default-image

UNHCR: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ευρώπη

Απόψεις
UNHCR: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουλάχιστον 1.2 εκατομμύριο πρόσφυγες θα έχουν φτάσει στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους προειδοποιεί η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία ζητά άμεση ενίσχυση της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση μιας εκ των σημαντικότερων προφυγικών κρίσεων της σύγχρονης ιστορίας.

Ακολουθεί ολόκληρο το δελτίο Τύπου του UNHCR:

Φέτος, περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι, πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους, έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο αναζητώντας ασφάλεια στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές χώρες καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες να αντιμετωπίσουν αυτές τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στην παρούσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανέπτυξε την Ειδική Πρωτοβουλία για τη Μεσόγειο (Special Mediterranean Initiative/SMI) και συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, καθώς και με άλλες χώρες στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή που επηρεάζονται άμεσα από τις συνεχιζόμενες συρράξεις και τον αναγκαστικό εκτοπισμό των πληθυσμών.

Η Υ.Α. αναθεώρησε σήμερα την έκκλησή της για χρηματοδότηση για την Ειδική Πρωτοβουλία για τη Μεσόγειο για το 2015 και το 2016. Οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2016 ανέρχονται πλέον στα 128 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή η Συμπληρωματική Έκκληση περιλαμβάνει δράσεις στην Ευρώπη αλλά και προγράμματα σε χώρες ασύλου ή διέλευσης στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η Υ.Α. βασίζει τον σχεδιασμό της στο ότι έως και 700.000 άνθρωποι θα αναζητήσουν ασφάλεια και διεθνή προστασία στην Ευρώπη μέσα στο 2015. Αν και είναι δύσκολο να προβούμε σε εκτιμήσεις σε αυτή τη φάση, είναι πιθανόν να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες αφίξεις μέσα στο 2016. Ο σχεδιασμός βασίζεται προς το παρόν στα αντίστοιχα στοιχεία του 2015.

Εν όψει της ταχύτατα εκτυλισσόμενης κατάστασης στην Ευρώπη, και της ανάγκης μετακίνησης των πόρων από τη μία τοποθεσία στην άλλη προκειμένου να ανταποκριθούμε στη ροή των ανθρώπων που αναζητούν σήμερα διεθνή προστασία στην περιοχή, η Υ.Α. κάνει έκκληση στους δωρητές να προσφέρουν τις δωρεές τους κατά τέτοιο τρόπο που να μπορούν να διατεθούν με όσο το δυνατόν περισσότερη ευελιξία.

Το έγγραφο της Συμπληρωματικής Έκκλησης για την Ειδική Πρωτοβουλία για τη Μεσόγειο (SMI) είναι διαθέσιμο εδώ .

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News