default-image

Μελέτη παρέμβαση του Δ.Πετράκη για τα μεταλλαγμένα

Απόψεις
Μελέτη παρέμβαση του Δ.Πετράκη για τα μεταλλαγμένα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σόγια και το καλαμπόκι είναι δύο από τα κυριότερα μεταλλαγμένα προϊόντα που αποτελούν σημαντικές πρώτες ύλες στη βιομηχανία τροφίμων. Ένα μεγάλο ποσοστό των τροφίμων περιέχει παράγωγα σόγιας όπως αλεύρι, πρωτεΐνες, λεκιθίνη (Ε322), φυτικά έλαια, κλπ ή παράγωγα καλαμποκιού όπως άμυλο, λάδι, αλεύρι, σορβιτόλη (Ε420), γλυκόζη, φρουκτόζη, κ.α. Επομένως, τρόφιμα όπως μπισκότα, σάντουιτς, σοκολάτες ή παιδικές τροφές μπορεί να περιέχουν μεταλλαγμένη σόγια ή καλαμπόκι.

Γενετική μηχανική

Για πολλά χρόνια πολλοί θεωρούσαν τον υπολογιστή ως το σημαντικότερο αποτέλεσμα της τεχνολογικής επανάστασης. Σήμερα ακόμα και οι πιο σπουδαίοι εκπρόσωποι της βιομηχανίας υπολογιστών αντιλαμβάνονται ότι ο υπολογιστής είναι υπηρέτης μιας άλλης σημαντικότερης αγοράς, αυτής των γονιδίων. Η γενετική μηχανική δίνει στους επιστήμονες τη δυνατότητα να επεμβαίνουν, να αλλάζουν τις υπάρχουσες μορφές ζωής και να δημιουργούν νέες. Γενετικά μεταλλαγμένες (ή γενετικά τροποποιημένες) ποικιλίες των περισσότερων και σημαντικότερων καλλιεργούμενων φυτών του κόσμου έχουν ήδη κατασκευαστεί σε εργαστήρια.

Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

Τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ήταν δενδρύλλια καπνού και δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ το1983. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε το 2004 τη διάθεση στην αγορά γενετικώς τροποποιημένου (ΓΤ) καλαμποκιού της σειράς Bt11. Στην Ελλάδα το πρώτο μεταλλαγμένο προϊόν που πήρε άδεια για πειραματική καλλιέργεια ήταν μία ντομάτα, που είχε υποστεί τροποποίηση για επιβράδυνση της ωρίμανσης (1997). Μετά ακολούθησε η άδεια για καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού που εμφανίζει εντομοκτόνο δράση και μεγάλη αντοχή (σε ζιζανιοκτόνο της ίδιας εταιρείας που παράγει το σπόρο). Μετά το βαμβάκι ήταν η σειρά του μεταλλαγμένου καλαμποκιού (1998) και των μεταλλαγμένων ζαχαρότευτλων, που έχουν υποστεί τροποποίηση ώστε να παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή σε ζιζανιοκτόνα συγκεκριμένων εταιρειών. Στην Ευρώπη τα γενετικώς μεταλλαγμένα τρόφιμα δεν είναι ακόμη διαδεδομένα, αλλά τα καταναλώνουμε έμμεσα, αφού χρησιμοποιούνται κατά κόρον ως ζωικά τρόφιμα. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα με τη γενετικώς μεταλλαγμένη σόγια, που παράγεται κυρίως στην νότιο Αμερική (για την καλλιέργεια της οποίας καταστρέφεται ο Αμαζόνιος) και στις ΗΠΑ. Αυτό ισχύει ιδίως για το γάλα, αυγά και κρέας.

Οι υποσχέσεις (τα δήθεν πλεονεκτήματα) των γενετικά μεταλλαγμένων

Μείωση των φυτοφαρμάκων

Αύξηση της σοδειάς και του κέρδους

Μείωση της εργατικού κόπου των αγροτών

Μείωση της παγκόσμιας πείνας

Μία επικίνδυνη άποψη είναι αυτή που υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο είναι τεχνοκρατικό και όχι κοινωνικοπολιτικό και μπορεί να λυθεί μέσω των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων. Αν σκεφτούμε όμως ότι Ε.Ε. π.χ. κάνει προσπάθειες για μείωση της παραγωγής τροφίμων για να κρατήσει τις τιμές ψηλά (γιατί η ζήτηση στην αγορά δεν είναι τόσο υψηλή) και ότι η δημιουργία ενός νέου μεταλλαγμένου σπόρου κοστίζει 30-50 εκατομμύρια Ευρώ τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι όλα αυτά θα επιβαρύνουν του καταναλωτές.

Τι είναι η γενετική τροποποίηση;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η γενετική τροποποίηση είναι μία απλή μεταφορά γονιδίων μεταξύ ειδών που δε σχετίζονται (για παράδειγμα μεταφορά ζωικών γονιδίων σε φυτά). Εισάγονται λοιπόν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά -γονίδια- σε έναν οργανισμό για να βελτιωθεί (ανθεκτικότητα σε ασθένειες ή σε παράσιτα, ταχύτητα ανάπτυξης/ωρίμανσή του, βελτίωση της εμφάνισής ή ακόμα και της γεύσης του) Το γονίδιο αποτελεί τμήμα του DNA, το οποίο - σε συνδυασμό με άλλα γονίδια - καθορίζει την μορφή των ζωντανών κυττάρων και κατ' επέκταση τον οργανισμό. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Για να γίνει μία τροποποίηση στα γονίδια ενός οργανισμού, τα κύτταρα κυριολεκτικά βομβαρδίζονται με αποτέλεσμα την τελείως τυχαία εισαγωγή γονιδίων από ένα διαφορετικό οργανισμό στο DNA του άλλου οργανισμού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απρόσμενες και απρόβλεπτες επιπτώσεις. Η εισαγωγή γονιδίων μπορεί με μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσει αφαιρέσεις και ανασυνδυασμούς στο DNA ενός φυτού (οι οποίες είναι τυχαίες και όχι ελεγχόμενες). Αυτό μπορεί επίσης να προκαλεί απρόσμενες και απρόβλεπτες επιπτώσεις τόσο στο σχετικό φυτό, αλλά και στην αλληλεπίδραση που θα έχει στη φύση με άλλους οργανισμούς που τελικά καταλήγουν στη διατροφική μας αλυσίδα.

Είναι δυνατό το μεταλλαγμένο φυτικό DNA να βρεθεί στα ζώα;

Φυτικό DNA (από ζωοτροφές) έχει βρεθεί στους μύες κοτόπουλων και στα όργανα μοσχαριών. Δεν έχει όμως ανιχνευθεί γενετικά μεταλλαγμένο DNA στους ιστούς ζώων, κάτι όμως που δεν μπορεί να αποκλεισθεί ως πιθανό μελλοντικό ενδεχόμενο. Ορισμένοι από τους πιθανούς κινδύνους είναι οι ακόλουθοι η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Αν μεταφερθεί η ανθεκτικότητα αυτή σε βακτήρια επιβλαβή για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων τότε αυτό θα επηρεαστεί παγκοσμίως η αποτελεσματική θεραπεία ασθενειών. τοξικά αποτελέσματα των μεταλλαγμένων θα μεταφερθούν στα οικοσυστήματα με αποτέλεσμα τη μείωση της βιοποικιλότητας και τη διαταραχή της ισορροπίας των οικοσυστημάτων η "διασταύρωση" των μεταλλαγμένων καλλιεργούμενων φυτών με άγρια συγγενικά είδη ή παραδοσιακές ποικιλίες καλλιεργειών θα προκαλέσει απρόβλεπτα προβλήματα. Υπάρχουν, εδώ και χρόνια, ενδείξεις ότι μεταλλαγμένα φυτά με εντομοκτόνο δράση μπορούν να σκοτώσουν ωφέλιμα έντομα Μία από τις μεγαλύτερη ανησυχίες είναι η χρήση των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων στις ζωοτροφές. Έτσι λοιπόν, αργά και σταθερά, μεταλλαγμένα προϊόντα "τρυπώνουν" στη διατροφή μας. Προϊόντα όπως σοκολάτες, μπισκότα, σνακ, σάντουιτς, γλυκά, πίτες, παιδικές τροφές κλπ μπορεί να περιέχουν μεταλλαγμένη σόγια ή καλαμπόκι ως βασικά συστατικά ή πρόσθετα (π.χ. λεκιθίνη, γλυκόζη, αμυλοσιρόπια, ζελατίνη, φρουκτόζη κλπ).

Νομοθεσία και σήμανση σε μεταλλαγμένα τρόφιμα

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη σήμανση των μεταλλαγμένων προβλέπει τη σήμανση προϊόντων (βιολογικά ή μη) όπως σοκολάτες, μαγειρικό λάδι, έτοιμες σάλτσες, αν περιέχουν ή προέρχονται από μεταλλαγμένους οργανισμούς σε ποσοστό από 0,9% και πάνω. Το ίδιο ισχύει και για τις ζωοτροφές (Κανονισμός 1829/2003 & 1830/2003 για τη Σήμανση και την Ιχνηλασιμότητα μεταλλαγμένων τροφίμων και ζωοτροφών). Τα ζωικά προϊόντα όμως, όπως γάλα, αυγά, κρέας δε φέρουν σήμανση, ακόμα κι αν για την παραγωγή τους έχουν χρησιμοποιηθεί μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Όταν ο καταναλωτής αγοράζει κρέας, κοτόπουλο, γάλα ή τυρί, δεν γνωρίζει αν αυτά τα προϊόντα προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές ή όχι, αφού δεν είναι υποχρεωτική η σχετική σήμανση στα προϊόντα ζωικής προέλευσης Στη Ευρωπαϊκή Ένωση καλλιεργήθηκαν πέρυσι συνολικά 1.096.730 στρέμματα με γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι αλλά οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στην Ε.Ε. παρουσίασαν μικρή μείωση της τάξης του 1,8%, δεδομένης και της απαγόρευσης της στη Γαλλία. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι τα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα έχουν προκαλέσει κάποια ασθένεια ή βλάβες σε ανθρώπους. Σκανδαλώδης όμως είναι η έλλειψη διαφάνειας και σήμανσης των προϊόντων. Ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να είναι ελεύθερος να αποφασίσει και να γνωρίζει επακριβώς τι τρώει. Αν 70-80% των καταναλωτών στην Ευρωπαϊκή ένωση θέλουν να ξέρουν τι τρώνε, πρέπει η πολιτεία να φροντίσει να κατοχυρώσει το συγκεκριμένο δικαίωμά τους. Ο Οδηγός της Greenpeace για τα ελληνικά τρόφιμα που περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά

Πηγή : Paidorama.com [ http://www.paidorama.com/metallagmena-sistatika-se-trofima.html ]

23 Απριλίου, 2008

Με σύνθημα "Όχι στα Μεταλλαγμένα", 11 ακτιβιστές της Greenpeace απέκλεισαν σήμερα το πρωί την είσοδο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαιτώντας από τον υπουργό να εξασφαλίσει ότι δε θα καταλήξουν μεταλλαγμένοι σπόροι στα χωράφια. Η δράση της Greenpeace έγινε έπειτα από τον εντοπισμό τριών δειγμάτων παράνομου μεταλλαγμένου σπόρου βαμβακιού στην ελληνική αγορά λίγο πριν ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος.

Ο υπουργός κος Αλέξανδρος Κοντός, δεσμεύτηκε ότι αύριο το πρωί θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Υπουργείου σε σπορομερίδες βαμβακιού και καλαμποκιού, καθώς και τα μέτρα που παίρνει για την καταστροφή των τυχόν επιμολυσμένων σπορομερίδων.

8 Μαρτίου, 2013

Μεγάλες πολυεθνικές μεταλλαγμένων ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν σόγια στην Ελλάδα, παρουσιάζοντάς την ως λύση στο πρόβλημα της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών διεθνώς. Θα είναι λένε καθαρή και πιστοποιημένη ως μη μεταλλαγμένη... Γίνεται όμως να τις εμπιστευθούμε;

11 Φεβρουαρίου, 2014

Την ώρα που οι πολυεθνικοί κολοσσοί αγροτεχνολογίας Monsanto και BASF αποσύρονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει να 'σερβίρει' τα μεταλλαγμένα από την πίσω πόρτα. H BASF και η Monsanto έχουν αποσύρει όλες τις αιτήσεις τους για έγκριση μεταλλαγμένων για καλλιέργεια και σήμερα το μοναδικό μεταλλαγμένο φυτό που καλλιεργείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (κυρίως στην Ισπανία) είναι το καλαμπόκι MON810 της Monsanto.

Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 11ης Φεβρουαρίου, οι Ευρωπαίοι υπουργοί εξωτερικών ψήγισαν την πρόταση για μη έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507 της εταιρείας Pioneer-DuPont. Χιλιάδες καταναλωτές ζητούν] να διατηρηθεί η σταθερή αρνητική στάση της Ελλάδας και όχι απλώςνα μείνουμε στη καταψήφιση. Να συνεργαστεί με άλλαες χώρες για να αποσυρθεί η έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού.

Κατά της πρότασης για έγκριση της καλλιέργειας του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507 ψήφισαν, όπως όφειλαν, σήμερα η Ελλάδα και 18 χώρες, ανταποκρινόμενες στην απαίτηση των Ευρωπαίων καταναλωτών .

Κατά της πρότασης ψήφισαν: Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Δανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.

Υπέρ της πρότασης: Αγγλία, Εσθονία, Ισπανία, Σουηδία, Φιλανδία. Απείχαν: Βέλγιο, Γερμανία, Πορτογαλία, Τσεχία.

Στην Ελλάδα, από τις 4 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών έως σήμερα συγκεντρώθηκαν πάνω από  42.000 υπογραφές

 Η Ελλάδα ψηφίζει σταθερά κατά των μεταλλαγμένων και έχει απαγορεύσει την καλλιέργεια τους σε ολόκληρη την επικράτεια. Πρόσφατα μάλιστα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε ανανέωση της απαγόρευσης: Αθήνα, 07 Οκτωβρίου 2013

Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Τα μεταλλαγμένα δεν έχουν θέση στην ελληνική γη»

Με αφορμή την υπογραφή της Απόφασης ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ. Γενετικά τροποποιημένοι σπόροι δεν έχουν θέση στην ελληνική γη. Δεν θέτουμε την ποιότητα των αγροδιατροφικών μας προϊόντων υπό αμφισβήτηση. Η ποιότητα είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και καθήκον μας είναι το προστατεύσουμε. Αυτό κάνουμε, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην ανθρώπινη υγεία και τις επόμενες γενιές».

 http://www.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/grafeiotypou/deltiatypou/1778-dt071013b

Η διακοπή της απελευθέρωσης μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον και της χρήσης τους στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές είναι επιβεβλημένη. Μέχρι να συμβεί αυτό, και ως ενδιάμεσο μέτρο, διεκδικούμε την ύπαρξη σήμανσης στα τρόφιμα και στις ζωοτροφές, ακόμα και αν πρόκειται για ζωικά προϊόντα (κρέας, γάλα, αυγά) που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα. Η σήμανση είναι απαραίτητο εργαλείο ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να αποφεύγουν τα μεταλλαγμένα.

Η υιοθέτηση της γενετικής μηχανικής ως της λύσης στο σημερινό αδιέξοδο, εκτός από τους απρόβλεπτους κινδύνους που συνεπάγεται, ακυρώνει κάθε σοβαρή προσπάθεια προς την κατεύθυνση ενός περιβαλλοντικά βιώσιμου αγροτικού μοντέλου, αυτού της βιολογικής γεωργίας.

Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι 1507 της Pioneer-Dupont έχει μεταλλαχθεί για να παράγει την παρασιτοκτόνο τοξίνη Bt και να αντιστέκεται στην εντατική χρήση του ζιζανιοκτόνου glufosinateammonium.

Staff Environment Directorate, Organisation for Economic Co-operation and Development. Paris 2007. OECD Environment, Health and Safety Publications, Series on Harmonisation of Regulatory Oversight in Biotechnology No. 42. Consensus Document on Safety Information on Transgenic Plants Expressing Bacillus thuringiensis - Derived Insect Control Protein. Published by the U.S. Environmental Protection Agency  https://en.wikipedia.org/wiki/Bacillus_thuringiensis

https://en.wikipedia.org/wiki/Mutation πλούσια βιβλιογραφία για μεταλλάξεις και καρκινιγένεση

Πως προέκυψαν τα μεταλλαγμένα:

Α. Μonsanto, 1970 παράγει το ζιζανιοκτόνο Glyphosate (Roundup), οργανοφωσφορική αμίνη που αναστέλλει τα αρωματικά αμινιξέα (τυροσίνη, τρυπτοφάνη, φαινυλαλανίνη) στα φυτά μετά από διαφυλλικό ψεκασμό και προκαλεί αδυναμία φωοσύνθεσης, ανάπτυξης και θάνατο των φυτικών κυττάρων.

Από υπερβολική χρήση και από αμυντικούς προσαρμοστικούς  μηχανισμούς των φυτών το 1996 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ανθεκτικότητα σε ζιζάνια της Αυστραλίας, το 2009 στο Καναδά, το 2010 στις ΗΠΑ. Το 2014 σε όλο τον κόσμο υπήρχαν 214 ζιζάνια ανθεκτικά στη Glyphosate.

To 2013 απαγορεύθηκε στο Ελ Σαλβαδόρ, το 2014 στη Σρι Λάνκα και το 2015 ο IARC (International association Research Cancer)  έβαλε στην ΕΕ θέμα επιπτώσεων της στην υγεία

Βλέποντας η Monsanto την αύξηση της ανθεκτικότητας και τους κινδύνους απαγόρευσης ή περιορισμού χρήσης της Glyphosate, παράγει γενετικά τροποποιημένο σπόρο καλαμποκιού (MON 810) που είναι και το μόνο που καλλιεργήθηκε στην Ευρώπη ( το 2013 καλλιεργήθηκε σε 1.100.000 στρέμματα). Επενδύει μεγάλα ποσά στην έρευνα για γενετικά τροποποιημένα φυτά και σπόρους

Β. Ηοechst, 1970 παράγει το Glyphosinate ammonium (Basta), παρόμοια οργανοφωσφορική αμίνη με τη Glyphosate (Roundup) που με διαφυλλική εφαρμογή αναστέλλει τη γλουταμίνη των φυτών, αυξάνει τα επίπεδα Αμμωνίας, μειώνει το Ph

(πιο όξινο), μειώνει τη φωσφορυλίωση (αποδόμηση αμύλου) και τη φωτοσύνθεση με αποτέλεσμα αύξηση των ελεύθερων ριζών, υπεροξείδωση λιπιδίων, βλάβη στη σύνθεση κυτταρικής μεμβράνης και θάνατο του φυτικού κυττάρου.

Το 1995, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ανθεκτικότητα της ελαιοκράμβης (Canola), φυτού για παραγωγή ελαίου και βιοντίζελ.

Σε απάντηση η BAYER τo 1995, παράγει μεταλλαγμένο σπόρο φυτού Canola που έχει γονιδιακά την ικανότητα να παράγει το ίδιο την ουσία phospinothricin, όπως και ο στρεπτομύκητας έβγαζε την ίδια ουσία που πήρε τη χημική ονομασία glyphosinate ammonium. Το 1997 βγήκε και μεταλαγμένο καλαμπόκι, το 2004, βαμβακόσπορος, και το 2011 σπόρος σόγιας.

Το 2009 η Σουηδία, εισηγείται στην ΕΕ να απαγορευτεί το glyphosinate ammonium ως επιβλαβές, ορμονικό διαταράκτη, δυνητικά καρκινογόνο και επιβλαβές στο περιβάλλον, τοξικό στις μέλισσες, και η ΕΕ κάνει δεκτή την αίτηση, χωρίς να απαγορεύσει τη κυκλοφορία. Αφήνει τη κάθε χώρα να κάνει την επιλογή της.

Στην Ελλάδα σήμερα κυκλοφορεί η glyphosinate ammonium, ως Basta αφού άλλαξε εταιρεία εισαγωγής του φυτοφαρμάκου( το 2013 το διακινούσε η Bayer και το 2014 η Syngenta, με άλλη σήμανση και οδηγίες χρήσης. Συγκεκριμένα στο site του ΥΠΑΑΤ αναφέρονται ψεκασμοί με πιέσεις πολύ χαμηλές 2 ατμοσφαιρών και από μικρές αποστάσεις από το στόχο

Du Pont  Προσπάθησε να περάσει στην ΕΕ το μεταλλαγμένο καλαμπόκι 1507 αλλά στις 11/02/2014 η ΕΕ απάντησε αρνητικά

Πληροφορίες για τις μεταλλάξεις και τους κινδύνους τους

Το 1976 παρασκευάστηκε η BT toxin ή  Cry protein ( Bacillus Thuringensis toxine ή Crystal protein). H τοξίνη αυτή τρυπά το έντερο στα έντομα και πεθαίνουν

Το 1996 αντί ΒΤ παρήχθησαν νεώτερης σειράς πρωτεϊνες οι VIP με διαφορετική δράση από τις Cry

To 2000 οι Cry εξελίσσονται σε parasporion που σκοτώνει και καρκινικά κύτταρα  

Το 2013 το parasporio  έχει 6 οικογένειες (PS1-PS6)

To 1920 χρησιμοποίησαν πρώτη φορά εντομοκτόνο βάκιλο θουριγγίας σε σπόρους

Το 2001 παρατηρήθηκε αντίσταση εντόμων στη BT toxin και το 2006 η Μonsanto βγάζει  νέα μεταλλαγμένη γενιά BT toxin http://www.monsanto.com/newsviews/pages/insect-resistance-to-gmo-and-bt-crops.aspx

Οι κίνδυνοι από μεταλλαγμένα

Οι πρωτείνες που εισέρχονται στον οργανισμό μας από μεταλλαγμένα φυτά ή σπόρους έχουν αλλαγές δομικές από τις μεταλλάξεις, τέτοιες που ο οργανισμός μας δεν τις γνωρίζει και τις εκλαμβάνει ως ξένα σώματα ( αντίδραση ευαισθησίας).

Με τα χρόνια, οι μεταλλαγμένες βλαστικά δομές του DNA σπόρων ή φυτών επηρεάζουν όχι τόσο άμεσα με μετάλλαξη του ανθρώπινου DNA, αλλά με παρέμβαση τους στις βασικές λειτουργίες, ανασύστασης, μετεγγραφής, επισκευής του DNA. Όταν θα χρειαστεί μια επιδιόρθωση του  ανθρώπινου DNA δεν θα μπορέσει να γίνει επειδή οι κυκλοφορούσες δραστικές πρωτεϊνες με τις μεταλλάξεις δεν θα λειτουργούν σωστά. Παράδειγμα, σε έρευνα με μύκητες βρέθηκε ότι το 7% των μεταλλάξεων είναι επιβλαβείς στην υγεία τους- όταν δεν έχουν προκαλέσει αλλαγές στο DNA τους και 12% επιβλαβείς -αν έχουν περάσει στο DNA. Αν περάσει στο DNA, μια τέτοια μετάλλαξη, τότε αυτή κληρονομείται σε όλους τους απογόνους.

Υπάρχει λίστα με 34 βλαπτικές μεταλλάξεις που μπορεί να προκαλέσουν  βλάβη στην επιδιόρθωση του ανθρώπινου DNA (από λάθος αντιγραφή του).   

Οι κίνδυνοι είναι πιο άμεσοι στα είδη που πολλαπλασιάζονται ασεξουαλικά

(παρθενογένεση, εχινόδερμα, μύκητες, ενδοφυτικοί μικροοργανισμοί,  βάκιλοι, σκώληκες, προνύμφες) επειδή χρησιμοποιούν τις βλαστικές μεταλλαγμένες δομές για δική τους ανάπτυξη. Από αυτό ενοχοποιείται το πρόσφατο φαινόμενο της καταστροφής των μελισσοσμηνών και προοιωνίζει τις βλαπτικές συνέπειες μιας ραγδαίας και ανεξέλεγκτης αύξησης φλεγμονωδών, μολυσματικών και αυτοάνοσων νοσημάτων, αλλά και αύξηση αιματολογικών και ογκολογικών παθήσεων

Τα παιδικά γάλατα για παράδειγμα που περιέχουν σόγια είναι ένα σοβαρό θέμα στις δυνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των παιδιών, εκτός των άλλων χημικών επεξεργασιών για να φτάσουν στην εμπορεύσιμη μορφή

Η λύση

Όποιος θέλει μεταλλαγμένα ας τα πάρει ελεύθερα, αλλά όποιος δεν θέλει να γνωρίζει όχι μόνο στις τροφές και στα φυτά ή τους σπόρους τη γενετική τροποποίηση, αλλά να αναγράφεται στα ζωϊκά προϊόντα ότι είναι προέλευσης γενετικής τροποποίησης, άσχετα αν είναι συμβατικής ή βιολογικής καλλιέργειας,(Αυγά, βούτυρο, μπισκότα, σοκολάτες, παιδικά γάλατα κ.ά.).

Δ. Πετράκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News