Γιώργος Σαχίνης

The Economist: Δεν υφίσταται ΕΕ παρά μόνο το Βερολίνο για τις υποψήφιες χώρες των δυτικών Βαλκανίων

Το κύριο πρόβλημα σύμφωνα με το περιοδικό The Economist για τις υποψήφιες βαλκανικές χώρες είναι ότι δεν «ελέγχεται» η πορεία τους στην ΕΕ από τις Βρυξέλλες, αλλά από το Βερολίνο και την Γερμανίδα Καγκελάριο Α.Μέρκελ. Διεθνής διπλωμάτης δήλωσε στο περιοδικό ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πράττει τίποτα στα Βαλκάνια με τις χώρες αυτές, μέχρι να πάρει το «πράσινο φως» από το Βερολίνο. (!!)

Δηλαδή σύμφωνα με ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr η Γερμανία «προσαρμόζει» τις απαιτήσεις των υποψήφιων χωρών στα δικά της «εθνικά δεδομένα» με σκοπό να «ελέγξει πλήρως» την ίδια την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Κοσόβου Bekim Kollaku εάν η ΕΕ δεν επισπεύσει την επέκταση της στα δυτικά Βαλκάνια, θα διαμορφωθεί λίαν συντόμως μια «λανθάνουσα κατάσταση». Σε αυτήν «κατάσταση» οι χώρες της περιοχής θα «κοιτάξουν» με σαφήνεια προς την Ανατολή και την Ρωσία, αναφέρει δημοσίευμα.

Από στρατηγική άποψη, η ΕΕ είναι αναγκασμένη να επιταχύνει τη διαδικασία προσχώρησης των υποψηφίων χωρών, αναφέρει το γνωστό περιοδικό The Economist.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο υπουργός για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση του Κοσσυφοπεδίου Bekim Kollaku, ένας από τους λόγους που η ΕΕ πρέπει να βιαστεί με αυτό το ζήτημα είναι το γεγονός ότι στα Βαλκάνια, υπάρχει μια ολοένα και αυξανόμενο επίπεδο συμπάθειας προς την Ρωσία. Και παρόλο που η διεύρυνση της ΕΕ δυσαρεστεί κάποια κράτη μέλη της Ένωσης, η μη υλοποίηση της επέκτασης θα κοστίσει «ακριβά».

Από το τέλος του Πολέμου του Κοσσόβου το 1999, το κατεπείγον ερώτημα είναι πώς και πότε οι χώρες της περιοχής θα ενταχθούν στην ΕΕ. Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, πΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία , ευρίσκονται σε ένα « τέλμα» στο δρόμο προς την ευρωπαϊκή οικογένεια σε διαφορετικά στάδια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια αλλαγή έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ τον Ιούλιο σε Αλβανία, Βοσνία και Σερβία, όπου ένα μήνα αργότερα υλοποιήθηκε από την ΕΕ μια σειρά συμφωνιών σχετικά με τα προβλήματα της περιοχής. Ειδικότερα, με τη βοήθεια της ΕΕ, το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών, στην πολύχρονη διαμάχη τους.

Αν σου άρεσε το άρθρο, κάνε κλικ εδώ

Πηγή: pentapostagma.gr

Σχόλια