra del Divisor

Απόψεις
Χρειάζεται μόνο μία υπογραφή - Πρωθυπουργέ του Περού: Σώσε τη Sierra del Divisor

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρωθυπουργός του Περού έχει στα χέρια του ένα νομοσχέδιο που μπορεί να μετατρέψει ένα πολύτιμο κομμάτι του Αμαζονίου σε εθνικό δρυμό. Αρκεί να το υπογράψει... Κάθε ώρα που περνά, αυτό το ανεκτίμητο κομμάτι γης καταστρέφεται. Πρόσθεσε τώρα τη φωνή σου για να σώσουμε τη Sierra del Divisor:

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Ένα πανέμορφο κομμάτι του τροπικού δάσους του Αμαζονίου κινδυνεύει. Τεράστιες εκτάσεις παρθένας γης, που αποτελούν καταφύγιο για τζάγκουαρ, πούμα και μια μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, απειλούνται να καταστραφούν από παράνομους υλοτόμους και καλλιεργητές κοκαΐνης. Όμως, με μια απλή υπογραφή του, ο Περουβιανός πρωθυπουργός Πέδρο Κατεριάνο μπορεί να το μετατρέψει σε εθνικό δρυμό και να το σώσει.    

Αυτή τη στιγμή, έχει στα χέρια του ένα νομοσχέδιο για την προστασία του δάσους και σκέφτεται να το υπογράψει. Αλλά, όσο καθυστερεί, αυτός ο φυσικός θησαυρός καταστρέφεται. Αν πάρει θέση ενάντια σ' αυτή την παράνομη καταστροφή, η πρωτοβουλία του μπορεί να εμπνεύσει κι άλλους πολιτικούς να προστατεύσουν τον πλανήτη, ενώ το παράδειγμά του θα μείνει αλησμόνητο στις επόμενες γενιές. Αλλά, είναι στο χέρι μας να τον κάνουμε να το καταλάβει.   

Ακτιβιστές στο Περού υποστηρίζουν πως, αν ο Κατεριάνο δει ότι έχει την υποστήριξη όλου του κόσμου, θα πειστεί να αναλάβει δράση. Περιβαλλοντολόγοι και ιθαγενείς πιέζουν εδώ και είκοσι χρόνια για την προστασία αυτής της περιοχής. Ας τους δώσουμε την τελική ώθηση του κινήματός μας. Κάνε κλικ για να υπογράψεις το ψήφισμα και το Avaaz θα στείλει αμέσως τις υπογραφές στο γραφείο του πρωθυπουργού:

https://secure.avaaz.org/el/sierra_del_divisor_loc/?bTqYkjb&v=66535

Η Sierra del Divisor είναι ένα μοναδικό μέρος στον Αμαζόνιο. Είναι το σπίτι πολλών ιθαγενών πληθυσμών του Περού και ένα από τα πλουσιότερα σε βιοποικιλότητα σημεία του πλανήτη. Όμως, ο χρόνος τελειώνει: Οι παράνομοι υλοτόμοι, χρυσωρύχοι και καλλιεργητές κοκαΐνης το καταστρέφουν, ενώ πλέον υπάρχουν φήμες για κατασκευή δρόμων και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που μπορούν να απειλήσουν την περιοχή.

Κάποιοι θεωρούν ότι η μετατροπή της Sierra del Divisor σε εθνικό δρυμό δεν αρκεί για να σταματήσει η παράνομη εκμετάλλευση. Όμως, ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως εθνικού δρυμού είναι σαν οδοστρωτήρας που ανοίγει δρόμο για περισσότερες κινητοποιήσεις, οικονομικούς πόρους, αυστηρότερους κανονισμούς και συχνότερες επιθεωρήσεις.

Τα έχουμε σχεδόν καταφέρει! Από το 2006, γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια οικολόγων, ιθαγενών πληθυσμών, δημοσίων λειτουργών και ιδιωτών που πιέζουν να μετατραπεί η Sierra del Divisor σε προστατευόμενη περιοχή. Επιτέλους, είναι σχεδόν όλα έτοιμα. Το μόνο που χρειάζεται είναι μία υπογραφή. Κάνε κλικ για να υπογράψεις το ψήφισμα και να δείξουμε στον Κατεριάνο ότι όλος ο κόσμος νοιάζεται και θέλει να τον κάνει ήρωα:

https://secure.avaaz.org/el/sierra_del_divisor_loc/?bTqYkjb&v=66535

Τα μέλη του Avaaz έχουμε συσπειρωθεί πάρα πολλές φορές για να προστατεύσουμε τα δάση μας. Πέρυσι, ανατρέψαμε το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να ξεπουλήσει τα δάση της χώρας σε καταπατητές και, παράλληλα, συγκεντρώσαμε δεκάδες χιλιάδες μικροδωρεές για την αγορά και προστασία μιας τεράστιας έκτασης στο τροπικό δάσος του Βόρνεο όπου ζουν πολλοί από τους τελευταίους ουρακοτάγκους του πλανήτη μας. Τώρα, είναι ώρα να πείσουμε τον πρωθυπουργό του Περού να γίνει ο ηγέτης που χρειάζεται ο κόσμος για να σωθεί αυτή η θαυμάσια γη.

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,

Riccardo, Maria Paz, Oscar, Alice, Luis, Caro και όλη η ομάδα του Avaaz

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Οικολογική καταστροφή στον περουβιανό Αμαζόνιο από τους χρυσοθήρες - News.gr

http://www.news.gr/perivallon/planhths-gh/article/194718/oikologikh-katastrofh-ston-peroyviano-amazonio-apo.html

Το Περού καθυστερεί τη δημιουργία νέου εθνικού δρυμού στη μοναδική οροσειρά του Αμαζονίου (στα αγγλικά) - The Guardian

http://www.theguardian.com/environment/andes-to-the-amazon/2015/jul/29/peru-stalling-new-national-park-unique-amazon-mountain-range

Δορυφόροι εντόπισαν την αποψίλωση περιοχής στο Περού που πρόκειται να μετατραπεί σε εθνικό δρυμό (στα αγγλικά) - Policy Innovations

http://www.policyinnovations.org/ideas/commentary/data/00370

Νέα για τη Sierra del Divisor: Έφτασε το τελικό στάδιο δημιουργίας του εθνικούδρυμού (στα αγγλικά) - Rainforest Trust

https://www.rainforesttrust.org/news/sierra-del-divisor-update-final-stage-creating-new-national-park-reached/

Θα γίνει σύντομα η Sierra del Divisor ο νεότερος εθνικός δρυμός του Περού; (στα αγγλικά) - Mongabay

http://news.mongabay.com/2015/07/will-sierra-del-divisor-soon-become-perus-newest-national-park/

Η κοκαΐνη και η ξυλεία απειλούν τη Sierra del Divisor (στα ισπανικά) - La Republica

http://larepublica.pe/sociedad/17701-la-coca-y-la-tala-amenazan-sierra-del-divisor-en-riesgo

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News