default-image

Μέσω του κοιτάσματος Μίνωας

Απόψεις
Μέσω του κοιτάσματος Μίνωας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κοίτασμα Μίνωας που βρίσκεται στο θαλάσσιο οικόπεδο 14 της ελληνικής ΑΟΖ, πρέπει ως στόχος να είναι γεμάτος με φυσικό αέριο, διότι ουσιαστικά κάθεται πάνω στο Olympic field, το οποίο έχει 19 ενεργά λασποηφαίστεια. Κι αυτό σημαίνει ότι ακόμα και τώρα στην εποχή μας βγάζουν φυσικό αέριο.

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος

Με άλλα λόγια δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με αποθέματα άλλης περιόδου, αλλά με αποθέματα που συνεχίζονται να τροφοδοτούνται. Ακόμα και με τις συντηρητικές μας εκτιμήσεις αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το κοίτασμα Μίνωας θα συμβάλει με άλλα 4 Δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κι αυτό θα γίνει σε μια περιοχή από την οποία θα περάσει και ο αγωγός φυσικού αερίου East Med που θα τροφοδοτεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τα στρατηγικά αποθέματα της Κύπρου και της Ελλάδας σε συνδυασμό με αυτά του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Έτσι το κοίτασμα Μίνωας θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο, όχι μόνο λόγω του μεγέθους του, αλλά και της θέσης του. Διότι αποτελεί ένα κομμάτι πάνω στην ενεργειακή σκακιέρα που βρίσκεται σε μία στρατηγική θέση. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσει επί του πρακτέου στη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να γίνουν σεισμικές έρευνες μεγαλύτερης ακρίβειας στην περιοχή του κοιτάσματος και 2D και 3D, για να έχουμε μια αποτελεσματική εικόνα που να ετοιμάσει την γεώτρηση, για την εκμετάλλευσή του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News