Γιώργος Σαχίνης

Η άλλη φωνή στο ΔΝΤ

Ο καλός συνάδελφος Λεωνίδας Βατικιώτης, είναι από τους λίγους Έλληνες που είχε την εμπειρία να ζήσει από κοντά ως ομιλητής, στη Λίμα του Περού, την ετήσια κοινή σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας. Τα όσα περιγράφει για αυτό αποτυπώνουν μία άλλη εικόνα από αυτή που μεταδόθηκε στα Ελληνικά ΜΜΕ , διαβάστε μαζί με τις σχετικές φωτογραφίες τι αναφέρει καθώς και την απάντηση του Τζόζεφ Στίγκλιτς :

«Με τον κίνδυνο να χαρακτηριστώ ματαιόδοξος, μοιράζομαι μαζί σας μια πρόσφατη εμπειρία μου από την επίσκεψή μου στη Λίμα του Περού (5-10/10), όπου πραγματοποιήθηκε η ετήσια κοινή σύνοδος ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας. Για την ακρίβεια, ήμουν προσκαλεσμένος στις παράλληλες εργασίες κοινωνικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπου ασκείται σφοδρότατη κριτική στα πεπραγμένα των δύο οργανισμών, πάντα με υψηλού επιπέδου συμμετοχές και από τις δύο πλευρές. Εννοώ υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ από τη μια κι επιστήμονες ή/και αγωνιστές με βαθιά γνώση του θέματος από την άλλη. 

Παρότι κανείς δεν έχει αυταπάτες για τη δυνατότητα τέτοιων ανταλλαγών απόψεων να αλλάξουν το χαρακτήρα των οργανισμών, δεν παύουν να είναι χώροι οξύτατης και διδακτικής αντιπαράθεσης, όπου δοκιμάζονται επιχειρήματα, αναλύσεις, κριτικές, κ.α.  

Η ιδιαίτερη ικανοποίησή μου, καθώς για πρώτη φορά ό,τι έχω γράψει και πει επί 5 και πλέον χρόνια μπόρεσα να το πω μπροστά στα μούτρα τους, κορυφώθηκε την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου σε στρογγυλό τραπέζι παρουσία εκτελεστικού διευθυντή του ΔΝΤ (λεπτομέρειες στη φωτογραφία Νο. 1 & 2). Αφορμή ήταν ο έκδηλος ενθουσιασμός του νομπελίστα (2001) οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτς (και διαπρύσιου επικριτή του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας), για την παρουσίαση μου η οποία αναφερόταν στην ελληνική περίπτωση (συνημμένη με μορφή power point) και την κριτική που άσκησα στην Τρόικα. Το ενδιαφέρον του καταγράφηκε στο ιδιόχειρο σημείωμα με το οποίο μου ζήτησε να στείλω στο e mail του την παρουσίαση μου (φωτογραφία 3) και στην απάντησή του, μετά την αποστολή, η οποία ακολουθεί.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας, κι ελπίζω στην ευμενή υποδοχή εκ μέρους σας του παρόντος (δηλαδή να μη με χαρακτηρίσετε... ψώνιο).

Υμέτερος, 

Λεωνίδας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια