Γιώργος Σαχίνης

Που βρίσκεται η αλήθεια για τις εγγυήσεις;

Πρόσφατα τεκμηριώσαμε ότι κορυφαία έγνοια του Προεδρικού είναι η χειραγώγηση της κοινής γνώμης προς την ευφορία των διαπραγματεύσεων. Μια ευφορία που διατηρείται με τεχνητή υποστήριξη από τον προεδρικό περίγυρο ώστε η όποια λύση (διάλυση όπως διαφαίνεται) στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις να γίνει αποδεκτή. Η επιδίωξη για επικοινωνιακή ευφορία τίθεται υπεράνω των εθνικών συμφερόντων ακόμη και στο μέγα θέμα  της ασφάλειας μετά τη λύση (εγγυήσεις με επεμβατικά δικαιώματα και κατ΄επέκτασην κατοχικά στρατεύματα). Η ασφάλεια και επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού μέσω οποιασδήποτε λύσης είναι πρωταρχικό στην κρίση της κοινής γνώμης. Το 2004, στη συντριπτική εναντίωση για εκχώρηση επεμβατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία μέσω του Σχ. Ανάν, ο Ν. Αναστασιάδης προέβαλε πως η Τουρκία είχε αλώβητα -και με απόρριψη του Σχ. Ανάν θα συνέχιζε να έχει- επεμβατικά δικαιώματα!

Του Κώστα Μαυρίδη *

Ασκήσαμε έντονη κριτική, υποδεικνύοντας ότι πάγια θέση της Ε/κ πλευράς με διεθνή αποδοχή, ήταν ότι η Τουρκία απώλεσε τυχόν επεμβατικά δικαιώματα, αφού δεν αναγνωρίζει το κύριο παράγωγο των συμφωνιών του 1960, την Κυπριακή Δημοκρατία, προς την οποία δεν εκπληρώνει τις ελάχιστες υποχρεώσεις της αλλά επιδιώκει να την συντρίψει. Προφανώς, η επιδίωξη ήταν το 2004 να ωραιοποιηθεί το Σχ. Ανάν, πράγμα που δυστυχώς ανέτρεπε πάγιες θέσεις ουσίας.

Στο πρόσφατο συνέδριο των αποδήμων, ο Πρόεδρος πρόσθεσε και την βεβαιότητα ότι αποκήρυξη των επεμβατικών δικαιωμάτων, θα καταλήξει αυτόματα σε κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας! Ο Πρόεδρος κράτους θύματος παράνομης εισβολής και κατοχής από την Τουρκία η οποία πασκίζει να το συντρίψει και θεωρεί ανύπαρκτο, ο Πρόεδρος αυτός αναγνωρίζει δικαιώματα στην Τουρκία χωρίς να εκπληρώνει τις ελάχιστες υποχρεώσεις. Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία που ορισμένοι εξέφρασαν άποψη για παρατραβηγμένη κριτική (π.χ. «κάπου πρέπει να έχω λάθος»). Επειδή οι δηλώσεις του Προέδρου είναι δημοσιοποιημένες, το ερώτημα είναι αν θέση της Ε/Κ πλευράς ήταν και παραμένει ότι οι λεγόμενες εγγυήσεις έχουν καταργηθεί και εκλείψει.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2015, Κύπριος αξιωματούχος δήλωσε σε ξένα ΜΜΕ ότι «το σύστημα των εγγυήσεων στην Κύπρο έχει καταρρεύσει εδώ και δεκαετίες». Αυτό συνοψίζει και ευθυγραμμίζεται με όσα τεκμηριώσαμε στην κριτική μας. Μόνο που η θέση αυτή ανήκει στον ΥΠΕΞ της Κύπρου (συνέντευξη στο «Σπούτνικ»). Όσοι αμφισβητούν όσα παραθέσαμε τεκμηριωμένα, πρέπει πλέον να στραφούν στον  ΥΠΕΞ της Κυπριακής Κυβέρνησης. Πάντως, δεν γίνεται να έχουν δίκαιο,  Πρόεδρος και ΥΠΕΞ ταυτοχρόνως. Η λογική εξήγηση είναι πως ο Πρόεδρος προετοιμάζεται για το πλασάρισμα της λύσης, όπου στο κορυφαίο ζήτημα της ασφάλειας (εγγυητικών/επεμβατικών δικαιωμάτων) πρέπει να εμφανίζεται βελτίωση σε σύγκριση με κάτι χειρότερο. Προφανώς, η νεκρανάσταση και απόδοση επεμβατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία σήμερα, προέκυψε ώστε ένα  «εμπλουτισμένο και ασαφές λεκτικό», να φαντάζει βελτίωση σε σύγκριση με το λεκτικό για μονομερές επεμβατικό που η Τουρκία προέβαλλε βάσει των συμφωνιών του 1960.  

Παρεμπιπτόντως, για καιρό επιμένουμε ότι με ενδυνάμωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν απομακρυνόμαστε αλλά προσεγγίζουμε λύση με λειτουργικό και βελτιωμένο περιεχόμενο. Εισηγηθήκαμε συγκεκριμένα πράγματα σε πολιτικό, οικονομικό και νομικό επίπεδο (π.χ. ήδη ξεκινήσαμε με καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο). Τις προάλλες, ο Γεν. Εισαγγελέας Κ. Κληρίδης μίλησε σε ημερίδα για την «ανάγκη περίσωσης, αξιοποίησης και πλήρους εφαρμογής των νομικών ερεισμάτων και κεκτημένων δικαιωμάτων που πέτυχε η Κυπριακή Δημοκρατία στο διεθνή και ευρωπαϊκό νομικό στίβο». Και αναφέρθηκε σε κατάρρευση των πολιτειακών ρυθμίσεων, που έγιναν με τις Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου, αλλά «η Κυπριακή Δημοκρατία κατάφερε να επιβιώσει των δυσκολιών και αντιξοοτήτων». Τόνισε επίσης ότι εκείνο που πραγματικά συνιστά κόκκινη γραμμή είναι η αποδοχή προνοιών μιας συμπεφωνημένης λύσης που να παραβιάζονται ή να μην τηρούνται με αυστηρότητα βασικές αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Και πρόσθεσε πως η όποια λύση θα πρέπει να είναι πλήρως συμβατή με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο.

Παραθέσαμε τις απόψεις δύο αξιωματούχων που ο Πρόεδρος διόρισε αλλά δεν ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις του Προέδρου ο οποίος συνεχίζει ακάθεκτος σε ευφορία και εκτός ελέγχου.


*O κ. Κώστας Μαυρίδης, είναι ευρωβουλευτής ΔΗ.ΚΟ (S & D) costas.mavrides@europarl.europa.eu

Σχόλια