Γιώργος Σαχίνης

Άμεση Δημοκρατία της Μαριναλέντας της Ανδαλουσίας

«Είμαστε τα παιδιά ενός ερειπωμένου κόσμου που προσπαθούν να αναγεννηθούν σ' ένα κόσμο που πρέπει να ξαναδημιουργηθεί.

Το να μάθουμε να είμαστε ανθρώπινοι είναι η μόνη ριζοσπαστικότητα» [Ραούλ Βανεγκέμ].

Χ. Γκορτίγιο, Δήμαρχος της Μ.

Κώστας Λάμπος, Άμεση Δημοκρατία και αταξική κοινωνία [έκδοση ΝΗΣΙΔΕΣ, 2012, σελίδες 237-238].

Ένα τέτοιο παράδειγμα του τύπου 'Κώδικας Ποσειδώνα' επιχειρείται και αντέχει εδώ και τρεις δεκαετίες μέσα σε διαφορετικές βέβαια, αλλά επίσης πολύ αντίξοες συνθήκες, στον Δήμο Μαριναλέντα της Ανδαλουσίας. Η παρακάτω σύντομη περιγραφή είναι ενδεικτική της φιλοσοφίας, αλλά και της φύσης αυτού του πειράματος:

•  «Η Μαριναλέντα, μια κοινότητα 2.645 κατοίκων στην Ανδαλουσία, δεν έχει ανεργία, δεν έχει αστυνομικούς και τα σπίτια της νοικιάζονται με 15 ευρώ τον μήνα. Ο δήμαρχος της, ο κομμουνιστής Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο, επανεκλέγεται εδώ και 31 χρόνια.

• Εδώ και πολλά χρόνια, την εβδομάδα που οι άλλες πόλεις στην Ισπανία γιορτάζουν το Πάσχα, στη Μαριναλέντα γιορτάζουν την ειρήνη. Ό δήμαρχος τους είναι τρελός', λένε στο γειτονικό χωριό. Ένώ εμείς οι άλλοι Ισπανοί κάνουμε θρησκευτικές λιτανείες, εκείνοι κάνουν επί 5 μέρες πάρτι'. Πολλοί νέοι από τη Σεβίλλη, τη Γρανάδα, τη Μαδρίτη, πηγαίνουν για να γιορτάσουν με τους χωρικούς της Μαριναλέντας.

•     Όταν εξελέγη για πρώτη φορά, το 1979, ο Γκορντίγιο ήταν ο νεότερος δήμαρχος στην Ισπανία. Το 1986, έπειτα από 12 χρόνια αγώνων και καταλήψεων κυρίως από τις γυναίκες του χωριού, η Μαριναλέντα κατάφερε να πάρει (να αποσπάσει με δικαστικούς αγώνες) από ένα γαιοκτήμονα 12.000 στρέμματα γης και να δημιουργήσει έναν αγροτικό συνεταιρισμό από τον οποίο ζει σήμερα σχεδόν όλο το χωριό. Η γη δεν ανήκει σε κανέναν, η γη δεν αγοράζεται και προφανώς δεν πωλείται, η γη ανήκει σε όλους, λέει ο δήμαρχος.

•     Στον συνεταιρισμό El Humoso οι συνεταίροι εργάζονται 6 1/2 ώρες την ημέρα, από τη Δευτέρα ώς το Σάββατο, δηλαδή 39 ώρες την εβδομάδα. Όλοι έχουν τον ίδιο μισθό, ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνουν. Οι συγκομιδές (ελαιόλαδο, αγκινάρες, πιπεριές κ.λπ.) συσκευάζονται στο μικρό εργοστάσιο Humar Marinaleda, που βρίσκεται στη μέση του χωριού και στο οποίο εργάζονται, σε πολύ χαλαρή ατμόσφαιρα, περίπου 60 γυναίκες και 4-5 άνδρες. Τα προϊόντα πωλούνται κυρίως στην Ισπανία. Τα έσοδα του συνεταιρισμού δεν μοιράζονται, αλλά επενδύονται και πάλι στον συνεταιρισμό για να δημιουργηθούν δουλειές. Γι' αυτό στο χωριό δεν υπάρχουν άνεργοι. Όμως ακόμη και σε εποχές που δεν υπάρχουν αρκετές γεωργικές δουλειές για όλους, οι μισθοί καταβάλλονται. Στη Μαριναλέντα, η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρούνται δικαίωμα. Μια θέση στον παιδικό σταθμό με όλα τα γεύματα κοστίζει 12 ευρώ τον μήνα.

• Από την άλλη, "εδώ δεν έχουμε χωροφύλακες, θα ήταν μια άχρηστη σπατάλη", λέει ο δήμαρχος. 'Δεν έχουμε ούτε παπά - δόξα τω Θεώ!', προσθέτει γελώντας. Πάντως η ελευθερία της λατρείας είναι εγγυημένη και το Πάσχα έγινε μια μικρή θρησκευτική λιτανεία, η οποία πέρασε διακριτικά από τους δρόμους του χωριού, χωρίς θεατές και αποφεύγοντας την πλατεία όπου γινόταν η γιορτή.

• "Εφαρμόζουμε μια συμμετοχική δημοκρατία, αποφασίζουμε για όλα, από τους φόρους ώς τις δημόσιες δαπάνες, σε μεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες', λέει ο Γκορντίγιο. "Ξέρουμε πως οι άνθρωποι μπορούμε να δουλεύουμε και για άλλες αξίες, όχι αποκλειστικά για το χρήμα".

• «Με το παράδειγμα μας αποδεικνύουμε ότι η ουτοπία δεν είναι χίμαιρα και το καλύτερο βιβλίο είναι η ίδια η ζωή. Πρέπει να ονειρευόμαστε και στη συνεχεία να επιχειρούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα γύρω μας. Τίποτα δεν είναι αδύνατο!».

Κανένας δεν ξέρει πόσο θα αντέξει αυτό το πείραμα σε ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον. Βέβαιο, όμως, είναι πως η έστω και περιορισμένη παρουσία του, που έγινε γνωστή και συζητείται σε όλο τον κόσμο, καταφέρνει να εξοικειώνει όλο και περισσότερο κόσμο με την ιδέα πως η ουτοπία μπορεί να γίνει, ως ευτοπία, πραγματικότητα.

Πηγή: gfragoulis

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια