Γιώργος Σαχίνης

Ο αγωγός και το φράγμα του τουρκικού επεκτατισμού

Η παρούσα φάση διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό απέδειξε ότι οι αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων δεν είναι «άχρηστα χαρτιά», αλλά έχουν ουσιαστική πολιτική σημασία π.χ. στο περιουσιακό. Ειδικά για εγκλήματα πολέμου όπως τον εποικισμό (που περιλαμβάνει την δημιουργία έργων υποδομών από την κατέχουσα δύναμη π.χ. αγωγός και φράγμα νερού), λειτουργεί από το 2002 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ως μηχανισμός απονομής δικαιοσύνης ενάντια σε συγκεκριμένες εγκληματικές ενέργειες προσώπων. Και τα εγκλήματα δεν νομιμοποιούνται, ούτε διαιωνίζονται μέσω πολιτικής λύσης αλλά τιμωρούνται με σκοπό την εξάλειψή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο εποικισμός των κατεχομένων ως έγκλημα πολέμου βάσει του Καταστατικού του Δικαστηρίου, είναι ως να αναφέρεται στην περίπτωση της Κύπρου. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται σε Κατοχική Δύναμη να μεταφέρει άμεσα ή έμμεσα πολίτες της σε κατεχόμενα εδάφη άλλης χώρας ή να αναγείρει έργα υποδομής. Αυτά χάρις και στη δράση ενός Κύπριου διπλωμάτη, του Α. Ιακωβίδη, ο οποίος κατάφερε να επηρεάσει παρασκηνιακά το λεκτικό.  

Πριν ενάμισυ περίπου χρόνο, κατόπιν πολύμηνης συνεργασίας με τον Οργανισμό Sharut Ha Din (εδρεύει Ισραήλ), υπέβαλα προσωπικά στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) πολυσέλιδο έγγραφο με στοιχεία για τον παράνομο εποικισμό της Κύπρου και καταγγελίες εναντίον  Τούρκων αξιωματούχων (π.χ. Διοικητών Τουρκικού στρατού κατοχής). Η Κύπρος ως αδύνατος βασίζεται πρωτίστως στο διεθνές δίκαιο συνδυάζοντας το με συμμαχίες και ευρύτερα συμφέροντα. Απλοί πολίτες μπορούσαν εξαρχής να αντιληφθούν ότι η πρωτοβουλία μου αξιοποιούσε το τρίπτυχο δίκαιο-συμμαχίες-συμφέροντα. Δεν το … αντιλαμβάνονταν εκείνοι εντός Κύπρου που έπρεπε πολιτικά να πρωτοστατούν σε αυτό το εγχείρημα. Εάν δε συλλογιστεί ένας, την ποιότητα των ανθρώπων που συμμαχούν μαζί μας, ήδη έχουμε κερδίσει πολιτικά, ανεξάρτητα από το δικαστικό αποτέλεσμα. Άλλωστε, ο  Ερντογάν μερικές μέρες μετά την καταγγελία, καταφέρθηκε με οργίλο τρόπο εναντίον του Ισραήλ με αναφορά στο ΔΠΔ.

Μακάρι επαναλαμβάνουμε, να προχωρήσει το Δικαστήριο στην εξέταση των καταγγελιών (με τόσα άλλα βάναυσα εγκλήματα είναι δύσκολο) και το πολιτικό όφελος, ειδικά σε περίπτωση καταδίκης, θα πολλαπλασιαστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εναντιώσεις, ενδοιασμοί και παλινδρομήσεις προέκυψαν εντός Κύπρου διότι προφανώς τέτοιες κινήσεις δεν συμβάλλουν στο καλό κλίμα ευφορίας. Επιπλέον, εκείνοι που εκ προτέρων εκμηδενίζουν τέτοιες ενέργειες, στην ουσία αποκρύβουν τη δική τους προθυμία να δεχτούν οτιδήποτε ως λύση στο Κυπριακό.

Καθώς λοιπόν τις μέρες αυτές θα γίνονται τα ... «εγκαίνια» του φράγματος νερού στο κατεχόμενο χωριό Πάναγρα Κερύνειας, τις ίδιες περίπου μέρες διοργανώνουμε στο Ευρωκοινοβούλιο εκδήλωση για τον εποικισμό και τον δυνητικό ρόλο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στην περίπτωση της Κύπρου.  Συνήθως, οι πολιτικοί αναφέρονται σε διορατικότητα και ορθολογισμό ως αρετές στην πολιτική. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπήρξε διορατικότητα ούτε ορθολογισμός αλλά περισσότερο απογοήτευση μέχρι και απελπισία. Το ΔΠΔ λειτουργεί για χρόνια, αλλά κανένας αρμόδιος δεν … δέησε να υποβάλει καταγγελία. Αντιθέτως, όταν αρχικά ζητήθηκε κυρίως η πολιτική συμπαράσταση των αρμοδίων της Κυβέρνησης, επέλεξαν να … χτενίζονται. Και πώς να επιχειρηματολογήσεις όταν το θύμα του εποικισμού, δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία, επιλέγει να απέχει; Ευτυχώς, σήμερα υπάρχει μια μεταστροφή και πλέον ελπίζουμε να δώσουμε την μάχη μαζί για την Κύπρο.  

Η διορατικότητα και ο ορθολογισμός κρίθηκαν και σε άλλη περίπτωση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή. Με συνάντηση και γραπτώς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (και Υπ. Οικονομικών), επέμενα να υποβληθεί εμπρόθεσμα αίτηση για συνιδρυτικό μέλος στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών…. Τις προάλλες ο ΠτΔ εξήγγειλε την αίτησή μας για περιφερειακό μέλος. Είναι μια δικαίωση αλλά αν γινόταν εμπρόθεσμα η Κύπρος ως συνιδρυτικό μέλος θα είχε όλα τα δικαιώματα και πολιτικές δυνατότητες της θέσης. Παρεμπιπτόντως, διερωτώμαι τι έχουν να πουν εκείνοι που θεωρούσαν πως αν κάνουμε αίτηση στην Ασιατική Τράπεζα θα μας … διώξουν από το ευρώ.  

Του Κώστα Μαυρίδη, ευρωβουλευτή ΔΗΚΟ (S&D)  

Σχόλια