default-image

Ντ. Μαρούδα: "Αναγκαία η ύπαρξη μεταναστευτικών οδών"

Ελλάδα
Ντ. Μαρούδα: "Αναγκαία η ύπαρξη μεταναστευτικών οδών"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο θέμα της προσφυγικής κρίσης και στους τρόπους επίλυσής του αναφέρθηκε η Ντανιέλα Μαρούδα, καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σε συνέντευξή της στο Ράδιο 9,84 και τον Γιώργο Σαχίνη.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «έχει χαθεί η μπάλα» τόσο στην κατανόηση του προβλήματος όσο κυρίως και στην αντιμετώπισή του σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Όταν απαιτείς λύσεις, πρέπει και να δείχνεις ότι συνεργάζεσαι», είπε, αναφέροντας το παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία με την επιχείρηση "Mare Nostrum" ήταν μέσα στην επίλυση του θέματος του προσφυγικού.

Η ίδια θεωρεί «κλειδί» την ύπαρξη νόμιμων διόδων προκειμένου οι μετανάστες να περνούν χωρίς κίνδυνο και με αξιοπρέπεια τα σύνορα΄.

«Η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι στην Ιταλία, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπεύθυνος για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικού και ο Χρήστος Στυλιανίδης από την Κύπρο θα πρέπει να μπουν μπροστά» αναφορικά με το θέμα των μεταναστών, επισήμανε, τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν πρέπει να μείνουν πίσω τα εθνικά συμφέροντα».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η λύση θα δοθεί μόνο με την ενδυνάμωση των θεσμών καθώς επίσης και με κατανομή των ευθυνών και αρμοδιοτήτων μεταξύ των κρατών.

Επιπρόσθετα, η κ. Μαρούδα δήλωσε ότι θα ήταν ωφέλιμο να δημιουργηθούν κέντρα διαλογής μεταναστών πριν ακόμα πληρωθούν οι λαθρέμποροι, όπως επίσης να παρέχεται επιτόπου βίζα, όπου κι αν βρίσκονται. Επίσης έκανε λόγο για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και για τον ευρωστρατό, για τον οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα διατηρεί επιφυλάξεις.

Η ακαδημαϊκός σημείωσε, επίσης, ότι τόσο η Τουρκία, όσο η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία συνδράμουν όποτε τις καλούν και επομένως είναι «υποχρέωση» και της Ελλάδας να συμβάλει με «συμβολικό τρόπο».

Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει στήριξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να δοθεί φωνή σε Αβραμόπουλο και Στυλιανίδη, όπως επίσης και στήριξη σε οργανισμούς όπως η Ύπατη Αρμοστεία για το προσφυγικό.

Ερωτηθείσα σχετικά με τους μετανάστες και την είσοδό τους στην Κρήτη, επισήμανε ότι δεν προτιμούν τα νησιά καθώς δε θέλουν να νιώθουν «απομονωμένοι», ενώ προέβλεψε ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί. Από την άλλη δεν επιθυμούν να στεγαστούν σε εκκλησίες με δεδομένο ότι ίσως το θεωρήσουν «προσβλητικό» για τη θρησκεία τους.

Τέλος, η κ. Ντανιέλα Μαρούδα έκανε λόγο για τις συνθήκες "Δουβλίνο III" και "Σένγκεν", υπογραμμίζοντας ότι πλέον «έχουν καταρρεύσει», ενώ αναφερόμενη στην Ουγγαρία και την επαναφορά του κλεισίματος των συνόρων είπε ότι ήταν κάτι το οποίο δεν περίμενε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News