Γιώργος Σαχίνης

Ποιοι έχασαν χρήματα και ποιοι κέρδισαν στην κρίση

Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει φτωχοποιήσει τον Νότο της Ευρώπης, όμως δεν υπάρχουν μόνο χαμένοι από αυτή. Κάποιοι έχουν κερδίσει και μάλιστα πολλά…

Μεγάλοι κερδισμένοι αναδεικνύονται οι Ολλανδοί και ποιοι άλλοι εκτός από τους… Γερμανούς, που στα πέντε χρόνια κρίσης έγιναν πλουσιότεροι. Αναμενόμενο και το ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι, με τους Ιρλανδούς να κρατούν τα πρωτεία και φυσικά του Έλληνες να ακολουθούν.

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που αναλύει τα στοιχεία του διαστήματος 2009-2013, στην Ολλανδία και στη Γερμανία ο κατά κεφαλήν πλούτος αυξήθηκε κατά σχεδόν 33.000 ευρώ και 19.000 ευρώ αντίστοιχα, κυρίως λόγω της αύξησης των οικονομικών επενδύσεων στο διάστημα αυτό.

Αντιθέτως, η Ιρλανδία έχασε πάνω από 18.000 ευρώ ανά άτομο, οι Ελλάδα σχεδόν 17.000 ευρώ και οι Ισπανοί περίπου 13.000 ευρώ, κυρίως λόγω της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων.

Τα νούμερα καταδεικνύουν για άλλη μία φορά την τεράστια ανισότητα που οι πολιτικές της λιτότητας δημιούργησαν στην Ευρώπη «της ισότητας και της αλληλεγγύης».

Η δε ΕΚΤ, φαίνεται να παραδέχεται κι επίσημα την απόκλιση ― αν και δεν φαίνεται να κάνει και πολλά για να τη διορθώσει.

Πάντως, ξεχωριστός πίνακας που εξέδωσε η ΕΚΤ, ο οποίος περιλαμβάνει και στοιχεία φετινά, δείχνει πως η κατάσταση στα πιο αδύναμα κράτη ενδέχεται να βελτιώνεται σταδιακά στις περισσότερες χώρες.

Πηγή: tvxs.gr

Σχόλια