Γιώργος Σαχίνης

Κάποιοι θέλουν την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στην ΕΕ μέσω Κούρδων…

H πτώση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς δεν είναι μια πολύ ευχάριστη κατάσταση για τις εταιρείες των ΗΠΑ αλλά και για την οικονομία της Ρωσίας, που θέλουν να πουλήσουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην ΕΕ. Οι Άραβες πάλι έχοντας συγκεντρώσει τεράστια ποσά επί χρόνια απο τις πωλήσεις υδρογοναθράκων διεθνώς δεν φαίνεται να ανησυχούν για το γεγονός αυτό. Αυτό όμως δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ.

Του Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη

Το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ φαίνεται να σπρώχνουν μια ανάφλεξη μέσα στη Τουρκία. Αν οι αγωγοί μέσα στη Τουρκία χτυπηθούν απο τους Κούρδους τότε θα έχει δοθεί το μεγαλύτερο δώρο στη Ρωσική και την Αμερικανική οικονομία. Το κόλπο είναι στα συμβόλαια που θα γίνουν εξ ανάγκης.

Ο μόνος που θα χάσει απο ένα καταστροφικό συμβάν στους αγωγούς μέσα στη Τουρκία είναι οι Άραβες ενώ θα ωφεληθεί η Ρωσία. Παράλληλα πολλά λεφτά θα κερδίσουν οι εφοπλιστές αφού θα ανεβούν τα ναύλα σε ποσότητα και σε αριθμό. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα αποτελέσει το έναυσμα για πολλά επακόλουθα, συμπεριλαμβανομένης και μιας κρίσης στις αγορές. Κάτι τέτοιο μπορεί να ενθαρρύνει την εξαγωγή των Ελληνικών υδρογονανθράκων, αν το επιτρέψουν οι εφοπλιστές και αν…

Την ώρα λοιπόν που οι λαχανοντολμάδες "πολιτικοί" στην Ελλάδα ασχολούνται με τις στημένες εκλογές για να βολευτούν κάποιες ακόμη "αστοχίες" της φύσης, στη διπλανή Τουρκία παίζεται ένα μεγάλο γεωοικονομικό παιγνίδι, που σε λίγες ώρες μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Άρα, η ευκαιρία για την Ελληνική ΑΟΖ δεν έχει κλείσει και ας υποστηρίζουν κάποιοι άλλοι το αντίθετο.

Σχόλια