Γιώργος Σαχίνης

"Να σταματήσουμε τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που σκλαβώνουν τους λαούς"

«Εμείς, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συνδικάτα, αγρότες και απλοί μαχητές από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού δηλώνουμε την αντίθεση μας στις TTIP, CETA, TiSA και TPP. Αυτές οι Φριχτές Εμπορικές Συμφωνίες απειλούν την Δημοκρατία μας, τον τομέα των Δημοσίων Υπηρεσιών, τα Κοινωνικής & Περιβαλλοντικά πρότυπα, και θέτουν σε κίνδυνο την μικρής κλίμακας ποιοτική γεωργία, τα διατροφικά και φαρμακευτικά πρότυπα, την απαραίτητη ενεργειακή μετάβαση, και το δικαίωμα και δυνατότητα μας να αναμορφώσουμε την κοινωνία προς το καλύτερο. Οι δικαιούχοι αυτών των συμφωνιών είναι οι μεγάλες εταιρείες που τις έχουν σχεδιάσει και προωθήσει, δεν είναι οι πολίτες», αναφέρει σε κάλεσμά του το Κίνημα κατά της TTIP και CETA, το οποίο διοργανώνει από τις 10 έως τις 17 Οκτωβρίου, πορείες, μαζικές διαδηλώσεις ή οργανωμένες τοπικές δράσεις σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Σταματήστε τις TTIP, CETA, TiSA και TPP!

Στην πλατεία Καλλεργών (Λιοντάρια) στο Ηράκλειο, το Σάββατο 10 Οκτωβρίου (11:30), η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, απευθύνει κάλεσμα σε δράση όλων των φορέων «να σταματήσουμε τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που σκλαβώνουν τους λαούς».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Εμπόριο υπέρ των ανθρώπων όχι των εταιρειών!

Σταματήστε τις TTIP, CETA, TiSA και TPP!

Όχι στην υφαρπαγή επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας!

Ενημερωθείτε για τις διεθνείς μυστικές συμφωνίες: Μας αφορά όλους!

ΤΤΙΡ: Συμφωνία για το εμπόριο μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ

CETA: Συμφωνία για το εμπόριο μεταξύ ΕΕ-Καναδά

TiSA: Εμπορική Συμφωνία για την Ανταλλαγή Υπηρεσιών

TPP: Συμφωνία για το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ, Ιαπωνίας και 10 χωρών του Ειρηνικού

Εμείς, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συνδικάτα, αγρότες και απλοί μαχητές από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού δηλώνουμε την αντίθεση μας στις TTIP, CETA, TiSA και TPP. Αυτές οι Φριχτές Εμπορικές Συμφωνίες απειλούν την Δημοκρατία μας, τον τομέα των Δημοσίων Υπηρεσιών, τα Κοινωνικής & Περιβαλλοντικά πρότυπα, και θέτουν σε κίνδυνο την μικρής κλίμακας ποιοτική γεωργία, τα διατροφικά και φαρμακευτικά πρότυπα, την απαραίτητη ενεργειακή μετάβαση, και το δικαίωμα και δυνατότητα μας να αναμορφώσουμε την κοινωνία προς το καλύτερο. Οι δικαιούχοι αυτών των συμφωνιών είναι οι μεγάλες εταιρείες που τις έχουν σχεδιάσει και προωθήσει, δεν είναι οι πολίτες.

Στην Ευρώπη, το κίνημα κατά της TTIP και CETA έχει αυξηθεί μαζικά κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Στις 6 Οκτωβρίου, η πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών ενάντια στην TTIP και CETA ολοκλήρωσε το έτος με πάνω από 3,3 εκατομμύρια υπογράφοντες! Για να γιορτάσουμε αυτήν την επιτυχία και για να ενισχύσουμε τα αιτήματά μας, εμείς θα κατέβουμε στους δρόμους στις 10 Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες θα διαδηλώσουν απ άκρη σ' άκρη σε όλη την Ευρώπη, και θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες με σκοπό να μπλοκάρουν τον Οκτώβριο την 15 Ευρωπαϊκή Σύνοδο, και να πουν ΟΧΙ στην λιτότητα, στην φτώχεια και στην TTIP.

Στη Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική, και τον Ειρηνικό οι λαοί οργανώνονται για να νικήσουν την TPP (Δια-ειρηνική Εταιρική Σχέση) που υπογράφτηκε πριν λίγες μέρες αλλά πρέπει να ψηφιστεί από τα εθνικά κοινοβούλια. Οι πολίτες στις ΗΠΑ θα συντονιστούν: Στον Barack Obama δόθηκε πρόσφατα η δύναμη να ολοκληρώσει γρήγορα αυτές τις μυστικές συμφωνίες από το Κογκρέσο. Ωστόσο, άνθρωποι σε όλες χώρες έρχονται μαζί όπως ποτέ πριν για μια συντονισμένη κλιμάκωση ώστε να σταματήσει εμπορική παγκοσμιοποίηση και να οικοδομήσουμε τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις, που βασίζονται στη δικαιοσύνη, όχι στην απληστία.

Πέρα από τον Ατλαντικό, είδαμε τις τελευταίες δεκαετίες μια μαζική μεταφορά της εξουσίας από το κοινό σε ιδιωτικά συμφέροντα, μια ώθηση για οικονομική και χρηματοδοτική φιλελευθεροποίηση, μια καλλιέργεια των ανισοτήτων, φτώχεια και περιβαλλοντικές καταστροφές. Οι TTIP, CETA, TiSA και TPP είναι απόπειρες να καταστήσουν αυτές τις εσφαλμένες πολιτικές μη αναστρέψιμες. Ως εκ τούτου, ο αγώνα μας για να σταματήσουμε αυτές τις μυστικές συμφωνίες συνάδει με τα κοινωνικά κινήματα που αντιστέκονται στην λιτότητα, και αγωνίζονται για την κλιματική και κοινωνική δικαιοσύνη.

Από τις 10 έως τις 17 Οκτωβρίου, πορείες, μαζικές διαδηλώσεις ή οργανωμένες τοπικές δράσεις σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Σταματήστε τις TTIP, CETA, TiSA και TPP!

Παλεύουμε για την ισότητα, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, την κλιματική Δικαιοσύνη και την πραγματική Δημοκρατία.

Το ψήφισμα Ηρακλείου υπογράφουν μέχρι στιγμής οι παρακάτω φορείς:

Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA

Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη»

Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα Κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ, Ομάδα Ηρακλείου

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

Κοινός Τόπος, Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τα Κοινά

Κοινωνικό Ιατρείο Ηρακλείου

To ΠΕΛΙΤΙ - Εναλλακτική Κοινότητα, Τοπική Ομάδα Ηρακλείου

Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών».

Περισσότερες πληροφορίες για την TIIP και τις άλλες διεθνείς συμφωνίες:

Γιατί πρέπει να ανησυχούμε για την TTIP

Υπογράφουμε ενάντια στις ληστρικές συμφωνίες TTIP και CETA!

John Hillary: Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP)

Σχόλια