default-image

Εκλογές 2015 και οι Βασικοί Κανόνες της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας

Απόψεις
Εκλογές 2015 και οι Βασικοί Κανόνες της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν λίγα χρόνια βγήκαν στην πίστα της ηλιθιότητας πάρα πολλοί υποψήφιοι (εντός της Ελληνικής ΑΟΖ) για το σχετικό βραβείο. Σιγά-σιγά το είδος εξασθένησε πληθυσμιακά αλλά και πάλι η φύση αποφάσισε να καλύψει το κενό και προς το χειρότερο. Όπως έλεγε, ένας γνωστός μου που ασχολιόταν περισσότερο με τις μετρήσεις και λιγότερο με τη θεωρία "ένας πεθαίνει, δέκα γεννιούνται". Aυτό βέβαια δεν τον κατέτασσε στους έξυπνους αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Tου καθηγητή Γ. Ζουγανέλη

Με το θέμα της ανθρώπινης ηλιθιότητας έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς πολλοί επιστήμονες προκειμένου να αναλύσουν τους κανόνες που τη διέπουν αλλά και να εξηγήσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Aς δούμε κάποιους απο του βασικούς κανόνες τις ανθρώπινης ηλιθιότητας όπως τους αντιλήφθηκε ο Carlo Cippola, ένας καθηγητής της Οικονομικής Ιστορίας στο Berkeley πριν τριάντα περίπου χρόνια.

Nόμος 1ος: Ο καθένας πάντα υποτιμά τον αριθμό των ηλιθίων που είναι σε κυκλοφορία, κάτι που δεν μπορεί να δώσει με ακρίβεια το ποσοστό τους

Νόμο 2ος: Η πιθανότητα ένα άτομο να είναι ηλίθιο δεν εξαρτάται απο οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό του, κάτι που κάνει ανεξάρτητο το ποσοστό τους απο την ομάδα στην οποία ανήκουν βάσει μιας ιδιότητάς τους. Μπορεί να είσαι μορφωμένος και να είσαι ηλίθιος. Μπορεί να είσαι πολιτικός και να είσαι ηλίθιος κοκ.

Νόμος 3ος: Ηλίθιος είναι ένα πρόσωπο που προκαλεί ζημίες σε ένα άλλο πρόσωπο ή ομάδα προσώπων ενώ ο ίδιος δεν κερδίζει τίποτα ή ακόμη και χάνει. (ορισμός)

Σύμφωνα με τον Carlo Cippola οι άνθρωποι μπορούν να καταταχθούν σε 4 κατηγορίες:

- Ανήμπορος (ο ίδιος χάνει αλλά κερδίζουν οι άλλοι απο τη δράση του)

- Έξυπνος (ο ίδιος κερδίζει αλλά κερδίζουν και οι άλλοι απο τη δράση του)

- Κλέφτης - συμμορίτης (ο ίδιος κερδίζει αλλά δεν κερδίζουν οι άλλοι απο τη δράση του)

- Ηλίθιος (ούτε ο ίδιος κερδίζει ούτε οι άλλοι απο τη δράση του)

Ένα χαρακτηριστικό του ηλιθίου είναι ότι παραμένει σταθερός στη συμπεριφορά του κάτω απο τις περισσότερες περιστάσεις ενώ αυτό δεν ισχύει με τους άλλους και αυτό οδηγεί σε μια βαθμονόμηση ικανοτήτων ανα κατηγορία (περιπτώσεις 1,2,3). Όσοι ανήκουν στις τρεις πρώτες κατηγορίες δεν το λένε και όσοι ανήκουν στη τελευταία δεν το ξέρουν!

Νόμος 4ος: Οι μή ηλίθιοι πάντα υποτιμούν τη καταστροφική δύναμη των ηλιθίων. Οι μή ηλίθιοι πάντα ξεχνούν ότι σε ανύποπτο χρόνο και τόπο και κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες η συναναστροφή ή η συνεργασία με ηλίθιους πάντα θα καταλήγει σε λάθος με κόστος.

Νόμος 5ος: Ο ηλίθιος είναι το πιο επικίνδυνο είδος ανθρώπου. Ένας ηλίθιος είναι πιό επικίνδυνος από ένα συμμορίτη! Ο ηλίθιος δεν έχει ηθικές αναστολές, λόγω του οτι στερείται της αυτεπίγνωσης, και η επιμονή του είναι παροιμιώδης. Aυτό δεν σημαίνει ότι όποιος επιμένει είναι ηλίθιος.

Με βάση τους Νόμους της Hλιθιότητας κατά τον Cipolla, σε ποιά κατηγορία θα κατατάσσατε τον σημερινό μέσο Έλληνα ψηφοφόρο, που ψηφίζει πάντα τους ίδιους ή τους άλλους αλλά δεν κερδίζει τίποτα; Στη κατηγορία του ανήμπορου ή του έξυπνου.

Σε ποιά κατηγορία θα κατατάσσατε το μέσο Έλληνα πολιτικό; Στη κατηγορία του κλέφτη.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News