Γιώργος Σαχίνης

Από το ΝΑΤΟ στο ΔΝΤ κι από το ΑΚΕΛ στο ΚΕΒΕ

Δημοσιεύτηκε σε ΜΜΕ διασυνδεδεμένα με το Προεδρικό: Oι διαπραγματευτές απευθύνθηκαν μέσω Άιντε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τα οικονομικά της λύσης, κόστος/οφέλη (επιβεβαιώσαμε μέσω άλλης πηγής). Σκοπός, όπως αναφέρεται, «η ενεργός εμπλοκή του ΔΝΤ στη διεξαγωγή εισηγήσεων για την οικονομία στο πλαίσιο της λύσης».  

Του Κώστα Μαυρίδη*

Ποιο είναι το ΔΝΤ; Ειδικά για το ΑΚΕΛ (ηγεσία, όχι απλούς ψηφοφόρους), το ΔΝΤ είναι ο «παγκόσμιος οικονομικός θεσμός για επέκταση της καπιταλιστικής ιδεολογίας», «όργανο των ΗΠΑ» και «δούρειος ίππος για την εξαθλίωση των λαών»… Στο ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ (στρατιωτική συμμαχία των αμερικανών) να παρέχει  εγγυήσεις στη λύση Αναστασιάδη, το ΑΚΕΛ προέταξε βροντερό ΟΧΙ: «δεν δεχόμαστε λύση με ΝΑΤΟ». Αλλά, δεν κατηγορήθηκαν σαν «εραστές της διχοτόμησης». 'Οσοι προβάλλουν τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα στη βάση του ευρωπαϊκού δικαίου, για να καθοριστεί αποδεκτή λύση, κατηγορούνται εντός Κύπρου ως λάτρεις της διχοτόμησης! Πάντως, για εγγυήσεις της Τουρκίας ούτε ΑΚΕΛ, μήτε ΔΗΣΥ προτάσσουν ανάλογο βέτο.

Το ακελικό βέτο στο ΝΑΤΟ, πιθανόν να προέκυψε εκτιμώντας πως δεν υπήρχε τέτοιο σενάριο. Προς το ΔΝΤ που για το ΑΚΕΛ είναι επέκταση του ΝΑΤΟ στην οικονομία, δεν υπήρξε καμιά αντίδραση. Μόνο σιωπηλή στήριξη. Άλλωστε, η συνεργασία ΑΚΕΛ-ΝΑΤΟ για χάριν της «λύσης» κρατάει χρόνια, με αφετηρία τα περιβόητα αμερικανικά επαναπροσεγγιστικά σεμινάρια. Η συνεργασία συνεχίζεται σήμερα με τρόπο που ο κόσμος δεν γνωρίζει. Ένα παράδειγμα αρκεί. Το  ελεγχόμενο από ΑΚΕΛ, Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, συμμετέχει σε σεμινάρια υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (Χώρος Βιβλιοθήκη "Solvay", από 2010 και έκτοτε, θέμα: «Conflict Prevention and Resolution»).

Ως καθοριστικά λάθη του ΔΝΤ, αναφέρουμε στην περίπτωση της Ελλάδας, την εκ των υστέρων παραδοχή για λανθασμένο πολλαπλασιαστή που οδήγησε μέρος της κοινωνίας στην εξαθλίωση. Άλλο μοιραίο λάθος υπήρξε η καθυστερημένη παραδοχή ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο, που ήταν όμως κοινή αποδεκτή εκτίμηση, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες. Δυστυχώς, στην Κύπρο έχουμε διδάκτορες και προφεσόρους, που εμφανίζονται ακόμη στα ΜΜΕ με επιστημονικό μανδύα και αποφάνθηκαν για τα τεράστια οικονομικά οφέλη πριν καν διαμορφωθεί λύση.  

Ο ιδεολογικός εκπρόσωπος της ακραίας νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας («όλα ιδιωτικά»), είναι το ΚΕΒΕ. Πριν καν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, Δεκ 2014, το ΚΕΒΕ (σε συνεργασία με φορέα στα κατεχόμενα και χρηματοδότηση της UNOPS) ετοίμασε φιλμάκι βάσει του οποίου η λύση (που δεν είδαν, ούτε διάβασαν), θα ήταν ευλογία για τους άνεργους και απελπισμένους. Το ΚΕΒΕ δεν μετατράπηκε σε φορέα κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων και ανέργων. Το ΚΕΒΕ επιδίωκε πάντα την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών/μελών του και χωρίς ενδοιασμούς παραμύθιαζε την κοινωνία πάνω στον πόνο των απελπισμένων. Αργότερα, εμφανίστηκε μια δήθεν μελέτη του Νορβηγικού PRIO (!) σύμφωνα με την οποία θα γινόμασταν ζάμπλουτοι αν συνεργαζόμασταν στο φυσικό αέριο με την Τουρκία. Η ψευδο-μελέτη του PRIO περιφερόταν στην Κύπρο και παρουσιάστηκε με ακελική υποστήριξη (φιλοξενία συνάδελφου ευρωβουλευτή) στις Βρυξέλλες μαζί με ταινία ευθυγραμμισμένη με την τουρκική προπαγάνδα. Τα εργαλεία της προπαγάνδας του KEBE (φιλμάκι και ψευδο-μελέτη) κατέρριψαν κάθε μύθο που χτίστηκε ιδίως μετά το 2004 από τους αριστεροδέξιους «διανοούμενους» που επαναλαμβάνουν ότι ο κόσμος εξαπατήθηκε από «το κεφάλαιο που πρωτοστάτησε στην απόρριψη του Σχ. Ανάν, όπως κάνει και σήμερα». Τελικά, ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ-ΚΕΒΕ συνεργάζονται πλήρως για την … «λύση». Ποιος είναι ο κοινός σκοπός που τους, δεν καταλάβαμε. Τώρα, φιλμάκι και ψευδομελέτη  εγκαταλείπονται γιατί στοιχειώδης γνώση οικονομικών φανερώνει ότι πρόκειται για μονόπλευρη «χαρούμενη» προπαγάνδα που θα καταρρεύσει. Τώρα ετοιμαστείτε για τη «λύση» ΚΕΒΕ-ΔΝΤ με κομπάρσους το ΔΗΣΥΑΚΕΛ... Ο κόσμος πως τους ανέχεται;

Σημείωση: Αφού, σύμφωνα με Αβ. Νεοφύτου, "είναι εκτός λογικής όσοι κρίνουν από τώρα", γιατί συνεχίζονται οι διαλέξεις για "Εξελίξεις στο Κυπριακό: Προκλήσεις και Προσδοκίες" με συμπαραγωγή/συμμετοχή του ΔΗΣΥΑΚΕΛ και διοργανωτή τον ανανικό ΟΠΕΚ;

* Ο κ. Κώστας Μαυρίδης είναι ευρωβουλευτής ΔΗ.ΚΟ (S & D) costas.mavrides@europarl.europa.eu

Σχόλια