Γιώργος Σαχίνης

Αποχαιρετισμός της Κλεοπάτρας Πρίφτη

Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, σε μια λιτή τελετή, όπως ήταν άλλωστε και η επιθυμία της αποθανούσης Κλεοπάτρας Πρίφτη, η τέφρα της μεταφέρθηκε και διασκορπίστηκε στο Κρητικό Πέλαγος. Την πρωτοβουλία για την τελετή είχε το Μουσείο "Καζαντζάκη", το οποίο η Κρητικιά συγγραφέας υπηρέτησε επί σειρά ετών από τη θέση της γενικής γραμματέως. Το Μουσείο οφείλει την επιβίωσή του και στη δική της πολλαπλή ευαισθησία, καθώς το στήριξε οικονομικά και ηθικά, τονίζοντας δημόσια πολλές φορές πως «εκείνο που θα μείνει από τον Καζαντζάκη για τις επόμενες γενιές είναι το Μουσείο και οι σπουδαίες του δραστηριότητες».

Το Μουσείο εκπροσώπησε ο πρόεδρός του, κ. Στέλιος Ματζαπετάκης, ενώ παραβρέθηκαν ακόμη η κ. Σοφία Κανάκη εκ μέρους της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, ο κ. Ρούσσος Κυπριωτάκης, τ. δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων και στενός της φίλος, ο κ. Κώστας Παπαδάκης,πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου, η διευθύντρια του Μουσείου κα Βαρβάρα Τσάκα και ο στενός συνεργάτης κ. Αντώνης Λεβέντης, καθώς και το ζεύγος Νίκου και Έλλεν Γιγουρτάκη, φίλοι της αείμνηστης για πολλά χρόνια.

Το Μουσείο ευχαριστεί θερμά τον κ. Αντώνη Κοκκινίδη που ευχαρίστως μετέφερε τους ανωτέρω με το σκάφος του, διευκολύνοντας τη διαδικασία.

Η Κλεοπάτρα Πρίφτη "έφυγε" από τη ζωή στις 13 Αυγούστου

Γεννήθηκε το 1925 στη Νέα Υόρκη από Κρήτες γονείς. Έζησε από το 1929 έως το 1945 στα Χανιά και στη συνέχεια στην Αθήνα. Ακολούθησε σπουδές στα νομικά, τη μουσική, το τραγούδι και το θέατρο.

Αφιέρωσε τη ζωή της στη συγγραφή πολυάριθμων έργων για την Κρήτη, την ελληνική ιστορία, το θέατρο και προπάντων για τον Νίκο Καζαντζάκη, τον οποίο είχε γνωρίσει και προσωπικά στην Αθήνα το 1945. Έδωσε δεκάδες διαλέξεις για τον μεγάλο Κρητικό, στην Ελλάδα και το εξωτερικό και χρημάτισε επί σειρά ετών Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, η οποία με τη σειρά της θα αποτίσει φόρο τιμής στην εκλιπούσα στις 11 Οκτωβρίου 2015, στην Αθήνα, παρουσία και του προέδρου της Εταιρείας και για χρόνια συνοδοιπόρου της κ. Γιώργου Στασινάκη.  

"Αγαπημένη μας Κλεοπάτρα,

Ενσάρκωνες πολλά και σπάνια προσόντα.

Γνώσεις, ευαισθησίες, καλλιέργεια, ποιότητα, αξιοπρέπεια, υπερηφάνεια.

Ήσουν άνθρωπος της προσφοράς.

Αυστηρή στις επιλογές και τις αναζητήσεις σου, που αν τύχαινε να τις ανακαλύψεις ήξερες να αφοσιώνεσαι, όπως έκανες με τον Καζαντζάκη κι ό,τι είχε σχέση μ' αυτόν.

Για σένα, το πνεύμα και η ψυχική σου καλλιέργεια είχαν πρωτεύουσα σημασία.

Γι' αυτό ίσως προτίμησες να αποτεφρωθεί ό,τι είχε σχέση με την υλική σου παρουσία και να μείνουν στην μνήμη μας, τα άυλα χαρίσματα που πληθωρικά διέθετες εν ζωή.

Τιμή και επώδυνη βαριά ευθύνη με επιφορτίζει ως πρόεδρο του Μουσείου, για το οποίο τόσο νοιαζόσουν, να υλοποιήσω την επιθυμία σου και να διασκορπίσω την τέφρα σου στη θάλασσα που περιβάλλει την Κρήτη μας

Όλοι εμείς που είμαστε εδώ και σε αποχαιρετούμε ευχόμαστε το κύμα που θα σε δεχθεί να σε ταξιδέψει σε άλλους, καλλίτερους ίσως κόσμους.

Καλό σου ταξίδι".

Σχόλια