Γιώργος Σαχίνης

“Παγώνει” τα ενεργειακά της σχέδια η Μόσχα, πλήγμα για Ελλάδα και Τσίπρα

Στον "πάγο" μπαίνει το μεγάλο και φιλόδοξο ενεργειακό project της Μόσχας στο οποίο επένδυσε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, θεωρώντας τότε μάλιστα ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα προσέφερε και... προκαταβολή 5 δις δολαρίων για τον αγωγό που φυσικά ακόμη ήταν στα χαρτιά.

Του Νίκου Ζαφειρίου

Η σαφής εχθρική στάση της Κομισιόν και της Ουάσιγκτον για έναν αγωγό ο οποίος θα παρέκαμπτε την Ουκρανία και θα της στερούσε σημαντικούς πόρους καθώς από τα τέλη διέλευσης 60 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου εξασφάλιζε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο αλλά και σημαντικές εκπτώσεις στο φυσικό αέριο που προμηθεύονταν για τις δικες της ανάγκες, θέτει υπό αμφισβήτηση την υλοποίηση του έργου αυτού σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες που προστεθήκαν στο πολύπλοκο ενεργειακό παζλ.

Το Βερολίνο είναι αποφασισμένο όμως να κρατήσει το ίδιο στα χεριά του το πλαίσιο της ενεργειακής σχέσης της Ευρώπης με την Ρωσία όχι μόνο προς όφελος των γερμανικών εταιριών αλλά και για γεωπολιτικούς λόγους, καθώς έτσι εδραιώνει την ηγεμονία του στην Ε.Ε.

Έτσι ενώ όλοι έβαλλαν το προηγούμενο διάστημα εναντίον του αγωγού Turkish Stream την περασμένη εβδομάδα η Gazprom υπέγραψε συμφωνία με πέντε ευρωπαϊκές εταιρίες την EON, ENGIE, Shell, OMV και BASF για την κατασκευή δεύτερου αγωγού στην Βαλτική του NORD STREAM 2, που θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, καλύπτοντας ουσιαστικά το κενό που θα δημιουργούσε η εγκατάλειψη της Ουκρανίας και του απαρχαιωμένου δικτύου της για την μεταφορά ρώσικου φυσικού αερίου.

Το έργο αυτό ουσιαστικά. θα καλύπτει το 15% των σημερινών ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης και θα μεταφέρει το φυσικό αέριο απευθειας από την Ρωσία στην Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία και την Πολωνία.

Η Gazprom βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με την Κομισιόν ώστε να καλυφτούν οι οροι και οι προϋποθέσεις που τίθενται με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο και ήδη διαφαίνεται η πολύ πιο «εποικοδομητική» διάθεση της Κομισιόν, από την αρνητική στάση που έχει επιδιώξει τόσο για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη όσο και για το Σχέδιο επέκτασης του αγωγού Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος και την κατάληξη του μέσω της ΠΓΔΜ και της Σερβίας στην Αυστρία και στην Ουγγαρία.

Η Τουρκία δείχνει μάλλον να μην βιάζεται για την υλοποίηση του Turkish Stream,καθώς θεωρεί ότι δεν θα είναι ασφαλής η μεγαλύτερη εξάρτηση από την Ρωσία με την όποια ήδη βρίσκεται σε αντιπαράθεση για ζητήματα όπως η Κριμαία αλλά και για το μέλλον της Συρίας και του προέδρου Ασαντ. Συγχρόνως η Τουρκία έχει ρίξει όλο το βάρος της για την εξασφάλιση νέων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και ελπίζει ότι θα προχωρήσει η διαδικασία για προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Ιράν και το Τουρκμενιστάν στο δίκτυο που μέσω του τουρκικού εδάφους οδηγεί στην Ευρώπη.

Γνωρίζοντας ότι ο Turkish Stream δύσκολα θα εξασφαλίσει την στήριξη για την επέκταση του στην Ελλάδα, η Τουρκία επιχειρεί τώρα να παζαρέψει με την Ρωσία εκβιάζοντας για μεγάλη έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου το οποίο θα καταλήγει στην τουρκική αγορά (από 6% σε 10,25%), κάτι που βεβαίως δεν αποδέχεται η Ρωσία.

Την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός ενεργείας της υπηρεσιακής τουρκικής κυβέρνησης Σεφά Αϊτεκίν ανακοίνωσε και επίσημα το πάγωμα των συνομιλιών με την Μόσχα. Η ρωσική πλευρά πάντως έσπευσε να δηλώσει ότι οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν όταν σχηματιστεί τουρκική κυβέρνηση μετα τις εκλογές του Νοεμβρίου

Σχόλια