default-image

Ντροπή… “21 εκ. σύγχρονοι σκλάβοι παράγουν παράνομα κέρδη 150 δισ. δολαρίων”, λέει η ΔΟΕ

Απόψεις
Ντροπή… “21 εκ. σύγχρονοι σκλάβοι παράγουν παράνομα κέρδη 150 δισ. δολαρίων”, λέει η ΔΟΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επικύρωση μιας συνθήκης για τον τερματισμό της καταναγκαστικής εργασίας θα οδηγήσει στην απελευθέρωση εκατομμυρίων ανθρώπων που είναι όμηροι σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας. Αυτό αναφέρει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), ξεκινώντας μια νέα πρωτοβουλία να πείσει τα 50 κράτη μέλη της να επικυρώσουν ένα σύμφωνο-ορόσημο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΔΟΕ - υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών - 21 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, στην πλειονότητά τους γυναίκες και κορίτσια, τελούν υπό συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας, η οποία υπολογίζεται ότι παράγει παράνομα κέρδη που ανέρχονται σε 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγροτικούς, αλιευτικούς κλάδους, όπως και στους βιομηχανικούς κλάδους των μεταλλευμάτων, των κατασκευών ή της πορνείας.

Τον περασμένο χρόνο, τα κράτη μέλη της ΔΟΕ υπέγραψαν ένα πρωτόκολλο, βάσει της Σύμβασης της ΔΟΕ του 1930, που απαιτεί από τις χώρες να το επικυρώσουν ώστε να προχωρούν στην ταυτοποίηση των θυμάτων καταναγκαστικής εργασίας και στην απελευθέρωση τους, δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι θα τους χορηγήσουν αποζημίωση και θα τιμωρήσουν τους δράστες.

Η συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ μόλις επικυρωθεί από δύο κράτη μέλη, αλλά έως τώρα μόνο ο Νίγηρας έχει προχωρήσει στην κύρωση της. Η Ταϊλάνδη καταψήφισε την συνθήκη, ενώ απείχαν σχεδόν όλες τις χώρες του Κόλπου.

«Όλοι βλέπουν ποιες είναι οι χώρες που επικυρώνουν ταχύτατα τη συνθήκη (…) είναι ένα σαφές μήνυμα δέσμευσης στην μάχη ενάντια στη δουλεία που πρέπει να δοθεί από τα κράτη μέλη», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη από την Γενεύη στο Thomson Reuters Foundation, ο Χουτάν Χομαγιουνπούρ, ανώτερο στέλεχος του προγράμματος για την καταναγκαστική εργασία στη ΔΟΕ.

«Ακόμη και αν κάποιοι εκπρόσωποι χωρών απείχαν ή καταψήφισαν, τα κράτη μέλη - ακόμη και αν δεν επικυρώσουν την συνθήκη - έχουν υποχρεώσεις βάσει αυτής, που τους έχουν κοινοποιηθεί», τόνισε ο Χομαγιουνπούρ. «Ελπίζουμε ότι (η Ταϊλάνδη) θα επικυρώσει την συνθήκη» τελικά, πρόσθεσε.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ανέφερε πως επιθυμεί 50 χώρες να επικυρώσουν το πρωτόκολλο έως το 2018.

Οι ΗΠΑ στην ετήσια έκθεση τους για την εμπορία ανθρώπων, τοποθετούν την Ταϊλάνδη - όπου έχουν τεκμηριωθεί καταχρήσεις, ιδίως στις συνθήκες εργασίας στην βιομηχανία αλιείας - στην τελευταία θέση παγκοσμίως από το 2014.

Στην έκθεση του 2015 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι κάποιοι Ταϊλανδέζοι και μετανάστες εργαζόμενοι εξωθούνται σε εξαναγκαστική εργασία σε ταϊλανδέζικα αλιευτικά σκάφη, με κάποιους να παραμένουν εν πλω για αρκετά χρόνια, να πληρώνονται πενιχρά και να απειλούνται ή να ξυλοκοπούνται.

Η μεταχείριση των διακινούμενων εργαζομένων στις χώρες του κόλπου - ανάμεσα τους στο Κατάρ και στη Σαουδική Αραβία - προκαλεί ανησυχίες σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρουν, το σύστημα "Kafala" (χορηγίας), καθιστά δύσκολο για τους εργάτες να φύγουν από τις χώρες του Κόλπου χωρίς ειδική άδεια, πράγμα που ουσιαστικά ισοδυναμεί με καθεστώς δουλείας.

Όσοι επιθυμούν να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις των χωρών τους να επικυρώσουν τη συνθήκη, μπορούν να υπογράψουν στη διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών στην ιστοσελίδα http://50forfreedom.org/

Thomson Reuters Foundation, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Λονδίνο. Βρετανία

Πηγή: mignatiou.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News