default-image

"Ανατολίτικο παζάρι" γεωπολιτικής οι πρόσφυγες

Απόψεις
"Ανατολίτικο παζάρι" γεωπολιτικής οι πρόσφυγες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα δισ. ευρώ στην Τουρκία, βίζα για τους πολίτες της για να ταξιδέψουν στην Ε.Ε. και υποσχέσεις ότι η ενταξιακή της πορεία θα επιταχυνθεί. Όλα αυτά τα "πεσκέσια" στα πόδια του "σουλτάνου" Ερντογάν από την κατά τ' άλλα "ευαίσθητη" και "σφιχτή" στα οικονομικά της Ε.Ε.!

Ο Ερντογάν, οι Τούρκοι ηγέτες γενικότερα είναι "μάστορες" στο λεγόμενο "ανατολίτικο παζάρι". Αλλά και οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να εκπλήσσουν με τη δήθεν "αφέλειά" τους. 1 δισ. στη χώρα που χωρίς αμφιβολία αποτελεί μέρος του προσφυγικού προβλήματος. Χώρα-"καταπέλτης", από την οποία εκατομμύρια πρόσφυγες βουτάνε στα νερά του Αιγαίου για να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.

Στα παράλια της Τουρκίας, εκτός από γερμανικών συμφερόντων τουριστικές επιχειρήσεις, έχει "στηθεί" ένα ολόκληρο δίκτυο που προμηθεύει τους απελπισμένους πρόσφυγες τα... απαραίτητα για το επικίνδυνο ταξίδι με το φουσκωτό σε κάποιο ελληνικό νησί. Ένα δίκτυο το οποίο παράγει χρήμα, πέρα απ' αυτό που βγάζουν οι δουλέμποροι.

Τα "στραβά μάτια"

Η Τουρκία κάνει τα "στραβά μάτια" στα καραβάνια προσφύγων που συνωστίζονται στις ακτές της και επιβιβάζονται υπό το βλέμμα των τουρκικών Αρχών σε φουσκωτά και άλλα σκάφη. Η τουρκική Ακτοφυλακή ενδιαφέρεται για τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα μόνο όταν κοντά υπάρχουν τηλεοπτικές κάμερες ή αν πρόσφυγες εντοπίζονται στα Ίμια! Κάτι που περιέργως γίνεται όλο και συχνότερα τελευταία, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να είναι σχεδόν... εγκατεστημένοι εκεί.

Σ' αυτό το κράτος η Ε.Ε. δίνει απλόχερα 1 δισ. ευρώ, όταν το κράτος-μέλος της, που λέγεται Ελλάδα, υποφέρει πρώτα απ' όλα από τις ανόητες και αναποτελεσματικές "συνταγές οικονομικής εξυγίανσης" που της έχει επιβάλλει η "μαμά Ευρώπη" και κατά δεύτερον από το "προσφυγικό τσουνάμι". Και το οποίο, εκτός όλων των άλλων, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αιμορραγία!

Να μιλήσει κάποιος για ανοησία, αφέλεια ή για κάτι πολύ πιο ύποπτο; Το σίγουρο είναι ότι η Αθήνα θα πρέπει κάποια στιγμή να αφυπνιστεί κι όχι να ζητήσει, αλλά να απαιτήσει αυτά που πρέπει να πάρει για να μπορέσει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν με τρόπο που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντά τους.

Δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τόσο τη βιασύνη όσο και τις "ευαισθησίες" Ευρωπαίων ηγετών, όπως η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Μέρκελ και ο φιλέλληνας πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ, στο ζήτημα της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων στο Αιγαίο.

Οι φανερές και συγκεκαλυμμένες πιέσεις τους για ναυτική συνεργασία στο Αιγαίο Ελλάδας και Τουρκίας ασφαλώς υποκρύπτουν πολλούς κινδύνους για τα ελληνικά δίκαια και συμφέροντα, δεδομένων των συνεχών τουρκικών παραβιάσεων επί συνεχείς δεκαετίες.

Απύθμενη η ευρωπαϊκή υποκρισία

Είναι μάλιστα η στάση των Ευρωπαίων ηγετών εξόχως υποκριτική. Επί 40 χρόνια τώρα οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις πωλούν συνεχώς όπλα στην Ελλάδα, υποδαυλίζοντας συγχρόνως χωρίς καμία ντροπή τη διαφθορά των πολιτικών αλλά και εκτοξεύοντας στα ύψη το δημόσιο χρέος. Ο βασικός σκοπός της πώλησης των όπλων είναι η προστασία των ελληνικών (άρα και ευρωπαϊκών) συνόρων από τις εξ ανατολών απειλές. Όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις συνεχείς ελληνικές διαμαρτυρίες και διπλωματικές παραστάσεις στα όργανα Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για τις συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις, οι Ευρωπαίοι "αγρόν ηγόραζαν". Σιγά που θα τράβαγαν το αφτί της Τουρκίας να τη συμμαζέψουν - αφού εξαιτίας αυτού οι αμυντικές τους βιομηχανίες κέρδιζαν πολλά δισεκατομμύρια από το αίμα και τους φόρους των Ελλήνων.

Τώρα που τα αποτελέσματα της τουρκικής αλαζονείας χτύπησαν την πόρτα τους μέσω του προσφυγικού, αντί να κάνουν τα αυτονόητα, άρχισαν να παίζουν γεωπολιτικά παιχνίδια - μιας και είναι γνωστή η συνταύτιση των στρατηγικών συμφερόντων Γερμανίας και Τουρκίας. Αντί να ενδυναμώσουν τη Frontex και εν ανάγκη να στείλουν στρατιωτικές ενισχύσεις στο Αιγαίο, χαϊδεύουν τα αφτιά του Ερντογάν (που είναι... κατακόκκινα από τις ρωσικές και κουρδικές σφαλιάρες) και του επιτρέπουν να ξερογλείφεται για επέκταση προς Δυσμάς… Αντί να προσφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό και οικονομική ενίσχυση στον εταίρο τους, την Ελλάδα, που παλεύει με μια τεράστια οικονομική κρίση, του δημιουργούν ακόμα ένα πρόβλημα... Είναι να μην αναρωτιέται εύλογα ο κάθε Έλληνας ποιο ακριβώς είναι το όφελος της παραμονής μας στη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη;

Γενικά θετική η επίσημη ελληνική στάση, αλλά...

Η Ελλάδα

Η έως τώρα επίσημη ελληνική απάντηση κρίνεται ως ικανοποιητική τόσο από πλευράς προέδρου της Δημοκρατίας, υπουργού Εξωτερικών αλλά και πρωθυπουργού στη προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Κρατήθηκε μια "διπλωματική" στάση που από τη μια απέρριπτε ασυζητητί τη φαεινή ιδέα των κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών, από την άλλη κρατούσε διπλωματικότατα την πόρτα της ελληνοτουρκικής συνεργασίας ανοιχτή. Ο κ. Τσίπρας πρότεινε μάλιστα ανάμεσα σε άλλα χθες να γίνεται η καταγραφή των προσφύγων σε τουρκικό έδαφος ώστε να ελαττωθεί η επέλασή τους στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα...

Αλλά όταν οι Ευρωπαίοι δήθεν σύμμαχοι προτείνουν ξεδιάντροπα πράγματα επικίνδυνα για τα ελληνικά συμφέροντα, δεν μπορούσε ένας εκπρόσωπος Τύπου από το υπουργειο Εξωτερικών ή το Μέγαρο Μαξίμου να βγει και να δώσει την ανάλογη απάντηση; Έτσι ώστε να αποστομώσει τόσο τους απαράδεκτους Ευρωπαίους όσο και τους αλαζόνες Τούρκους; Είναι κατανοητό να μην μπορεί ο κ. Κοτζιάς ή ο κ. Τσίπρας να πουν μερικά πράγματα έξω από τα δόντια... Αλλά άλλοι στην κυβέρνηση μπορούν...

Πώς θα τους αποστομώναμε: «Να σταλούν ελληνικές δυνάμεις σε τουρκικό έδαφος»...

Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος εκπρόσωπος Τύπου ή "σύμβουλος" ή άλλος υψηλά ιστάμενος αξιωματούχους (π.χ. ο πάντα ευέξαπτος υπουργός Άμυνας κ. Καμμένος) να βγει και να δηλώσει: «Πολύ ευχαρίστως να συνεργαστούμε με την Τουρκία, αλλά εντός των τουρκικών συνόρων... Με την αμέριστη ευρωπαϊκή οικονομική και υλική υποστήριξη, μπορούμε να στείλουμε το στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας μας στη συνοριακή ζώνη της Τουρκίας, στα παράλια του Αιγαίου, έτσι ώστε να ενισχυθεί η προστασία των ελληνοτουρκικών συνόρων!».

Με την απλή αυτή - αλλά δημόσια και υψηλόφωνη - κίνηση το θέμα θα έκλεινε αυτομάτως και θα αποστομωνόταν ο κάθε επιβουλευόμενος τα ελληνικά συμφέροντα. Και θα έδειχνε επίσης η κυβέρνηση ότι είναι διατεθειμένη να περάσει στην αντεπίθεση, μη αφήνοντας τους ήδη στραπατσαρισμένους Ερντογάν και Νταβούτογλου να βαυκαλίζονται ότι μπορούν να «ρεφάρουν τη χασούρα» τους σε βάρος της Ελλάδας...

Για όσους παρακολουθούμε στενά την ελληνική εξωτερική πολιτική είναι κοινός τόπος η διαπίστωση μιας ηττοπαθούς φοβικής νοοτροπίας που διστάζει να πει τα αυτονόητα ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει κανένα απολύτως νομικό ή πολιτικό θέμα. Με ευχαρίστηση βλέπουμε ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς, από τους λίγους γνώστες των θεμάτων σε αυτήν τη κυβέρνηση, επιχειρεί να ανατρέψει αυτό το αρνητικό κλίμα. Γνώμη μας είναι ότι μερικές συμβολικές κινήσεις στέλνουν πολλά μηνύματα προς πολλαπλές κατευθύνσεις, τα οποία είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερης αξίας ακόμα και από την επίδειξη στρατιωτικής δύναμης.

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News