Γιώργος Σαχίνης

Πόσα στρεβλωτικά λέχθηκαν για τα Γιούρογκουπ;

Για χρόνια καλλιεργήθηκε έντεχνα η άποψη ότι το κούρεμα στο πρώτο Γιούρογκουπ που  πρότεινε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και περιελάμβανε τις εγγυημένες καταθέσεις, ήταν καλύτερο από εκείνο στο δεύτερο Γιούρογκουπ (που η Κυβέρνηση πάλι συμφώνησε!). Έκτοτε, απέναντι σε ένα συρφετό πολιτικών, νομικών, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και αναλυτών, επέμενα ότι το κούρεμα καταθέσεων που πρότεινε η Κυπριακή Κυβέρνηση στο πρώτο Γιούρογκουπ  και περιελάμβανε εγγυημένες καταθέσεις (μέχρι €100,000) ήταν μέγα λάθος.

Του Κώστα Μαυρίδη *

Το εκπληκτικό είναι που ακυρώθηκε την επόμενη μέρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε συνεννόηση με την Κυπριακή Κυβέρνηση χωρίς αυτό να γνωστοποιηθεί στην κυπριακή κοινωνία. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ  επεξήγησε (4 Απριλίου 2013 βδομάδες μετά τα γεγονότα) ότι το πρώτο κούρεμα που «πείραζε» τις εγγυημένες καταθέσεις απορρίφθηκε για σοβαρούς λόγους (νομικούς και λόγω  συστημικού κινδύνου). Η ακύρωση έγινε την επόμενη μέρα της συμφωνίας στο πρώτο Γιούρογκρουπ. Η Κυπριακή Βουλή απέρριψε το πρώτο κούρεμμα χωρίς να γνωρίζει την προηγηθείσα παρέμβαση της ΕΚΤ.  

Τι γινόταν στα ΜΜΕ έκτοτε; Οι επιθέσεις και ύβρεις εναντίον μου κορυφώθηκαν με δύο παρεμβάσεις του Βοηθού Κυβερνητικού Εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλο ενόσω ήμουν φιλοξενούμενος σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, όπου με οργίλο ύφος με κατηγόρησε για δημαγωγία και  παραπλανητικές ψευτιές. Δυστυχώς για τον Β. Παπαδόπουλο, ο Καθηγητής Αλ. Μιχαηλίδης, που καθόλη την κρίσιμη περίοδο υπήρξε σύμβουλος του Προέδρου Αναστασιάδη και παρών στο δεύτερο Γιούρογκουπ, κατέγραψε σε  άρθρο του φέτος την πραγματικότητα.

Ο στενός σύμβουλος επιβεβαιώνει όσα επιμέναμε και προχωρεί περαιτέρω εγκωμιάζοντας την Κυπριακή Βουλή που απέρριψε το πρώτο κούρεμα διότι έτσι διόρθωσε ένα λάθος «που αν περνούσε (από τη Βουλή ως νόμος), κανένας δεν θα μπορούσε να τον αναιρέσει και το λάθος δεν θα μπορούσε να διορθωθεί». Του αξίζουν συγχαρητήρια που θέτει τα πράγματα ξεκάθαρα διαψεύδοντας συσσωρευμένα ψεύδη. Επικρίνεται (α) για τη σιωπή δύο χρόνων, που επέτρεψε σε άσχετους και επιτήδειους (πολλοί στενοί του φίλοι) να αρλουμπολογούν στα ΜΜΕ και (β) γιατί δεν υπάρχει οτιδήποτε που να δείχνει ότι ήταν τότε στην επιστημονικά  σωστή πλευρά. Είναι για την ώρα των εξελίξεων που κρινόμαστε πρωτίστως και όχι χρόνια αργότερα.

Παρεμπιπτόντως, στο διάστημα πριν το δεύτερο Γιούρογκουπ και εφόσον το κούρεμα καταθέσεων ήταν αναπόφευκτο, η εισήγησή μου στο Προεδρικό ήταν να εξαιρεθούν οι  εγγυημένες καταθέσεις και το κούρεμα να κινείται οριζόντια ώστε κατά μέσο όρο, γύρω στο 16% οριζόντιο κούρεμα αρκούσε. Ο Πρόεδρος με… μισό αεροπλάνο συμβούλους κατέληξαν στο γνωστό αποτέλεσμα με φοβερές οικονομικές και κοινωνικές αδικίες π.χ. καταθέτες τα έχασαν όλα ή 50% των χρημάτων τους (πάνω από το εγγυημένο ποσό), ενώ άλλα τραπεζικά ιδρύματα που συνέχισαν τη λειτουργία τους μόνο χάρις στην κρατική στήριξη, δεν απορρόφησαν ούτε σεντ ανάλογο κόστος.     

Για να αντιληφθούμε σήμερα, μέχρι που έφτασαν τα πράγματα στα ΜΜΕ, άνθρωποι χωρίς αντίληψη των γεγονότων, χωρίς γνώση ή τεχνογνωσία, όπως ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γ. Βασιλείου, ζητούσε από τις ειδήσεις με έντονο ύφος (5 Μαρτίου 2015) απολογίες από όσους δεν αποδέχτηκαν το πρώτο κούρεμα! Φυσικά, η κατηγορία για τις στρεβλώσεις στα ΜΜΕ βαραίνει 100% το Ν. Αναστασιάδη, αλλά θα δούμε πόσοι από τους αναλυτές, νομικούς, πολιτικούς και πρωτίστως εκείνους τους ακαδημαϊκούς, που μιλούσαν με στόμφο και απόλυτη βεβαιότητα, θα βρουν τη δύναμη τώρα να απολογηθούν ή θα επιλέξουν τη σιωπή, κρίνοντας ότι επικοινωνιακά αυτό συμφέρει καλύτερα.

Σημείωση 1. Την περασμένη βδομάδα είχαμε μια θετική εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ένας κορυφαίος ευρωπαϊκός θεσμός, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του κ. Ντράγκι υιοθέτησε τη θέση μου (με συμπαραστάτη κυρίως την ευρωβουλευτίνα Ελίζα Φερέιρα) για ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, αντί για την εγγύηση των καταθέσεων από το κράτος μέλος ξεχωριστά που ισχύει τώρα.  

Σημείωση 2. Στη βδομάδα αυτή συζητάμε στο ευρωκοινοβούλιο για τις παρανομίες των τραπεζών (καταχρηστικές πρακτικές/πρόνοιες) που ακόμη χρησιμοποιούνται μαζικά στην Κύπρο, ενώ θα μπορούσε η Κυβέρνηση, αν το ήθελε. μέσω ειδικού μηχανισμού που εισηγηθήκαμε να τις είχε εξαλείψει απονέμοντας μερική έστω δικαιοσύνη.

* Ο Κώστας Μαυρίδης, είναι ευρωβουλευτής ΔΗ.ΚΟ (S & D)

Σχόλια