default-image

Mεταναστευτικό: Η κυβέρνηση παραχωρεί Ελληνικό έδαφος

Απόψεις
Mεταναστευτικό: Η κυβέρνηση παραχωρεί Ελληνικό έδαφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έρευνα και διάσωση για αεροπορικά ατυχήματα διέπεται από τη Σύμβαση του Σικάγου και τους Κανονισμούς του ICAO.

Tου Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη

Η Ελλάδα κατά την υπογραφή της Σύμβασης δήλωσε ότι η περιοχή ευθύνης της για τη ναυτική έρευνα και διάσωση συνέπιπτε με το FIR Αθηνών, όπως άλλωστε είχε ήδη κοινοποιήσει και στον προγενέστερο του ΙΜΟ Διεθνή Διακυβερνητικό Ναυτιλιακό Συμβουλευτικό Οργανισμό ήδη από το 1975.

Το FIR Αθηνών θα έπρεπε κανονικά να ταυτίζεται με την εν δυνάμει Ελληνική ΑΟΖ και σε μεγάλο βαθμό αυτό συμβαίνει. Η Ελλάδα όμως αφενός για να ευνοήσει τη πειρατεία στην ανατολική Μεσόγειο, τη μη φορολόγηση των εξορύξεων στην Ελληνική ΑΟΖ αν ποτέ γίνουν αφού αυτές θα είναι σε διεθνή ύδατα (συν το γνωστό κόλπο της διπλής φορολόγησης σε φορολογικούς παραδείσους) αλλά να μη δημιουργήσει αναταραχές στα σχέδια των ΗΠΑ και άλλων στη περιοχή δεν προχωράει σε οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ, κάτι που είναι λάθος. Η Ελληνική ΑΟΖ είναι Ελληνικό έδαφος όχι "εθνικό" αλλά σίγουρα "Ελληνικό έδαφος".

Με πρόφαση τον έλεγχο της ροής προσφύγων στο Αιγαίο και χάρι στην μέχρι μειοδοσίας αντιμετώπιση του μεταναστευτικού απο τις Ελληνικές κυβερνήσεις, η κ.Μέρκελ προωθεί ένα σχέδιο που προβλέπει ότι η Frontex με στρατηγείο, που ενδέχεται να μην βρίσκεται στην Ελλάδα θα ελέγχει και θα καθοδηγεί τις ναυτικές δυνάμεις Ελλάδας και Τουρκίας για επιχειρήσεις εντοπισμού και έρευνα - διάσωσης προσφύγων στο Αιγαίο.

Αν γίνει αυτό αποδεκτό απο Ελληνικής πλευράς τότε ουσιαστικά καταργείται το FIR Αθηνών, αποδομείται ένα μελλοντικό σχέδιο για οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο και προωθούνται τα σχέδια των Τούρκων για διαμελισμό του Αιγαίου.

Σημασία λοιπόν έχει η περιοχή ευθύνης για το κάθε κράτος να είναι μόνο μέσα στην εν δυνάμει ΑΟΖ του, ενώ κάθε κοινή επιχείρηση στο Αιγαίο θα είναι εκ του πονηρού. Το Αιγαίο δεν έχει μόνο διεθνή ύδατα έχει και Ελληνική ΑΟΖ και αυτή δεν πρέπει να καταργηθεί. Δυστυχώς στη κυβέρνηση και την αντιπολίτευση πάντα είχαν την  απλοική άποψη ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του.

Στη φωτογραφία ένας χάρτης που δείχνει τα εθνικά ύδατα της Ελλάδας στα 6 νμ (που είναι τώρα) και στα 12 νμ (που θα έπρεπε να ήταν).

Το αστείο είναι, πως η επιθυμία των ΗΠΑ για απόλυτα ελεύθερη ναυσιπλοία στις θάλασσες αντιτίθεται με τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και στο Βόσπορο λόγω Ρωσίας, όπου το μόνο που ισχύει είναι οι παλαιές συνθήκες. Αυτό τo status·quo οι ΗΠΑ έχουν βάλει τη Γερμανία να το αλλάξει υπέρ της Τουρκίας με τη βοήθεια των υπαλλήλων πολιτικών της στην Ελλάδα, γιατί δεν θα μπορούσαν να το επιβάλλουν φανερά οι ίδιες με το ζόρι όπως το κάνουν στη θάλασσα όπου είναι τα τεχνητά νησιά που έχει αναπτύξει η Κίνα στη θάλασσα των Φιλιππίνων και τα οποία θεωρεί ότι έχουν τη δική τους ΑΟΖ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News